Definition
På momsområdet finns det särskilda regler för resebyråer. En resebyrå tillhandahåller normalt ett flertal tjänster som beskattas med olika skattesatser och framför allt så beskattas tjänsterna i olika länder. Lokala persontransporter ska alltid beskattas i det land där transporten utförs och hotelltjänster alltid i det land där hotellet är beläget. Bland annat av den anledningen har förenklingsregler införts för resebyråer. Även om syftet med reglerna är föredömligt så är de tyvärr komplexa och inte alltid enkla att tillämpa.
Resebyråreglerna liknar de som gäller för handel med begagnade varor och innebär att beskattningen görs av resebyråns vinstmarginal. För att kunna tillämpa marginalbeskattningen för resebyråer måste vissa förutsättningar vara uppfyllda, i annat fall gäller de allmänna reglerna för skattskyldighet.
För att få tillämpa marginalbeskattning måste resebyrån:
agera i eget namn, och antingen
förvärva varor eller tjänster (t.ex. matpaket eller hotellrum) från andra beskattningsbara personer, eller förmedla varor eller tjänster för annan beskattningsbar persons räkning.
Bestämmelserna omfattar resetjänster som tillhandahålls inom EU. Det medför att även resor som enbart sker lokalt inom Sverige omfattas av reglerna.
EU-kommissionen har startat en översyn av momsregler som tillämpas inom turism-industrin. Reglerna tillämpas inte lika i EU:s olika medlemsländer och behöver såväl moderniseras som harmoniseras. Förslag förväntas som kan komma förändra reglerna avseende vinstmarginalbeskattning för resebyråer, persontransporter inom EU och tax free-försäljning till turister från länder utanför EU.
Definitioner
Branschspecifika begrepp som resebyrå, resetjänst och resenär har definierats på momsområdet.
Reseföretag = resebyrå och researrangör
Med resebyrå avses även researrangör. Här avses företag som mer än tillfälligtvis säljer eller förmedlar resetjänster till resenärer. Begreppet reseföretag kan lämpligen användas som en gemensam benämning för resebyrå och researrangör.
Reseföretaget agerar i eget namn
Ett reseföretag handlar i eget namn om reseföretaget utgör resenärens avtalspart och därigenom har det affärsmässiga ansvaret gentemot resenären. Den som i egenskap av arrangör för ett researrangemang själv säljer detta utan att anlita en resebyrå som mellanhand, bör anses handla i eget namn. Ett reseföretag som till en resenär vidaresäljer en resetjänst som företaget köpt i fast räkning från en arrangör eller annan beskattningsbar person får också anses handla i eget namn. Med det följer att reseföretaget upprättar eget resedokument och självständig prissättning.
En researrangör som anlitar en resebyrå endast som mellanhand för att marknadsföra sina researrangemang bör anses handla i eget namn om researrangören utgör resenärens avtalspart. Arrangören framstår då som säljare av researrangemanget.
Det förekommer även att reseföretag för en resenärs räkning endast beställer biljetter på t.ex. flyg eller reserverar hotellrum dvs. närmast övertar resenärens roll som beställare. Reseföretagen kan vanligen boka resa på vilket hotell som helst efter kundens önskemål. Provision enligt i förväg uppgjorda avtal utgår då till reseföretagen. För t.ex. flygbolagens del fungerar reseföretag i dessa fall på motsvarande sätt som handelsagenter på varuområdet. De handlar då inte i sitt eget namn utan i huvudmannens. Om däremot reseföretaget tillämpar en självständig prissättning eller upprättar ett eget resedokument och på så sätt övertar det affärsmässiga ansvaret bör reseföretaget anses handla i eget namn. Detta bör gälla även om reseföretaget säljer s.k. seat only till en resenär, dvs. endast transporttjänsten i ett paketresearrangemang.
Förvärv från beskattningsbar person
Utöver kravet på att handla i eget namn är en förutsättning för marginalbeskattning att reseföretagen ska förvärva de varor eller tjänster som krävs för reseuppdraget från andra beskattningsbara personer, eller förmedla dem för andra näringsidkares räkning. Det är då förvärv som kommer resenären direkt till godo som t.ex. persontransporter, hotellrum, mat, guidning eller andra aktiviteter av skilda slag. Kravet på förvärv från andra beskattningsbara personer bör anses uppfyllt om reseföretaget köper eller förmedlar minst en tjänst.
