Reklam och annonsering är normalt momspliktiga tjänster. Ett momsundantag finns avseende annonsering i periodiska publikationer (se detta ord). I vilket land beskattning av reklam och annonseringstjänster ska ske är beroende på om köparen t.ex. är ett företag (B2B) eller en privatperson (B2C) och om köparen finns i Sverige, inom EU eller i land utanför EU. Beskattning sker i det land som gäller enligt huvudregeln för tjänster om tjänsten säljs till en beskattningsbar person (B2B). Om tjänsten i stället säljs till annan än en beskattningsbar person (B2C) finns en specialregel. Se vidare ordet tjänstebeskattning och tabellerna nedan där den praktiska hanteringen beskrivs för reklamtjänst.

Definition

En reklamtjänst är en tjänst som går ut på att sprida information om en vara eller tjänst i syfte att öka avsättningen. Reklam sprids i allmänhet i press, radio och television, men kan också ske i andra former. Reklamtjänst innefattar även marknadsföring av sponsorers namn eller produkter. I samband med marknadsföring av varor eller tjänster förekommer ofta att en leverantör utger ersättning till en återförsäljare. Ersättningen kan rubriceras som marknadsföringsbidrag, annonsbidrag, samaktivitetsbidrag, reklambidrag, uthyrning av exponeringsyta etc.

Lagrum

6 kap. 33-36 §§ och 58-60 §§ kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

5 kap. 5-6 §§ och 17-18 §§ mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

För att en beskattningsbar person ska vara betalningsskyldig för moms ska det finnas en:

  • beskattningsbar transaktion

  • som är momspliktig och

  • görs inom landet.

För att kunna avgöra vilket land som får beskatta en transaktion finns regler om beskattningsland. Om en försäljning av en viss tjänst, är momspliktig försäljning och om säljaren är en beskattningsbar person, återstår att ta ställning till om transaktionen görs inom landet, dvs. svensk moms ska redovisas.

Reklamtjänster beskattas enligt huvudregeln om tjänsten säljs till en beskattningsbar person, B2B. Om tjänsten i stället säljs till annan än en beskattningsbar person sker beskattning enligt huvudregeln för försäljning till konsument, B2C. Därutöver finns beskattningsregler i ytterligare några bestämmelser för att täcka upp alla olika situationer, t.ex. försäljning till privatperson i land utanför EU.

Tabellerna nedan visar på ett enkelt sätt om beskattning ska göras i Sverige eller inte och i så fall vem som är skyldig att redovisa momsen. Välj tabell beroende på om köparen är en beskattningsbar person eller inte. Med ”utlandet” avses både EU-länder och länder utanför EU.

I vilket land beskattas en reklamtjänst?

Säljaren finns i:

Köparen är beskattningsbar person och finns i:

Beskattningslandet blir:

Skyldig att redovisa moms i Sverige är:

Sverige

Sverige

Sverige

Säljaren

Utlandet

Sverige

Sverige

Köparen

Sverige

Utlandet

Ej Sverige

Ingen

Säljaren finns i:

Köparen är INTE beskattningsbar person och är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas i:

Beskattningslandet blir:

Skyldig att redovisa moms i Sverige är:

Sverige

Sverige

Sverige

Säljaren

Sverige

EU-land

Sverige

Säljaren (redovisning kan ske via OSS).

Sverige

Land utanför EU

Ej Sverige (förutsätter att tjänsten inte används/utnyttjas i Sverige).

Ingen

EU-land

Sverige

Ej Sverige

Ingen

Land utanför EU

Sverige

Sverige (förutsätter att tjänsten används/utnyttjas i Sverige).

Säljaren (redovisning kan ske via OSS).

Genom e-handelspaketet utvidgades de särskilda ordningarna för redovisning och betalning av moms från 1 juli 2021. Sedan 2015 har säljare inom EU kunnat redovisa moms avseende telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster (TBE-tjänster) som säljs till privatpersoner i annat EU-land genom en MOSS-deklaration (Mini One Stop Shop). Den utvidgades 1 juli 2021 till OSS, One Stop Shop.

