Bonus, rabatter och andra prisnedsättningar som säljaren ger en kund vid försäljning och leverans av en vara eller en tjänst får minska det underlag som momsen beräknas på (beskattningsunderlaget). Beskattningsunderlaget blir då priset minus rabatten. Det kan t.ex. vara frågan om mängdrabatter (volymrabatter), rabatter till trogna kunder och kassarabatter.
Kassarabatt
När det gäller kassarabatter, dvs. rabatt som ges om betalning görs inom viss tid, ska alltid momsen korrigeras.
Andra rabatter än kassarabatter
För andra rabatter än kassarabatter finns en valmöjlighet.
Valmöjligheten innebär att köpare och säljare kan komma överens om (avtala om) att momsen inte ska korrigera beskattningsunderlaget. I sådana fall kommer inte bonus och rabatter att påverka säljarens utgående moms eller köparens ingående moms.
Hur ska korrigering göras?
För kassarabatter och situationer där momsen ska korrigeras eftersom man inte har avtalat om annat, ska rabatten påverka momsen och korrigering av beskattningsunderlaget göras. Om säljaren t.ex. ger bonus, rabatt eller återbäring i efterhand till kund, kan moms ha redovisats i en tidigare redovisningsperiod på ett underlag som är priset före rabatten. I sådana fall ska korrigering göras i den redovisningsperiod då säljaren ger rabatten till kunden. Korrigering görs både avseende säljarens utgående moms och köparens ingående skatt.
För att korrigera beskattningsunderlaget för en rabatt ska alltid en kreditfaktura som uppfyller momslagens krav ställas ut. Kreditfakturan är en förutsättning för att säljaren ska ha rätt att minska den utgående momsen. Med kreditfakturan ska även köparen minska sin ingående moms med motsvarande belopp. Skatteverket uttalar (040708, dnr: 130 407673-04/1152) att en separat kreditfaktura inte behöver ställas ut om det redan av ursprungsfakturan framgår motsvarande uppgifter som en kreditfaktura skulle innehålla. Skatteverket ställer följande tre krav för att denna förenklade hantering ska kunna tillämpas:
Den tid inom vilken kassarabatten medges ska anges på ursprungsfakturan.
Om kassarabatten utnyttjas ska det anges på fakturan uppgift om ändringen av beskattningsunderlaget och ändringen av momsen.
Kopia av betalningshandling som visar att betalning har skett inom föreskriven tid kompletterar fakturan.
Lagrum
8 kap. 14-16 §§ mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
7 kap. 6 § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
Deklaration
Ett företag har för januari redovisat försäljning på rad 05 och tillhörande utgående moms på rad 10 i skattedeklarationen. Rabatt som ska korrigera beskattningsunderlaget lämnas och kreditfaktura ställs ut i februari. Rabatten ska beaktas genom att omsättningen på rad 05 respektive utgående moms på rad 10 för februari minskas (backas).