Definition

En arbetsgivare kan utan inkomstskattekonsekvenser ge sina anställda enklare förmåner. Går arbetsgivaren utanför dessa ramar leder det till förmånsbeskattning. För inkomstskattefrihet krävs att förmånen riktar sig till hela personalen och att den inte utgör ersättning för utfört arbete. Förmånen ska inte kunna bytas mot kontanter och beloppet ska anses skäligt.

Exempel på enklare förmåner är kaffe, te eller andra förfriskningar. Många arbetsgivare köper regelbundet frukt till sina anställda. Även detta räknas som en inkomstskattefri personalvårdsförmån. En blombukett på en anställds högtidsdag kan även anses vara inkomstskattefri.

En övertidsmacka och dricka av något slag till personal som arbetar övertid kan också räknas som skattefri personalvårdsförmån. En mer komplett måltid faller dock utanför dessa ramar och ska därmed förmånsbeskattas.

Som personalvårdsförmån räknas även enklare slag av motion och annan friskvård. Annan friskvård kan t.ex. vara föredrag om kost, stresshantering och massage.

Lagrum

13 kap. 6 § och 24-25 §§ mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

8 kap. 3 § och 9 § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

För momsavdrag gäller generellt att avdrag medges för ingående moms som hänför sig till inköp i momspliktig verksamhet. Den som bedriver blandad verksamhet (momspliktig och momsfri verksamhet) har begränsad avdragsrätt för moms. För privata kostnader medges inte avdrag för moms.

När det gäller personalvårdsförmåner hänvisar momsreglerna till viss del till vad som gäller inkomstskattemässigt. Momsavdrag kan därmed medges för det som räknas som personalvård av mindre värde, förutsatt att företaget i fråga bedriver momspliktig verksamhet. Det innebär att momsavdrag kan medges för inköp av enklare blombuketter, frukt, kaffe, te och andra förfriskningar. Likaså får moms dras av avseende kostnader för enklare motion och annan friskvård.

Skatteverket har i ställningstagande (230424, dnr: 8-2338256) uttalat vilka förutsättningar som ska vara uppfyllda för att en arbetsgivare ska anses tillhandahålla något till en anställd. Avgörande är att det finns en ersättning från den anställde som har ett samband med tillhandahållandet. Såväl brutto- som nettolöneavdrag kan anses utgöra sådan ersättning, liksom fakturering till den anställde. I sitt ställningstagande beskriver Skatteverket närmare den prövning som ska göras av den aktuella transaktionen för att avgöra om den utgör ekonomisk aktivitet. För det fall moms ska utgå på tillhandahållandet anses arbetsgivaren normalt även ha avdragsrätt för moms kopplat till transaktionen. Vidare kan reglerna om omvärdering av beskattningsunderlaget aktualiseras.

Kommentar

Tänk på att momsavdrag normalt inte medges för kostnader där den anställde förmånsbeskattas. En vanlig missuppfattning är att momsen kan dras av eftersom inköpet ändå förmånsbeskattas hos den anställde. Att förmånsbeskattning ska ske är en tydlig indikation på att fråga är om en privat kostnad. Momsavdrag medges inte för privata kostnader.

Läs mer om förmåner i Rätt Lön, Redovisa Rätt och Rätt Skatt.