Vid internationell handel med varor och tjänster kan det vara komplicerat att reda ut vilket land som har rätt att beskatta transaktionen. Regelverket inom EU har lappats och lagats i omgångar då konkurrens såväl mellan EU-länder som med länder utanför EU (tredje land) medfört förändrade regler avseende varor, tjänster och handel via plattformar (e-handel).
Det finns olika ord i Rätt Moms där reglerna om beskattningsland återfinns. I tabellen nedan återfinns dessa sökord.
EU - handel med varor EU-reservregeln EU-vara till kund med VAT-nummer EU-vara till kund utan VAT-nummer EU-vara till privatperson EU-överföring av vara | EU och tredje land - e-handel med varor/tjänster digital handel distansförsäljning e-handel särskilda ordningar |
EU och tredje land - handel med tjänster tjänstebeskattning | Tredje land - handel med varor export import |
Vid varuhandel mellan företag beskattas varan normalt i destinationslandet, dvs. i det land varan befinner sig då transporten avslutas och varan tas emot. Om köparen inte är momsregistrerad i destinationslandet utan i stället åberopar ett VAT-nummer i ett annat EU-land beskattas förvärvet i det EU-land där köparen är momsregistrerad, förutsatt att köparen inte kan visa att beskattning skett i destinationslandet. Den s.k. reservregeln reglerar den uppkomna situationen.
Om följande förutsättningar är uppfyllda kan det bli aktuellt med beskattning i Sverige enligt reservregeln:
Köparen är endast momsregistrerad i Sverige och anger sitt svenska VAT-nummer vid inköpet av varan. Säljaren är momsregistrerad i ett annat EU-land än köparen. Varan transporteras till ett annat EU-land från Sverige eller från ett annat EU-land. Köparen kan inte påvisa att moms har påförts i ett annat EU-land på grund av förvärvet.
När reservregeln tillämpas föreligger normalt inte rätt till avdrag för ingående förvärvsmoms. Det innebär att det endast ska redovisas utgående förvärvsmoms och effekten blir att moms ska inbetalas till svenska staten. Skatteverket anger dock att det finns möjlighet att få göra momsavdrag i vissa situationer. Kan det visas med objektiva omständigheter att de förvärv som skatten avser har samband med transaktioner som beskattas antingen i Sverige eller i något annat EU-land föreligger rätt till avdrag eller återbetalning av den påförda skatten. Se vidare nedan.
Den s.k. reservregeln reglerar exempelvis följande situation. En svensk köpare som låter en vara skickas från en säljare i Tyskland till Danmark ska enligt denna regel förvärvsbeskatta sig i Sverige om inte köparen kan visa att beskattning har skett i Danmark. Regeln kan innebära att den svenske köparen ska redovisa utgående moms utan att ha möjlighet att göra avdrag för ingående moms, dvs. det blir ett nettobelopp att inbetala till svenska staten.
Lagrum
6 kap. 30 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
2 a kap. 2 § 2 och 6 § första och andra stycket mervärdes-skattelagen (1994:200) i kraft t om 30 juni 2023
Beskattning
Vid försäljning mellan två företag inom EU sker beskattning enligt huvudregeln i köparens hemland, dvs. ingen moms debiteras i säljarens faktura. Beskattning sker därmed i destinationslandet enligt den s.k. destinationsprincipen. Man säger att köparen gör ett unionsinternt förvärv av en vara. Effekten av det är att förvärvsbeskattning ska ske i köparens skattedeklaration, dvs. köparen beräknar förvärvsskatt, se vidare ordet förvärvsmoms.
Utöver reglerna om beskattning mellan två parter finns även beskattningsregler vid transaktioner med tre företag registrerade i olika EU-länder, s.k. trepartshandel (se vidare detta ord). Inom EU regleras med andra ord såväl tvåparts- som trepartshandel. Vidare finns den s.k. reservregeln som reglerar att beskattning ska ske i det land där köparen är momsregistrerad i stället för i varans destinationsland. Om följande förutsättningar är uppfyllda kan det bli aktuellt med beskattning i Sverige enligt reservregeln:
Köparen är endast momsregistrerad i Sverige och anger sitt svenska VAT-nummer vid inköpet av varan.
Säljaren är momsregistrerad i ett annat EU-land än köparen.
Varan transporteras till ett annat EU-land från Sverige eller ett annat EU-land.
Köparen kan inte påvisa att moms har påförts i ett annat EU-land på grund av förvärvet.
Eftersom den svenske köparen inte är momsregistrerad i destinationslandet ska beskattning ske i Sverige. På så sätt undviker man en situation där varan helt skulle undgå beskattning. Ett företag med full avdragsrätt för moms redovisar normalt samma belopp som utgående respektive ingående moms vid förvärvsbeskattningen. När reservregeln tillämpas föreligger dock normalt inte rätt till avdrag för ingående förvärvsmoms. Det innebär att det endast ska redovisas utgående förvärvsmoms och effekten blir att moms ska inbetalas till svenska staten. I två ställningstaganden (100623, dnr: 131 393060-10/111 och 100706, dnr: 131 456163-10/111) har Skatteverket uttalat sig om hur man ser på reservregeln och möjligheten till avdragsrätt för ingående förvärvsmoms.
Av ställningstagandet från 100623 framgår följande:
”När beskattning har skett i Sverige enligt reservregeln föreligger normalt inte avdrags- eller återbetalningsrätt för den skatt som då påförts. Kan det dock med objektiva omständigheter visas att de förvärv som skatten avser har samband med transaktioner som beskattas antingen i Sverige eller i något annat EU-land föreligger rätt till avdrag eller återbetalning av den påförda skatten. Om beskattning sker hos den som påförts skatt enligt reservregeln eller hos dennes kund genom att omvänd skattskyldighet tillämpas saknar avgörande betydelse.”
Det finns med andra ord möjlighet att få göra momsavdrag i vissa situationer. Skatteverket anger följande som ett exempel:
”X AB åberopar sitt svenska registreringsnummer vid förvärv av varor i Tyskland. Varorna transporteras från Tyskland till Danmark där X AB ska använda varorna som komponenter i en tjänst som tillhandahålls i Danmark under sådana förutsättningar att omvänd skattskyldighet föreligger.
Under förutsättning att X AB kan visa att förvärvet av varorna har samband med den genom omvänd skattskyldighet beskattade transaktionen i Danmark föreligger återbetalningsrätt för den ingående skatt som uppkommit genom att reservregeln tillämpats. Som förutsättning för återbetalningsrätt gäller dessutom att övriga krav för återbetalning i 10 kap. 11 § tredje stycket ML är uppfyllda.”
Kommentar
Det finns ingen valfrihet mellan köparens registreringsland och varans destinationsland vid beskattning av ett unionsinternt förvärv. Det land där transporten avslutas har alltid beskattningsrätten oberoende av att reservregeln kan tillämpas i ett annat medlemsland. Genom att det inte med säkerhet går att göra momsavdrag när reservregeln ska tillämpas så är det viktigt att se över sin varuhandel för att på bästa sätt följa beskattningsprinciperna inom EU.