Vad är en mässtjänst? Det är en tjänst som innehåller flera tjänster som t.ex. monterplats, monter, bevakning, toaletter, garderob i en för mässverksamheten anpassad lokal. Den som arrangerar mässan ger företag möjlighet att finnas på plats som utställare av sina varor eller tjänster. Utställaren betalar för att på en viss plats kunna ha sin monter där besökare kan få information om företaget. Tjänsten beskattas i det land som styrs av huvudregeln och det medför att en svensk mässarrangör ska fakturera tjänsten utan moms till ett företag i ett land utanför Sverige. Att mässan genomförs i Sverige spelar alltså ingen roll.

En annan avgift som oftast utgår i samband med en mässa är en deltagaravgift. Den betalas av besökare för att få ta del av det som visas på mässan. Deltagaravgiften, eller med andra ord entrén eller tillträdet, ska beskattas i Sverige om mässan genomförs i Sverige.

Definition

En mässa syftar till att på en och samma plats och under en bestämd tid, presentera information, varor eller evenemang på så sätt att de lanseras inför besökarna. Det anges i en EU-dom (060309, mål C-114/05, Gillan Beach). Sedan den 1 januari 2011 beskattas mässtjänster enligt huvudregeln för beskattning mellan beskattningsbara personer (B2B). Det innebär att beskattning ska ske i det land där köparen är etablerad.

Lagrum

6 kap. 33-34 §§ och 46 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

5 kap. 5 § och 5 kap. 11-11 a §§ mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

För att en beskattningsbar person ska vara betalningsskyldig för moms ska det finnas en:

  • beskattningsbar transaktion

  • som är momspliktig och

  • görs inom landet.

För att kunna avgöra vilket land som får beskatta en transaktion finns regler om beskattningsland. Om en försäljning av en viss tjänst är momspliktig försäljning (dvs. villkoren i punkterna 1-2 ovan) och om säljaren är en beskattningsbar person återstår att ta ställning till om försäljningen anses ske ”inom landet”, dvs. ska svensk moms redovisas?

Mässtjänsten

Mässtjänster, dvs. tjänster som avser utställares avgifter för att få ställa ut på en mässa och andra tillhörande tjänster beskattas enligt huvudregeln för tjänster mellan beskattningsbara personer (B2B). Dessa tjänster beskattas i det land där köparen är etablerad. Om däremot tjänsten säljs till en icke beskattningsbar person, t.ex. en privatperson så sker beskattning i Sverige om mässan äger rum i Sverige. I det här fallet är tjänsten specialreglerad.

Skatteverket har i ett ställningstagande (180906, dnr: 202 339665-18/111) kommenterat hur momsen ska hanteras när lokaler tillhandahålls för en kortare tid och det ingår andra varor och tjänster i säljarens erbjudande. Det kan då vara ett sammansatt tillhandahållande. Som exempel nämner Skatteverket mässanläggningar och monter för utställare och arenor för t.ex. en rockkonsert. I dessa fall anses köparen av tjänsten många gånger efterfråga något annat än en momsfri passiv fastighetstjänst.

”Ett tillhandahållande som klassificeras som uthyrning av fastighet är ett passivt tillhandahållande som är undantaget från skatteplikt. När tillgång till lokal för en kortare tid ingår som en del av ett enda sammansatt tillhandahållande anser dock Skatteverket att det i normalfallet är fråga om en transaktion av annat slag än uthyrning av fastighet, dvs. ett aktivt tillhandahållande. Ett sådant aktivt tillhandahållande omfattas vanligen av skatteplikt.

Med aktivt tillhandahållande avses i detta sammanhang att säljaren utöver tillgång till en lokal tillhandahåller en eller flera tjänster till kunden och att dessa tjänster är sådana som en genomsnittlig kund huvudsakligen kan anses efterfråga. Kunden får i sådant fall anses uppfatta tillgången till lokal för kortare tid antingen som ett medel för att få det huvudsakliga tillhandahållandet, eller så att tillgången till lokalen ingår som en del i ett enda tillhandahållande.”

Entréavgift till mässa

Såväl företag som privatpersoner kan besöka en mässa. Tillträde till en mässa eller utställning beskattas i det land där evenemanget äger rum. Skatteverket har i ett ställningstagande (190613, dnr: 202 261982-19/111) uttalat att tillträde till ett visst evenemang ska beskattas inom landet om evenemanget äger rum i Sverige. En mässa som pågår i Sverige i t.ex. tre dagar omfattas av begreppet evenemang. Det leder till att moms ska utgå på entréavgiften oavsett om köparen är ett svenskt eller utländskt företag eller privatperson.

För mer information om beskattning av tjänster och tillträde, se orden tjänstebeskattning och tillträde.

Kommentar

Tullfrihet och momsfrihet medges t.ex. för import av varor för att främja handeln. Som exempel kan nämnas produkter som ska användas eller förbrukas i samband med en mässa eller liknande evenemang. Det innebär att importmoms inte ska redovisas när varor tas in från ett land utanför EU för att användas på en mässa.