Definition
I momslagen (2023:200) som infördes 1 juli 2023 används begreppet ändringsfaktura, att jämföra med den tidigare momslagen (1994:200) som använder begreppet kreditnota.
Varje handling eller meddelande som ändrar en ursprunglig faktura och som innehåller en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan likställs med en faktura enligt momslagen. En sådan s.k. ändringsfaktura återspeglar alltså en ändring av en tidigare inträffad affärshändelse. En ändring av en ursprunglig faktura kan innebära en nedsättning eller höjning av det ursprungliga beloppet att betala. En ändring kan även innebära att något annat än fakturabeloppet att betala justeras och att beloppet att betala därmed förblir detsamma. Av dessa skäl används begreppet ändringsfaktura i momslagen (2023:200). I vardagligt tal används vanligtvis kreditfaktura eller kreditnota.
Varje handling eller meddelande som ändrar den ursprungliga fakturan och med en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan, likställs med en faktura. Ändringsfakturan eller kreditfakturan ska innehålla följande information:
ändringen av den ursprungliga fakturan och
en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan och
uppgifter om vad som ändrats.
Lagrum
17 kap. 22-23 §§ mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
11 kap. 9-10 §§ mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
Faktura
En kreditering kan se ut på följande sätt.
Beskattning
Eftersom en ändringsfaktura ska likställas med en faktura innebär det att den, precis som för andra fakturor, kan utfärdas:
av säljaren själv
i säljarens namn och för säljarens räkning av köparen (självfakturering)
i säljarens namn och för säljarens räkning av en tredje person (utläggning).
En ändringsfaktura ska redovisas på samma sätt som vanliga fakturor hos såväl utställare som mottagare och redovisningen beror därför på vilken redovisningsmetod som används. Se vidare ordet redovisning av moms.
Skatteverket har i ställningstagande (240611, dnr: 8-2900380) samlat ett antal tidigare behandlade frågor om en handling eller meddelande som ändrar en tidigare utfärdad faktura. Skatteverket anger bland annat följande:
Skatteverket anser att vid ändring av en tidigare utfärdad faktura ska ändringsfaktura utfärdas om den ursprungliga fakturan avsåg en transaktion som omfattades av faktureringsskyldighet.
Även vid rättelse av felaktigt debiterad moms ska en ändringsfaktura utfärdas även om inte den ursprungliga transaktionen omfattades av faktureringsskyldighet.
Skatteverket anser att kravet på en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan gäller vid alla typer av ändringar av den ursprungliga fakturan.
Skatteverket anser att kravet på en särskild och otvetydig hänvisning till ursprungsfakturan som huvudregel innebär att det är ursprungsfakturans löpnummer som ska anges men att det är möjligt att i vissa särskilda fall i stället hänvisa till den tidsperiod under vilken de berörda ursprungsfakturorna har utfärdats. Detta senare kan gälla när det är praktiskt omöjligt att hänvisa till en speciell ursprungsfaktura eller när det är fråga om ett mycket stort antal ursprungsfakturor samtidigt som det skulle vara förenat med onormalt stora kostnader eller medföra betydande olägenheter att ta fram de uppgifter som krävs.
I vissa fall ska en faktura utfärdas enligt ML även om mervärdesskatt inte ska debiteras i fakturan. Det kan till exempel vara fråga om omvänd betalningsskyldighet, vissa transaktioner som är undantagna från skatteplikt såsom vid unionsintern försäljning av varor till andra EU-länder eller export.
Om både nya transaktioner och ändringar av tidigare transaktioner finns i samma handling, betraktas en sådan handling som två fakturor, en faktura och en ändringsfaktura.
Skatteverket har i ställningstagande (240603, dnr: 8-2735351) redogjort för särskilda skäl för att avstå från kravet att utfärda en ändringsfaktura vid rättelse av felaktigt debiterad moms. Skatteverket anger att felaktigt debiterad moms ska kunna rättas. Rättelsen ska göras genom att den som är betalningsskyldig utfärdar en ändringsfaktura. Skatteverket anser att det finns särskilda skäl för att avstå från kravet på en ändringsfaktura i följande två fall:
Risken för skattebortfall är utesluten.
Det finns risk för ett mindre skattebortfall samtidigt som det är omöjligt eller orimligt svårt att utfärda en ändringsfaktura.