Beskattning

Bonus, rabatter och andra prisnedsättningar som säljaren ger en kund vid försäljning och leverans av en vara eller en tjänst får minska det underlag som momsen beräknas på (beskattningsunderlaget). Beskattningsunderlaget blir då priset minus rabatten. Det kan t.ex. vara frågan om mängdrabatter (volymrabatter) och rabatter till trogna kunder. När det gäller kassarabatter, dvs. rabatt som ges om betalning görs inom viss tid, ska momsen alltid korrigeras. För andra rabatter än kassarabatter finns en valmöjlighet som innebär att momsen inte behöver korrigeras om ett avtal finns om detta mellan säljare och köpare.

Avseende kassarabatter ska rabatten påverka momsen och korrigering av beskattningsunderlaget göras. Detta medför att en kreditfaktura som uppfyller momslagens krav alltid ska ställas ut. Kreditfakturan är en förutsättning för att säljaren ska ha rätt att minska den utgående moms. Kreditfakturan ska även medföra motsvarande minskning av ingående moms för köparen.

Detta krav att kassarabatt ska korrigera beskattningsunderlaget samt momsens fakturaregler har medfört praktiska problem. Med anledning av dessa praktiska problem har Skatteverket uttalat att en separat kreditfaktura inte behöver ställas ut om det redan av ursprungsfakturan framgår motsvarande uppgifter som en kreditfaktura skulle innehålla. Skatteverket ställer därför (ställningstagande 040708, dnr: 130 407673-04/1152) följande tre krav för att denna förenklade hantering ska kunna tillämpas:

  • Den tid inom vilken kassarabatten medges ska anges på ursprungsfakturan.

  • Om kassarabatten utnyttjas ska det anges på fakturan uppgift om ändringen av beskattningsunderlaget och ändringen av momsen.

  • Kopia av betalningshandling som visar att betalning har skett inom föreskriven tid kompletterar fakturan.

Lagrum

8 kap. 14 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

7 kap. 6 § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Kommentar

Ett företag ställer ut en faktura på 1 000 kronor plus moms med 25 % dvs. 250 kronor. Fakturan är komplett med utgångspunkt från momslagens regler. Dessutom anger säljaren i fakturan att kassarabatt om 3 % kan erhållas om betalning sker inom viss tid. Om företaget även anger t.ex. följande i fakturan ”vid utnyttjad kassarabatt ska beskattningsunderlaget sänkas med 30 kronor samt moms 25 % med 7,50 kronor” är fakturan, enligt Skatteverket, tillräcklig för att nedsättningen av moms ska kunna göras utan en separat kreditfaktura. Betalningshandling som visar när betalning skett och att kassarabatten därmed utnyttjats ska även komplettera fakturan, se vidare ordet faktura. I och med att dessa handlingar finns så kan säljaren korrigera sin utgående moms (dvs. sänka skatten).