Bedömning av ”nya transportmedel” eller inte påverkar momsbeskattningen. Ett nytt fordon ska beskattas i köparens land enligt den s.k. destinationsprincipen. Det innebär att om en svensk privatperson åker till Tyskland och köper ett ”nytt transportmedel” så ska moms redovisas i Sverige. Om en privatperson i stället köper en begagnad bil från ett annat EU-land beskattas bilen i stället i säljarens land. Ett annat sätt att beskatta en begagnad bil inom EU är genom vinstmarginalbeskattning, vilket innebär att momsbeskattning endast sker på skillnaden mellan inköpspris och försäljningspris.

Definition

Utöver begreppet personbil har momsen en definition av nya transportmedel. Med nytt transportmedel avses följande:

  • motordrivna marktransportmedel (t.ex. en bil) som är avsedda för transporter till lands av personer eller varor och som har en motor med en cylindervolym om mer än 48 kubikcentimeter eller en effekt om mer än 7,2 kilowatt, om transportmedlet omsätts (t.ex. säljs) inom sex månader efter det att de första gången tagits i bruk eller om det har körts högst 6 000 kilometer,

  • fartyg vars längd överstiger 7,5 meter (utom fartyg för yrkesmässig trafik), om fartyget omsätts inom tre månader efter det att de första gången tagits i bruk eller om det har färdats högst 100 timmar, och

  • luftfartyg vars startvikt överstiger 1 550 kilogram (utom sådana luftfartyg som anges i 10 kap. 69 § 3 ML), om luftfartyget omsätts inom tre månader efter det att det första gången tagits i bruk eller om det har flugits högst 40 timmar.

Det här innebär att ett motordrivet marktransportmedel är att anse som nytt om något av nedanstående kriterier är uppfyllt:

  • fordonet är mindre än 6 månader gammalt (omsatt inom sex månader efter det att det första gången tagits i bruk) eller

  • fordonet har körts mindre än 600 mil.

Lagrum

2 kap. 16 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

1 kap. 13 a § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Kommentar

En personbil som har körts högst 600 mil eller varit i drift högst 6 månader före köpet anses vara ett nytt transportmedel. Vid bedömningen gäller förhållandena vid förvärvstidpunkten, dvs. då köparen äger rätt att förfoga över transportmedlet och inte vid tidpunkten då transportmedlet förts in i Sverige (Skatteverket 080409, dnr: 131 148041-08/111). Detta får betydelse då ”nya transportmedel” alltid ska beskattas i köparens land enligt den s.k. destinationsprincipen. Det innebär att om en svensk privatperson åker till Tyskland och köper ett ”nytt transportmedel” så ska moms redovisas i Sverige. Det är köparen, dvs. privatpersonen, som redovisar momsen på en särskild blankett (SKV 5282). Mer information finns på särskild webbsida hos Skatteverket, Moms på transportmedel.

Om en privatperson i stället köper en begagnad bil från ett annat EU-land, dvs. en bil som körts över 600 mil och varit i drift mer än 6 månader, beskattas bilen i stället i säljarens land. Om en svensk privatperson t.ex. köper en begagnad bil från Tyskland får köparen endast betala tysk moms (19 %). Ett annat sätt att beskatta en begagnad bil i ett annat EU-land är genom vinstmarginalbeskattning, vilket innebär att momsbeskattning endast sker på skillnaden mellan inköpspris och försäljningspris (se vidare ordet vinstmarginalbeskattning).

Vid försäljning och leverans av ett nytt transportmedel till annan medlemsstat inom EU ska dessutom uppgifter om att det är ett sådant transportmedel anges i fakturan.