Momsbeskattningen kan sammanfattas enligt följande.
Del av kommunen | Momsbeskattning |
Kommun | Myndighetsutövning beskattas ej. Utåtriktad offentlig verksamhet beskattas om betalningsskyldighet föreligger. Avdragsgill moms avseende utåtriktad verksamhet redovisas i skattedeklarationen. Ersättning för övrig moms via ersättningssystemet. |
Kommunalt bolag | Verksamhet beskattas om betalningsskyldighet föreligger. Avdrag för avdragsgill moms sker i skattedeklarationen. |
Definition
Vid momsbeskattningen av en Kommun måste man först titta på vad momslagen menar med Kommun. Enligt momslagens definition avses kommun och region enligt kommunallagen (2017:725). I det s.k. kommunkontosystemet (se nedan) omfattas kommuner, regioner, kommunalförbund, samordningsförbund och beställarförbund av begreppet Kommun. De kommunala bolagen är särskilda skattesubjekt och ingår inte i momslagens definition av kommun utan dessa bolag omfattas av de momsregler som gäller för vanliga bolag. För staten och affärsverken gäller särskilda momsregler.
Definition | Avses |
Kommun | Kommun Region Kommunalförbund Samordningsförbund Beställareförbund |
Kommunala bolag Utgör inte Kommun enligt momslagen | Exempelvis. Kommunala bostadsföretag Kommunala parkeringsföretag |
Lagrum
2 kap. 13 §, 4 kap. 4-5 §§ mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
1 kap. 16 §, 4 kap. 6 och 7 §§ mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft tom 30 juni 2023
Lag (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner, regioner, kommunalförbund och samordningsförbund, LEMK.
Lag (2008:909) ändring i lagen (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner och regioner
Förordning (2005:811) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner och regioner
Beskattning
Redovisning av utgående moms
Då de kommunala bolagen inte omfattas av den momsmässiga definitionen av Kommun ska reglerna som gäller för vanliga företag gälla vid bedömning av betalningsskyldighet och redovisning av utgående moms. För Kommun gäller däremot följande:
Om moms ska redovisas eller inte när en Kommun utför tjänster eller levererar varor beror bl.a. på om transaktionen utgör myndighetsutövning eller om en utåtriktad verksamhet bedrivs. För att en Kommun ska vara betalningsskyldig till moms ska det finnas en:
beskattningsbar transaktion
som är momspliktig och
görs inom landet.
Myndighetsutövning
Av momslagen framgår att ett tillhandahållande inte utgör ekonomisk verksamhet om det ingår som ett led i s.k. myndighetsutövning eller avser bevis, protokoll eller motsvarande avseende myndighetsutövning. Det innebär att när en Kommun utövar myndighetsutövning ska moms inte tas ut på eventuella avgifter och annan ersättning som i sådana fall betalas till staten. Ett undantag finns vid omhändertagande och förstöring av avfall och föroreningar samt avloppsrening. När detta sker mot ersättning anses det utgöra ekonomisk verksamhet, även om det ingår som ett led i myndighetsutövning.
Vad innebär då myndighetsutövning? Det är inte helt klart vad som avses med myndighetsutövning. En definition som finns är den som återfinns i propositionen 1989/90:111 (s. 209). Där står det så här:
”Med det föreslagna begreppet myndighetsutövning förstås i enlighet med vad som gäller i andra sammanhang beslut eller åtgärder som ytterst är uttryck för samhällets maktbefogenheter och som kommer till stånd och får rättsverkningar för eller emot den enskilde i kraft av offentligrättsliga regler och inte på grund av avtal eller i övrigt regler av privaträttslig natur.”
Exempel på vad som avses med myndighetsutövning är en kommuns utfärdande av bygglov. Flera exempel finns, se vidare ordet myndighetsutövning.
Skatteverket har i ställningstagande (130701, dnr: 131 415747-13/111) sammanfattat sin syn på myndigheter och begreppet ekonomisk verksamhet. Detta ställningstagande ersätter en stor mängd äldre skrivelser och beskriver bl.a. vad som räknas som en myndighet och vad som utgör myndighetsutövning.
Konkurrensregeln
I momslagen finns regler som innebär att myndigheter ändå ska beskattas när de bedriver verksamhet som är i konkurrens med olika privaträttsliga subjekt. Lagstiftaren har överlåtit till rättstillämpningen att avgöra när en betydande snedvridning av konkurrensen föreligger. Skatteverket har i ett ställningstagande (130701, dnr: 131 415747-13/111) uttalat följande:
”Vid bedömning av om det föreligger en konkurrenssituation som kan omfattas av bestämmelsen ska även potentiell konkurrens beaktas. För att en potentiell konkurrens ska anses föreligga måste denna möjlighet vara verklig och inte bara hypotetisk. Att så är fallet kan stödjas genom någon form av objektiva omständigheter, t.ex. en marknadsundersökning, eller andra objektiva indicier som kan visas. En rent fiktiv potentiell konkurrens innebär inte att konkurrensregeln kan tillämpas.