Ett företag som med egna eller leasade transportmedel enbart utför egna transporttjänster eller ett hotellföretag som enbart tillhandahåller egna hotelltjänster får inte tillämpa marginalbeskattning utan det är allmänna bestämmelser om skattskyldighet som gäller.
Resetjänst
Begreppet resetjänst används för att beteckna en resa som kan beskattas enligt bestämmelserna om marginalbeskattning. Om det ingår flera tjänster som t.ex. transport och logi, ska allt ses som en enda tjänst, den s.k. resetjänsten. Skattesatsen är 25 % i Sverige.
Resemoment
För att få använda marginalreglerna bör det ingå ett resemoment. Som exempel kan en färjetransport i ett researrangemang med egen bil (s.k. bilpaket) vara tillräckligt för att resemomentet ska anses uppfyllt. Enligt EU-domstolens dom C-163/91, Van Ginkel, finns dock inget krav på att reseföretaget måste tillhandahålla transporten. Förutom traditionella charterresor kan följande exempel ges på resor som får anses utgöra resetjänster:
Bilpaket, dvs. researrangemang som förutsätter att resenären reser i egen bil och reseföretaget tillhandahåller t.ex. hotelltjänster och färjetransporter.
Temaresor av skilda slag t.ex. konferensresor, mässarrangemang, studieresor, intensivspråkkurser, fotbollsresor, golfresor och s.k. weekend-paket.
Språkresor som avser kortare tid utomlands än en svensk skoltermin. Språkresor (inklusive kurs och uppehälle) som avser språkstudier utomlands, dvs. såväl inom som utom EU, och som sträcker sig över en svensk skoltermin eller ett helt läsår, bör inte ses som en resetjänst utan som en utbildningstjänst.
Resenär
Bestämmelserna om marginalbeskattning förutsätter att tillhandahållandet sker gentemot en resenär. Med resenär förstås den som själv eller genom någon annan förvärvar en resetjänst. Förvärv genom någon annan bör anses föreligga om resenärens arbetsgivare köper resetjänster av ett företag.
Kravet på tillhandahållande gentemot en resenär medför att bestämmelserna inte är tillämpliga på en researrangör som omsätter en resetjänst till en beskattningsbar person som i sin tur i eget namn säljer den vidare till slutlig konsument.
Lagrum
19 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
9 b kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
Beskattning
Beskattningsprincipen
Enligt reglerna om marginalbeskattning ska en resetjänst ses som en enda tjänst och beskattas enligt den generella skattesatsen 25 %. Skattesatsen för de underliggande varorna och tjänsterna är ovidkommande.
Vid försäljning av en resetjänst utgörs beskattningsunderlaget av reseföretagets marginal. Med marginalen avses skillnaden mellan ersättningen för resans pris och kostnaden för varor och tjänster som tillhandahållits av andra beskattningsbara personer och kommer resenären till godo direkt. Vid försäljning av researrangemang kan det vara svårt att fastställa en faktisk marginal för enskilda resor. Det finns därför en möjlighet att använda en schablon. Den har Skatteverket fastställt till 13 % av den totala ersättningen för resetjänsten. Procentsatsen förutsätts motsvara en genomsnittlig marginal för olika slag av researrangemang.
Momsen på resans marginal ska inte räknas in i ersättningen för resan vid beräkning av beskattningsunderlaget. Vid beräkning av beskattningsunderlaget saknar det betydelse om underliggande varor och tjänster är momsfria. De ska trots detta omfattas av marginalbeskattningen.
Om schablonen 13 % används så utgör 20 % av det värdet den marginalmoms som ska redovisas till staten, dvs. 2,6 % av resan pris (den så kallade resebyråmomsen). Procentsatsen ser udda ut om den faktureras öppet men är korrekt beräknad.
Köparens avdragsrätt
Till skillnad från reglerna om vinstmarginalbeskattning för begagnade varor m.m. har köparen av en resetjänst möjlighet att dra av den moms som beräknats på vinstmarginalen. För avdragsrätt krävs att säljaren av resetjänsten fakturera momsens belopp öppet. Det finns inget krav på att ange momsens belopp i fakturan om marginalmetoden används men för avdragsrätt hos köparen krävs öppet debiterad moms.
Resetjänst både inom och utanför EU
Det har inledningsvis nämnts att bestämmelserna omfattar resetjänster inom EU.
