Definition

Samfälligheter eller samfällighetsföreningar är en juridisk person som har ett organisationsnummer och bildas i syfte att förvalta och underhålla en eller flera fastigheters gemensamma anläggningar eller rättigheter. Marksamfälligheter är land- eller vattenområden som ägs gemensamt av flera fastigheter. Samfällighet för en gemensamhetsanläggning kan exempelvis bildas kring hantering av vägar, parkeringsplatser, garage, vatten- och avloppsanläggningar, lekplatser och bredband för data och tv. Samfälligheter för olika gemensamhetsanläggningar är vanligt för områden med fritidshus, villor och ägarlägenheter.

Mer information kring registrering och att driva verksamhet i en samfällighet eller ekonomisk förening finns bl.a. på verksamt.se.

Beskattning

Historiskt har inte samfällighetsföreningen ansetts omsätta varor och tjänster till dess medlemmar. Med hänvisning till rättsutvecklingen och praxis från EU-domstolen ändrade Skatteverket sin tillämpning och utfärdade information på skatteverket.se och i nedanstående ställningstaganden samt i information i Rättslig vägledning. Förändringen medförde att ett flertal samfällighetsföreningar sökte förhandsbesked hos Skatterättsnämnden. Skatterättsnämnden höll med Skatteverket och förhandsbeskeden överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som däremot gjorde en helt annan bedömning och upphävde förhandsbeskeden (HFD 2024 ref II, 2024 not. 10 I, II, III).

Datum

Dnr

Avser

 

Skatteverket.se

Samfällighetsförening

220215

8-1462899

Samfällighetsföreningars tillhandahållanden till medlemmar, upphävt 240226, dnr: 8-2799919

220215

8-1463487

Insatskapital till ekonomiska föreningar som driver olika slags anläggningar, upphävt 240227, dnr: 8-2799930

221213

8-2047224

Avdragsrätt för en delägare i en samfällighet som förvaltas av en samfällighetsförening, 240228, dnr: 8-2801610

Skatteverket uttalade (220515, dnr: 8-1462899 och skatteverket.se) att en samfällighetsförening som hanterar en uppförd och förvaltad gemensamhetsanläggning där medlemmarna betalar sin andel av kostnaderna för anläggningen, skulle ses som försäljning av varor och tjänster till dess medlemmar. Högsta förvaltningsdomstolen ansåg däremot att de bidrag som uttaxeras till medlemmarna i en samfällighetsförening inte avser en transaktion som är föremål för moms (se målnr ovan).

Momsregistrering och fakturering

Ovanstående ställningstagande medförde att en samfällighetsförening med årsomsättning som understeg 80 000 kronor (omsättningsgränsen höjdes från 30 000 till 80 000 kronor den 1 juli 2022) kunde fortsätta stå utanför momssystemet. Om årsomsättningsgränsen överstegs medförde Skatteverkets ställningstagande att momsregistrering krävdes.

Med anledning av Högsta förvaltningsdomstolens domar har Skatteverket upphävt ovanstående ställningstaganden och publicerat information på skatteverket.se kring hur rättelser ska ske (rubrik: Moms i en samfällighetsförening) och anger vad som gäller kring bland annat följande frågor:

Avregistrering av en samfällighet som inte ska kvarstå som momsregistrerad.

Skatteverket anger att de kommer skicka ut ett förslag till beslut om avregistrering från moms till de samfällighetsföreningar som registrerades för moms. Föreningen kan även själv begära att bli avregistrerad genom ändringsanmälan (SKV 4639).

Rättelse av lämnade momsdeklarationer.

Skatteverket anger att om föreningen lämnat en momsdeklaration med moms att få tillbaka som inte utbetalts, kommer Skatteverket att påbörja en utredning. Om föreningen lämnat en momsdeklaration med moms att betala behöver föreningen begära omprövning. Rättelse kan ske under 6 år, se vidare ordet omprövning.

Rättelse av fakturor med moms.

Skatteverket anger att om föreningen tagit ut moms på en faktura till en privatperson behöver inte ändringsfaktura skickas, för att rätta den felaktiga momsen. Däremot måste en kreditnota skickas om föreningen felaktigt tagit ut moms på en faktura till ett företag som kan göra momsavdrag.

Utöver ovanstående kommenterar Skatteverket även kring förseningsavgifter, skadestånd och kostnadsränta som hör samman med denna hantering.

Samfälligheter som ska kvarstå som momsregistrerade

På skatteverket.se (rubrik: Moms i en samfällighetsförening) återfinns även information för de samfälligheter som ska vara momsregistrerade. Exempelvis ska föreningen vara registrerad och redovisa moms om den:

  • tar betalt för varor och tjänster som köps in och säljs vidare till medlemmar,

  • fördelar kostnader genom avgifter baserat på hur mycket medlemmen använder en anläggning,

  • hyr ut parkeringsplatser till någon som inte är medlem,

  • snöröjning av garageuppfarter på enskilda fastigheter och

  • tar ut avgift för ökat slitage på vägar till utomstående, till exempel ett skogsbolag.

Samma sak gäller vid försäljning av exempelvis:

  • el och värme,

  • vatten som föreningen köper in från kommunen,

  • el från laddstolpar,

  • internet, TV och telefoni.

Föreningen ska ta ut moms oavsett om den tar betalt för det medlemmarna faktiskt använder eller om den tar betalt enligt schablon.