Bedömningen av om en konkurrenssnedvridning är betydande ska inte göras restriktivt. I och med att det är fråga om en bestämmelse som innebär att skattskyldighet till mervärdesskatt kan uppkomma ska bestämmelsen tolkas på ett sådant sätt att bestämmelsen får ett förhållandevis vitt tillämpningsområde. Det är bara i de fall som konkurrenssnedvridning är försumbar som konkurrensregeln inte är tillämplig.
Exempel på vad som ska mervärdesbeskattas på grund av konkurrensregeln är kommunernas parkeringsverksamhet. Detta eftersom sådan parkeringsverksamhet bedrivs i konkurrens med annan parkeringsverksamhet bedriven på tomtmark eller i parkeringshus.”
Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom (100114, mål nr 5461-08) ansett att en kommuns gatuparkeringsverksamhet är momspliktig, just av det skälet att verksamheten bedrivs i konkurrens med andra.
EU-domstolen har prövat konkurrensregeln i ett antal olika domar och bl.a. uttalat att med betydande snedvridning av konkurrensen avses en icke försumbar konkurrenssnedvridning” (C-102/08 SALIX).
Utåtriktad offentlig verksamhet
Om verksamheten inte avser myndighetsutövning utan verksamheten är utåtriktad är det grundläggande principen för momsbeskattningen att den ska vara konkurrensneutral. Därför ska, i princip, även all utåtriktad offentlig verksamhet som drivs av en Kommun momsbeskattas enligt de regler som gäller för vanliga företag. Offentlig verksamhet ska därför inte gynnas av skattesystemet i fall där det konkurrerar med motsvarande privat verksamhet.
När en Kommun säljer momspliktiga varor och tjänster i utåtriktad verksamhet och beskattningslandet är Sverige, ska Kommunen debitera moms och redovisa denna i en skattedeklaration.
Avdrag för ingående moms
Om avdrag för ingående moms får göras och på vilket sätt ett sådant avdrag får göras beror också på vilken del av Kommun som avses. Även här är därför definitionen av begreppet Kommun viktig. Då de kommunala bolagen inte omfattas av den momsmässiga definitionen av Kommun ska reglerna som gäller för vanliga företag gälla vid bedömning av avdragsrätt för ingående moms.
Skattedeklaration
I skattedeklarationens momsredovisning får Kommuner dra av ingående moms som avser den verksamheten som medför betalningsskyldighet. I denna redovisning tillämpas reglerna som gäller för vanliga företag vid bedömning av om avdrag får göras för ingående moms. För ingående moms på kostnader som tillhör den del av verksamheten som inte omfattas av betalningsskyldighet finns ett särskilt system för momsersättning till kommuner.
Momsersättning till kommuner
Genom särskilt ersättningssystem kompenseras en kommun, samordningsförbund och beställarförbund för ingående moms i ej momspliktig verksamhet. Genom systemet kompenseras dessa också med viss procent av priset i följande fall:
när upphandling sker av verksamhet inom sjukvård, tandvård, social omsorg och utbildning
när bidrag ges till näringsidkare inom sjukvård, tandvård, social omsorg och utbildning
när hyra sker av lokal för särskilt boende.
Syftet med ersättningen är att momsen inte ska påverka en Kommuns val mellan att utföra tjänster själv (i egen regi) eller att upphandla tjänster från privata entreprenörer.
Ersättningen avräknas mot en inkomsttitel på statsbudgeten. Finansieringen innebär att ersättningssystemet läggs in på statsbudgetens inkomstsida. Vilket praktiskt innebär att finansieringen sker genom en nivåsänkning av de generella statsbidragen.
Deklaration
Om en Kommun bedriver utåtriktad verksamhet som medför betalningsskyldighet ska den utgående momsen redovisas på vanligt sätt i en skattedeklaration. I skattedeklarationen görs även avdrag för den avdragsgilla ingående moms som tillhör denna verksamhet.
För övrig ingående moms på kostnader som tillhör den del av verksamheten som inte omfattas av betalningsskyldighet görs avdrag i systemet för momsersättning till kommuner. Ansökan om ersättning lämnas på blankett SKV 5933 till Skatteverket. Ansökan ska vara undertecknad och ha kommit in till Skatteverket senast andra året efter utgången av det kalenderår som ersättningen avser. Ansökan ska avse en ersättningsperiod på en kalendermånad eller tre på varandra följande kalendermånader under samma kalenderår.
