Definition

I EU:s momsdirektiv definieras läkemedel som varje substans eller kombination av substanser som har egenskaper för att behandla eller förebygga sjukdom hos människor, eller varje substans eller kombination av substanser som kan användas på eller administreras till människor i syfte antingen att återställa, korrigera eller modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk, immunologisk eller metabolisk verkan eller att ställa diagnos.

I direktivet finns också definition av homeopatikum och växtbaserade läkemedel.

Med homeopatikum avses varje läkemedel som framställts av substanser, s.k. stamberedningar, enligt en homeopatisk tillverkningsmetod som beskrivs i Europeiska farmakopén eller, om så inte är fallet, i de farmakopéer som för närvarande används officiellt i medlemsstaterna inom EU.

Med växtbaserat läkemedel avses varje läkemedel som innehåller uteslutande ett eller flera växtbaserade material eller en eller flera växtbaserade beredningar som verksamma beståndsdelar eller ett eller flera sådana material i kombination med en eller flera sådana beredningar.

Lagrum

10 kap. 13 §, 9 kap. 2 §, 13 kap. 10 § och 14 kap. 7 och 36 §§ mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

3 kap. 23 § 2p, 7 kap 1 § och 10 kap. 11 § 1 stycket mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

Läkemedel som lämnas ut enligt recept eller som säljs till ett sjukhus eller som införs till landet i anslutning till sådan utlämning eller försäljning är momsfri. Momsfriheten gäller oavsett om läkemedlet är receptbelagt eller inte under förutsättning att det lämnas ut mot recept. Däremot är försäljning av läkemedel som lämnas ut utan recept momspliktiga även om det aktuella läkemedlet i sig kan tillhandahållas på apotek mot recept. Det innebär att ett preparat som t.ex. säljs av en hälsokostaffär inte är momsfritt även om samma preparat säljs mot recept på ett apotek. Djurmedicin som lämnas mot recept eller säljs till djursjukhus är också momsfritt.

Försäljning av läkemedel till sjukhus eller enligt recept är ett s.k. kvalificerat undantag. Det innebär att den som säljer läkemedel har avdragsrätt för ingående moms vid inköp till verksamheten, trots att man inte redovisar någon utgående moms vid försäljning av läkemedlen.

Om försäljning av läkemedel eller naturläkemedel inte omfattas av momsfriheten uppkommer frågan om vilken skattesats som gäller. Livsmedel omfattas av den reducerade skattesatsen 12 %. Som livsmedel räknas inte läkemedel varför skattesatsen 25 % gäller. Skatteverket har i skrivelse (061018, dnr: 131 477862-06/111), närmare redogjort för gränsdragningen mellan begreppen livsmedel och läkemedel.