Om gåvor och donationer görs av varor och tjänster som har ett värde ska normalt uttagsbeskattning ske om avdrag gjorts vid inköpet (se ordet uttag). Uttag ses som en beskattningsbar transaktion som medför momsbeskattning. Genom uttagsbeskattning neutraliseras den moms som dragits av som ingående moms vid inköpet. Av den anledningen är reglerna om uttagsbeskattning endast tillämpliga om avdragsrätt förelegat vid inköpet.

Reklamgåvor som är av mindre värde uttagsbeskattas inte (se vidare reklamgåva). Samma sak gäller representationsgåvor under förutsättning att kostnaderna är avdragsgilla vid inkomsttaxeringen (se vidare representationsgåva).

Under pandemin infördes tillfälliga möjligheter för arbetsgivare att utan uttagsbeskattning ge skattefria gåvor till anställda och fri parkering. Vidare fanns även möjlighet att skänka skyddsutrustning, handsprit och material för provtagning under viss period. De flesta av dessa möjligheter har varit tidsbestämda och har nu tagits bort (se vidare corona).

Frågan om gåvor och donationer är ständigt aktuell då flera företag önskar skänka varor till hjälporganisationer och behövande i stället för att slänga eller förstöra varor. Kriget i Ukraina har under våren 2022 aktualiserat frågan och flera EU-länder har infört olika former av undantag och lättnader. Sverige har ännu inte presenterat något förslag.

Skatteverket har däremot i Rättslig vägledning presenterat sin syn när livsmedelsdonationer kan ske utan uttagsbeskattning. Skatteverket anger följande:

”Livsmedel som inte längre går att sälja kan ibland doneras till t.ex. hjälporganisationer för att undvika svinn. Det är fråga om livsmedel som fortfarande är tjänlig som föda, men där datumet är nära bästföredatum eller sista förbrukningsdag. Eftersom alternativet är att varorna annars skulle kasseras är marknadsvärdet för dessa varor normalt 0 kronor. Om livsmedel doneras i sådana fall är det ett uttag av vara på grund av att överlåtelsen sker utan ersättning. Däremot blir det ingen uttagsbeskattning eftersom det saknas ett beskattningsunderlag vid en sådan donation av livsmedel.”

Skatteverket har fått fråga vad som gäller kring andra varor än livsmedel och anger följande i Rättslig vägledning:

”Det förekommer att även andra varor än livsmedel doneras till välgörande ändamål för att undvika att varorna kasseras. En beskattningsbar person som gör ett sådant uttag av vara ska uttagsbeskatta sig om varans marknadsvärde vid gåvotillfället överstiger 0 kronor. En bedömning av vad marknadsvärdet uppgår till måste göras utifrån förhållandena i varje enskilt fall.”

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över momsreglerna vid försäljning av begagnade varor och vid beskattningsbara personers gåvor och donationer. Uppdraget ska redovisas senast 31 mars 2025 (dir. 2024:15).