Kommunerna får tillbaka ett belopp som motsvarar den moms som de betalat till sina leverantörer och som kommunerna inte får göra avdrag för i skattedeklarationen, dvs. inköp till ej momspliktig verksamhet. Återbetalning från ersättningssystemet får inte avse avdragsförbud enligt momslagen t.ex. moms avseende personbilar och stadigvarande boende. Trots avdragsförbudet i momslagen medges ersättning för:
särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor och människor med funktionshinder enligt 5 kap. 5 § 2 st. och 7 § 3 st. socialtjänstlagen (2001:453) och
sådant boende som avses i 9 § p. 8 och 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Högsta förvaltningsdomstolen har ansett att uthyrning av boenderum till ensamkommande flyktingbarn omfattas av avdragsförbudet (151009, mål nr 5725-14). Detta avgörande har påverkat en kommuns möjlighet till momsersättning. Problem har uppstått med anledning av denna rättspraxis och en lagändring har gjorts. Från 2017 ändrades lagen (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner, regioner, kommunalförbund och samordningsförbund (LEMK) så att momsersättning kan erhållas även när kommuner bedriver boendeformerna hem för vård eller boende (HVB) respektive stödboende.
Schablonmässig beräkning
Den ersättning kommuner erhåller för bidrag till företagare inom sjukvård, tandvård, social omsorg och utbildning samt för upphandling inom nämnda områden beräknas schablonmässigt. Det finns två alternativ för att beräkna ersättningen.
Alternativ 1 som alltid får användas innebär att ersättning erhålls med 6 % av den kostnad som ger rätt till ersättning.
Alternativ 2 innebär att ersättning erhålls med 18 % av lokalkostnaden och 5 % av resterande kostnad, om det av kommunens fakturaunderlag framgår att viss del av kostnaden avser lokaler. Ersättning lämnas också med 18 % vid hyra av lokal för sådana boendeformer och sådant boende som anges ovan under undantag. Ersättning med 18 % medges inte om den fastighet som lokalen är inrymd i upplåts av stat, kommun, regioner, kommunalförbund, beställarförbund eller samordningsförbund.
Kommuner ska efter utgången av varje kalenderår lämna en årsuppgift till Skatteverket om:
belopp som för kalenderåret bokförts på konton avseende sådan moms som berättigar till ersättning
schablonbelopp som ersätts enligt lagen om ersättning om viss ersättning till kommuner och regioner.
Årsuppgiften ska lämnas på blankett SKV 5939.
Kommentar
Skatteverket klargör i ett ställningstagande (100309, dnr: 131 157069-10/111) att en kommun ska kunna styrka att kommunen har gjort ett inköp som berättigar till momsersättning och även kunna styrka den ingående skattens belopp. Skatteverket anger att det inte finns krav på att underlaget för att styrka den ingående skatten på förvärvet måste utgöra en sådan faktura som uppfyller alla krav i mervärdesskattelagen. Rätt till momsersättning kan föreligga även om en kommun styrker sin rätt till ersättning och den ingående skattens belopp med hjälp av andra handlingar.
I ställningstagande (110210, dnr: 131 74236-11/111) har Skatteverket redogjort för alternativet med 18 % respektive 5 % momsersättning vid utbetalning av s.k. skolpeng till fristående skolor.
Skatteverket har uttalat i ställningstagande (190329, dnr: 202 150988-19/111) att kommunen ska kunna uppvisa handlingar där det framgår att ett boende utgör en sådan boendeform som ersättning kan utgå för. Det väsentliga är att det av handlingen tydligt framgår att det är frågan om en boendeform som avses 4 § ersättningslagen. Uppgifter av detta slag finns normalt i beslut om att tillhandhålla insatser i sådana boendeformer. Uppgifterna kan också finnas i beslut om att inrätta det aktuella boendet. Nytt för 2019 är de nya bestämmelserna om biståndsbedömt trygghetsboende och att hem för vård eller boende (HVB-hem) och stödboenden sedan 2017 också omfattas av de särskilda boendeformerna.
Skatteverket har i ett ställningstagande ändrat sin bedömning och uttalar att en kommun som i sin ekonomiska verksamhet inte endast tillfälligt tillhandahåller byggtjänster ska reglerna om omvänd betalningsskyldighet för inköp av byggtjänster gälla. Detta gäller även om de köpta byggtjänsterna ska användas för icke-ekonomisk verksamhet (211025, dnr: 8-1148796).