Beskattning
Är det moms på ett belopp som utgör handpenning? EU-domstolen (070718, mål: C277/05) har kommit fram till att det inte är moms på handpenningen när en hotellgäst frånträder sin bokning. Beloppet utgör ett i stället avtalsvite.
Avbokning | Nyttjande |
Vid avbokning ska redan betald handpenning ses som ett avtalsvite och därmed inte ingå i beskattningsunderlaget för moms. | Om bokningen utnyttjas ska bokningsavgiften ses som en delbetalning och därmed ingå i beskattningsunderlaget för moms. |
Kommentar
EU-domstolens dom påverkar företag i alla de branscher som använder sig av handpenning/bokningsavgift som en del av den ersättning som uttas i samband med att olika varor och tjänster tillhandahålls. Som exempel kan nämnas:
hotell
utbildningsföretag
kultursektorn
reseföretag.
Skatteverkets ställningstagande (150310, dnr: 131 136374-15/111) innebär bland annat att avbeställningsskydd som hotell eller stuguthyrningsföretag erbjuder kunden mot särskild ersättning ska ses som en separat tjänst. Ersättningen för avbeställningsskyddet ska inte ingå i beskattningsunderlaget för uthyrningen utan ska behandlas som ersättning för en försäkringstjänst som är momsfri.
Skatteverket har i ett ställningstagande (140213, dnr: 131 754656-13/111) kommenterat hur man ser på avgifter vid avbokning och utebliven närvaro (s.k. no show). Skatteverket lägger avgörande vikt vid om köparen får avboka tjänsten och vilken ersättning som då ska utgå. Skatteverket anser dock att om köparen uteblir utan att ha avbokat tjänsten (s.k. no show) så ska säljaren redovisa moms då en tjänst anses ha tillhandahållits. Skatteverkets ställningstagande innehåller flera exempel med förklaring hur Skatteverket anser att momsen ska hanteras.