Definition

Mellan 1998-2006 fanns den s.k. hemdatorreformen där syftet var att öka den allmänna datorkunskapen hos de anställda. En arbetsgivare kunde köpa in hemdatorer för de anställdas privata bruk utan att de anställda eller arbetsgivaren drabbas av förmånsbeskattning vid inkomstbeskattningen eller arbetsgivaravgifter som löneförmåner normalt ska medföra. När reformen infördes reglerades inte särskilt vad som skulle gälla i momshänseende och detta blev i efterhand mycket omdiskuterat.

Inköp av hemdator

Med den automatisering som skett i samhället är reformen och uttalanden från Skatteverket överspelade. Vid den aktuella tidpunkten ansågs dock inte inköp av datorer för de anställdas privata bruk som ett förvärv i verksamheten även om syftet var att höja datormognaden i företaget. Arbetsgivaren hade därmed inte rätt till momsavdrag. Vidare fanns uttalanden om lånedatorer mot bruttolöneavdrag, vilket inte ansågs som ersättning för en momspliktig tjänst enligt en rättslig prövning. Inte heller i denna situation förelåg momsavdrag eftersom inköpet inte kunde kopplas till beskattningsbar transaktion.

Mot bakgrund av att det inte funnits avdragsrätt vid inköp av datorerna skulle inte heller moms redovisas vid försäljning av utrusning, enligt reglerna för försäljning av vissa anläggningstillgångar.

Skatteverket anger i ställningstagande (230424, dnr: 8-2338256) att tillhandahållanden till anställda, under vissa förutsättningar, kan vara beskattningsbara transaktioner. För att det ska vara en beskattningsbar transaktion ska det finnas en ersättning från den anställde som har ett samband med detta tillhandahållande. Skatteverket anger att en ersättning kan faktureras den anställde och i samband med transaktionen och att även löneavdrag kan vara en sådan ersättning. Skatteverket anger att det gäller såväl bruttolöneavdrag som nettolöneavdrag. Skatteverket anger vidare att äldre svensk praxis rörande tillhandahållanden av hemdatorer till anställda (RÅ 1999 ref. 37, RÅ 1999 not. 176 och RÅ 2004 ref. 112) inte längre ska tillämpas med hänsyn till nyare praxis från EU-domstolen (C-288/19, Finanzamt Saarbrücken). I ställningstagandet framgår att en arbetsgivares tillhandahållande till anställda kommer att beskattas med en medföljande avdragsrätt i fler fall jämfört med tidigare tillämpning.