Förändringen innebär att en säljare i land utanför EU kan vara momsregistrerad i ett enda EU-land för sin försäljning av olika tjänster till privatpersoner inom EU där beskattning ska ske inom EU. En förutsättning är alltså att tjänsten i fråga ska beskattas inom EU. För att en reklamtjänst som säljs från ett företag etablerat utanför EU till en privatperson i Sverige ska beskattas i Sverige krävs enligt tabellen ovan att privatpersonen är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas i Sverige, och att tjänsterna faktiskt används och utnyttjas i Sverige.

På samma sätt kommer företag inom EU att kunna fortsätta redovisa TBE-försäljning till privatpersoner i en OSS-deklaration men det gäller även andra tjänster som ska beskattas lokalt. Det kan t.ex. gälla förmedlings- och fastighetstjänster. Se vidare ordet särskilda ordningar.

Bokföring

Om ett svenskt företag t.ex. köper reklam- och marknadsföringstjänster i USA kan förvärvsmomsen bokföras så här. Leverantörsfakturan är efter omräkning till svensk valuta på 5 000 kronor och den innehåller ingen debiterad moms utan redovisning av moms görs i form av s.k. förvärvsmoms. Utgående förvärvsmoms beräknas till 25 % på inköpsvärdet dvs. 1 250 kronor. Inköpet görs för att användas i blandad verksamhet (där den momspliktiga och momsfria delen uppgår till 50 % vardera) varför endast 50 % av förvärvsmomsen i detta fall är avdragsgill. Se momskonton i tabellen i ordet bokföring.

Reklamtjanst_01

Deklaration

Beroende på om det finns en svensk köpare eller säljare ska olika rader användas i skattedeklarationen eller inkomstdeklarationen. Några exempel på hur skattedeklarationen kan se ut lämnas här.

Vid försäljning till en privatperson (B2C) kan sedan 1 juli 2021 redovisning ske enligt någon av de särskilda ordningarna, unionsordning eller tredjelandsordning. Det innebär att en säljare kan slippa momsregistrering i flera länder och i stället redovisa momsen via en särskild momsdeklaration i identifieringslandet.

Svensk köpare

Om företaget (som har blandad verksamhet och avdragsrätt till 50 %) och köper reklam- och marknadsföringstjänster i Finland för 5 000 kronor så ska redovisning av moms i skattedeklarationen göras så här. Om reklamtjänsten i stället är köpt från USA så ska redovisningen ske på rad 22, 30 och 48.

Reklamtjanst_02

Svensk säljare

Om ett svenskt företag säljer reklam- och marknadsföringstjänster för 5 000 kronor till en beskattningsbar person utanför EU så ska redovisning av moms i skattedeklarationen göras så här. Om försäljningen av sådan tjänst sker till en beskattningsbar person inom EU, ska redovisning i stället ske på rad 39. Försäljning till beskattningsbar person inom EU ska rapporteras i en s.k. periodisk sammanställning.

Reklamtjanst_03

Periodisk sammanställning

Tjänster som beskattas enligt huvudregeln (5 kap. 5 § ovan) och som säljs till beskattningsbar person ska redovisas i en så kallad periodisk sammanställning. Den försäljning av tjänster som redovisas på rad 39 i skattedeklarationen ska specificeras per köpare i den periodiska sammanställningen. I den periodiska sammanställningen anges köparens momsregistreringsnummer och försäljningen per köpare på följande sätt:

Reklamtjanst_03b

Den periodiska sammanställningen ska lämnas enligt följande:

VAROR

Om värdet av försäljning och överföring inte överstiger 500 TSEK / kvartal

Kvartalsvis

VAROR

Om värdet av försäljning och överföring överstiger 500 TSEK / kvartal

Månadsvis

TJÄNSTER

Kvartalsvis

VAROR och TJÄNSTER

Rapportering avseende varor styr, dvs. om värdet inte överstiger 500 TKR sker kvartalsvis rapportering.

Annars månadsvis rapportering

Den periodiska sammanställningen ska lämnas den 20 i månaden efter utgången av den period som rapporten avser. Om sammanställningen lämnas elektroniskt ska rapporten lämnas den 25 i månaden efter utgången av den period som rapporten avser.

Faktura

Vid försäljning av en reklamtjänst till en beskattningsbar person utanför EU kan en faktura se ut på följande sätt:

Reklamtjanst_04