Resetjänster anses tillhandahållna inom landet om tjänsterna tillhandahålls från ett säte för den ekonomiska verksamheten eller säljarens fasta etableringsställe i Sverige. Om ett reseföretag som ett led i tilllhandahållandet av resetjänsten har köpt in varor och tjänster av en annan beskattningsbar person utanför EU ska resetjänsten anses tillhandahållen utomlands. Det innebär att resetjänsten inte blir föremål för vinstmarginalbeskattning.
Om förvärven avser varor och tjänster som den andre beskattningsbara personen tillhandahållit reseföretaget både inom och utanför EU ska endast den del av resetjänsten som avser varor och tjänster som är tillhandahållna inom EU beskattas enligt marginalmetoden. Vid beräkning av beskattningsunderlaget måste därför först hela resans marginal beräknas. Därefter beräknas hur stor del av marginalen som motsvarar värdet av inköp från andra beskattningsbara personer inom EU i förhållande till det totala värdet av förvärv från andra beskattningsbara personer.
Begränsning i avdragsrätt och rätt till återbetalning
Den som säljer resetjänster får inte göra avdrag för ingående moms på förvärv av varor och tjänster som kommer resenären direkt till godo. Sådan ingående moms ger inte heller rätt till återbetalning till utländska företagare som gör sina förvärv i Sverige för sitt reseföretag. Momsen blir alltså en kostnad för den som tillämpar marginalreglerna. Det är en naturlig följd av att endast marginalen beskattas.
För ingående moms på inköp som däremot endast indirekt kommer resenären till godo får avdrag göras enligt vanliga regler. Detta gäller exempelvis utgifter för kontors- och lokalkostnader.
Valfrihet att tillämpa reglerna
Är resenären beskattningsbar person med rätt till avdrag för eller återbetalning av moms är det valfritt för resebyrån att tillämpa antingen marginalmetoden eller de allmänna reglerna om skattskyldighet. Om resenären är en privatperson som ska resa inom EU så är resebyrån tvingad att använda marginalbeskattningsreglerna.
Deklaration
I skattedeklarationen ska rad 07 användas. Där redovisas beskatt- ningsunderlag för tjänster som beskattas enligt reglerna för marginalbeskattning. Med beskattningsunderlag förstås det värde på vilket momsen ska beräknas, dvs. resebyråns marginal.
Kommentar
Exempel
En resebyrå arrangerar en teater-resa till Göteborg. I resan förutom transporten ingår även biljetten till konserten. Priset för resenären är 1 200 kronor exklusive moms. Vid beräkning av resebyråns marginal avgår 500 kronor inklusive moms (6 %) som betalas till bussföretaget som ombesörjer transporten och kostnaden för konsertbiljett på 400 kronor inklusive moms (6 %). Att de senare beloppen är inklusive moms beror på att kostnaden som resebyrån har är inklusive moms då de inte har avdragsrätt för ingående moms när de tillämpar marginalbeskattning.
Resenärens pris exklusive moms | 1 200 kr |
Busskostnad inklusive moms | - 500 kr |
Teaterbiljett inklusive moms | - 400 kr |
Marginal exklusive moms | 300 kr |
Marginalskatt (25 % x 300) | 75 kr |
Resenärens pris inklusive moms | 1 275 kr |
Eftersom resenärens pris ovan inte inkluderar moms utgör den framräknade marginalen beskattningsunderlag. Marginalskatten uppgår till 75 kronor (25 % av 300 kronor). Det totala priset inklusive moms för resenären blir då 1 275 kronor. I skattedeklarationen redovisas beskattningsunderlaget 300 kronor på rad 07.
Om priset 1 200 kronor hade inkluderar moms uppgår beskattningsunderlaget till 80 % av 300 kronor eller framräknat 240 kronor. Marginalskatten uppgår då till 60 kronor (25 % av 240 kronor). Marginalskatten kan också beräknas direkt som 20 % av 300 kronor vilket blir 60 kronor. Den som inte får tillämpa vinstmarginalreglerna och som säljer konferensarrangemang anses sälja en sammansatt tjänst som beskattas med 25 % moms.
Skatteverket har upphävt sitt ställningstagande daterat 101209, dnr: 131 587222-10/111 med hänvisning till att informationen framgår av Rättslig vägledning etc. Även upphävda ställningstaganden finns fortsatt sökbara på Skatteverkets webbplats och dessa kan innehålla exempel eller uttalanden som kan vara till nytta vid bedömning av beskattningen.