Definition
Den reducerade skattesatsen 12 % ska användas när ett företag hyr ut rum i hotellrörelse eller vid upplåtelse av campingplatser i campingverksamhet. I samband med en vistelse på ett hotell eller på en campingplats förekommer det att det i priset ingår flera olika varor eller tjänster förutom själva hotellrummet eller campingplatsen. I andra fall ingår inga tilläggstjänster i priset utan alla varor och tjänster tilläggsdebiteras kunden. Frågan är hur dessa tilläggstjänster ska hanteras i momshänseende. Skatteverket anger sin syn på detta i ett ställningstagande (161129, dnr: 131 427570-16/111).
”Det är endast varor eller tjänster som har ett nära samband med hotell- och campingverksamhet som kan ingå i rumsuthyrning eller upplåtelse av campingplats. Det ska vara fråga om sådana varor och tjänster som används av gästen på plats under vistelsen. Exempel på varor och tjänster som har ett sådant nära samband är frukost eller annan enklare förtäring, sänglinne, telefon eller betal-tv på rummet, wifi på hotellet/campingen, el på campingplats, tidning, tvätt, enklare bad, gym och bastu samt parkering i anslutning till hotell- eller campingvistelsen.
Skatteverket anser att varor eller tjänster som har ett nära samband med hotell- och campingverksamhet ska behandlas på följande sätt:
Om varorna och tjänsterna inte ingår i det pris som avtalats för rummet eller campingplatsen men köparen kan välja att köpa varorna eller tjänsterna mot en separat ersättning ska varorna eller tjänsterna ses som separata tillhandahållanden i förhållande till rummet eller campingplatsen.
Om varorna och tjänsterna ingår i det pris som avtalats för rummet eller campingplatsen och inte kan väljas bort i utbyte mot ett lägre pris rör det sig om ett enda tillhandahållande.
Det förekommer att hotell eller campingar även tillhandahåller sådana varor eller tjänster som inte har ett nära samband med den aktuella rumsuthyrningen. Det kan vara fråga om tjänster i en spaavdelning, tillträde till ett stort gym med mycket utrustning eller tillträde till idrottsanläggning som inte finns på campingplatsen eller i hotellet, teaterbiljetter och sightseeingturer. Sådana varor eller tjänster ska bedömas som separat tillhandahållanden i förhållande till hotell- eller campingverksamhet.”
Skatteverket har i ställningstagande (230310, dnr: 8-2254572) redogjort för sin syn på när uthyrning av möblerade rum är momspliktig rumsuthyrning i hotellrörelse. Denna skrivelse omfattar även de fall när privatpersoner hyr ut sommarstugor. Om det inte är momspliktig rumsuthyrning i hotellrörelse är det fråga om momsfri uthyrning av fastighet, och i sådant fall saknas avdragsrätt för ingående moms. Även avdragsförbudet för stadigvarande bostad kan bli aktuellt även om utgående moms krävs avseende uthyrningen. Skatteverket sammanfattar sin syn i ovanstående ställningstagande enligt följande:
”Avgörande för bedömningen av om uthyrning av möblerad bostad ska anses vara skattepliktig rumsuthyrning i hotellrörelse är verksamhetens ändamål och innehåll.
Skatteverket anser att två förutsättningar ska vara uppfyllda för att det ska vara frågan om skattepliktig rumsuthyrning i hotellrörelse eller liknande verksamhet:
uthyrningen ska avse tillhandahållande av logi för en kortare tid (tillfällig logi) och
uthyrningen ska ske inom ramen för en hotellrörelse eller liknande verksamhet (aktivt tillhandahållande).
Skatteverket anser att en förutsättning för att uthyrningar ska anses avse tillfällig logi är att uthyrningarna i den bedrivna verksamheten avser tillhandahållande av logi till respektive hyresgäst/boende som endast i enstaka fall överstiger tre månader.
Skatteverket anser att följande omständigheter talar för att uthyrning av ett möblerat boende sker i en hotellrörelse (aktivt utnyttjande av egendomen):
att uthyrningen marknadsförs i konkurrens med hotellbranschen, vanligtvis till dygns- eller veckopris eller
att uthyrningen sker på en anläggning särskilt anpassad för ändamålet eller
att uthyraren i viss utsträckning tillhandahåller tjänster som är typiska i en hotellrörelse.
Mervärdesskatt behöver dock inte tas ut om den beskattningsbara personen omfattas av reglerna om skattebefrielse för beskattningsbara personer med liten omsättning. Det gäller om omsättningen i den ekonomiska verksamheten under beskattningsåret inte beräknas överstiga 80 000 kronor, exklusive mervärdesskatt, och omsättningen under de två föregående beskattningsåren inte har överstigit 80 000 kronor, exklusive mervärdesskatt.
Rätt till avdrag för ingående skatt finns om en byggnad eller en avskild del av en byggnad endast används för skattepliktig rumsuthyrning. Om en byggnad eller en avskild del av byggnaden som delvis används för skattepliktig rumsuthyrning även används privat eller för bostadsuthyrning som är undantagen från skatteplikt gäller dock avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Detta beror på att avdragsförbudet är en schablonregel. Även om avdragsförbudet gäller för all ingående skatt på utgifter avseende själva byggnaden finns avdragsrätt för kostnader som endast motiveras av uthyrningen som t.ex. sängkläder, städ- och rengöring, förmedlingsavgift etc.”
Detta ställningstagande innebär bland annat en ändrad av definitionen av vad som avses med kortare tid som har ändrats från i genomsnitt fyra månader till i genomsnitt tre månader. Ställningstagandet innebär också en ändring när det gäller uthyrning av egen bostad. Tidigare kriterier om att momsplikten vid uthyrning av en privatbostad förutsätter att omsättningen uppgår till 50 000 kronor och den sammanlagda uthyrningstiden uppgår till 16 veckor per beskattningsår har slopats. Moms behöver inte tas ut om inte omsättningsgränsen på 80 000 kronor överstigs.
Ställningstagandet innebär även en ändrad bedömning när det gäller tillhandahållande till Migrationsverket av tillfälligt boende för asylsökande. Skatteverket redogör med olika exempel för när verket anser att uthyrningen är momspliktig, undantagen respektive träffas av avdragsförbudet för stadigvarande boende. Vidare framgår att även om utgående moms krävs kan avdragsförbudet för stadigvarande bostad medföra att momsavdrag inte får göras om rummet/stugan även används för privat bruk. Se vidare stadigvarande bostad.
Lagrum
9 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
7 kap. 1 § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
Kommentar
Skatteverkets ställningstagande (150310, dnr: 131 136374-15/111) innebär bland annat att avbeställningsskydd som hotell eller stuguthyrningsföretag erbjuder kunden mot särskild ersättning ska ses som en separat tjänst. Ersättningen för avbeställningsskyddet ska inte ingå i beskattningsunderlaget för uthyrningen utan ska behandlas som ersättning för en försäkringstjänst som är momsfri.
Skatteverket anger i ställningstagande (140213, dnr: 131 754656-13/111) att om köparen uteblir utan att ha avbokat tjänsten (s.k. no show) så ska säljaren redovisa moms då en tjänst anses ha tillhandahållits. Skatteverkets ställningstagande innehåller flera exempel med förklaring hur Skatteverket anser att momsen ska hanteras.