Beskattning

Den reducerade skattesatsen 12 % ska användas när ett företag säljer livsmedel med undantag för:

  • vatten, som avses i artikel 6 i dricksvattendirektivet

  • spritdrycker, vin och starköl.

Mat, dryck (inklusive dricksvatten) eller andra ämnen eller produkter, bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda att eller rimligen kan förväntas att förtäras av människor, utgör livsmedel (artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002). Likaså avses med livsmedel drycker, tuggummi och alla ämnen, inklusive vatten, som avsiktligt tillförts livsmedlet under dess framställning, beredning och behandling.

Som livsmedel räknas inte:

  • foder

  • levande djur, om de inte har behandlats för att släppas ut på marknaden som livsmedel

  • växter före skörd

  • läkemedel

  • kosmetika

  • tobak och tobaksprodukter, och andra produkter som kan rökas

  • nikotinfritt snus

  • narkotika eller psykotropa ämnen

  • restsubstanser eller främmande ämnen

  • matlagningskurs, med hjälp av personal på restaurang, och avslutande måltid.

Definitionen innebär att 12 % moms gäller för jordbruksgrödor som är avsedda som människoföda eftersom dessa betraktas som livsmedel direkt efter skörd. Däremot utgör skattesatsen för motsvarande jordbruksgröda för djur 25 % såsom för foder. Grödor som är avsedda för energiproduktion faller också utanför definitionen av livsmedel. Enligt en skrivelse från Skatteverket (070130, dnr: 131 66747-07/111) utgör jordbruksgrödor livsmedel efter det att de är skördade förutsatt att de är avsedda att eller rimligen kan förväntas att förtäras av människor. Skatteverket fortsätter:

”Vid bestämmande av vilken skattesats, 25 eller 12 %, som ska tillämpas måste en bedömning göras av den faktiska eller förväntade framtida användningen av grödan. Bedömningen måste göras vid varje försäljning som sker, både från odlaren och i senare led. Skattesatsen kan därför bli olika på samma varuparti beroende på vilken information säljaren har om den framtida användningen.”

Djur är normalt att betrakta som livsmedel först efter slakt. Ostron och skaldjur som säljs levande till konsument i en fiskhandel utgör dock livsmedel med 12 % moms eftersom de anses vara behandlade för att släppas ut på marknaden som livsmedel.

Alkoholhaltiga drycker (vin, sprit och starköl) och dricksvatten som tillhandahålls genom vattenledning beskattas enligt den generella skattesatsen 25 %.

Det som i dagligt tal kallas naturmedel, frilistade naturmedel, naturläkemedel, traditionellt växtbaserade läkemedel, homeopatiska och frilistade homeopatika utgör inte livsmedel i momshänseende och det leder till att beskattning ska ske med 25 % moms.

Lagrum

9 kap. 3 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

7 kap. 1 § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Deklaration

De försäljningar som görs där företag debiterar moms med 12 % (utgående moms) ska redovisas på rad 05 i skattedeklarationen.

Se även

skattesats