Skatterättsnämnden har bedömt en transaktion där ett bolag som samarbetar med laddningsstationsoperatörer och har avtal med betalningsförmedlare (220408, dnr: 9-21/I). Bolaget erbjuder sina kunder, elbilsanvändare, ett globalt nätverk för laddning av elbilar. I erbjudandet ingår utöver tillgång till nätverket en tjänst som underlättar möjligheten att hitta en ledig laddstolpe, ladda sin elbil och betala för laddning. Skatterättsnämnden ansåg att det är ett sammansatt tillhandahållande där el (en vara) är den huvudsakliga delen som kunden efterfrågar, att elen är omsatt i två led - först från operatören till bolaget och sedan från bolaget till kund. Förhandsbeskedet har överklagats.
Skatteverket har i Rättslig vägledning redogjort för sin uppfattning kring laddning av elfordon. Skatteverkets uppfattning överensstämmer med riktlinjer från EU:s mervärdesskattekommitté (möte 113 och 118). Skatteverket anser att laddning av elfordon ska ses som omsättning av vara (elektricitet) och att en transaktionskedja i flera led innebär att parterna i varje led gör ett inköp och en vidareförsäljning där föraren är sista parten i kedjan.
Skatteverket har i Rättslig vägledning även redogjort för beskattningsland (omsättningsland) och anger följande:
”När en förare vill ladda sitt elfordon kan denne köpa el av ett företag som tillhandahåller ett laddningsstationsnätverk (laddleverantör). Laddleverantören köper i sin tur el från ett företag som driver en laddningsstation (laddpunktsoperatör). Mervärdesskattekommittén har enhälligt kommit fram till att vid bedömning av omsättningsland vid laddning av elfordon ska laddleverantören ses som en beskattningsbar återförsäljare. Det innebär att laddpunktsoperatörens omsättning av el till laddleverantören ska anses ske i Sverige om laddleverantören har sätet för sin ekonomiska verksamhet, eller ett fast etableringsställe i Sverige för vilket varan levereras.
Vidare ska laddleverantörens omsättning av el till föraren ses som försäljning till slutkonsument vilket innebär att elleveransen är omsatt i Sverige om förarens användning och förbrukning av varan äger rum i Sverige, det vill säga om laddstationen är belägen i Sverige”
Inköp av bil
De flesta företag drabbas av avdragsförbud och avdragsbegränsningar vad galler momsen på inköp och leasing av personbilar, detta gäller även inköp av elbilar. Däremot har vissa branscher rätt till momsavdrag. Se vidare ordet bil.
Laddstolpe och el via hyresvärd
I Skatteverkets ställningstagande (220225, dnr: 8-1467660) anges att en hyresvärds tillhandahållande av el för laddning av fordon via en laddstolpe normalt är momspliktigt med möjlighet till momsavdrag för elen. Vidare anger Skatteverket att en laddstolpe eller laddbox som är kopplad till en byggnads elsystem inte är nödvändig för att en byggnad ska kunna användas för bostadsändamål, varför rätt till momsavdrag även finns för inköp, installation och abonnemang, till den del inköpen används för momspliktig försäljning av el. I ett annat ställningstagande (231019, dnr: 8-2530261) framgår att Skatteverket anser att laddstationer i form av laddstolpar som monterats på betongfundament i marken eller laddboxar som monterats på väggen på en byggnad och i vissa fall anslutits till byggnadens elsystem inte är fast egendom i momshänseende. Se vidare orden bostad och fastighet.
Globalt nätverk för laddning av elbilar
Skatterättsnämnden har bedömt en transaktion där ett bolag som samarbetar med laddningsstationsoperatörer har avtal med betalningsförmedlare (220408, dnr: 9-21/I). Bolaget erbjuder sina kunder, elbilsanvändare, ett globalt nätverk för laddning av elbilar. I erbjudandet ingår utöver tillgång till nätverket en tjänst som underlättar möjligheten att hitta en ledig laddstolpe, ladda sin elbil och betala för laddning. Skatterättsnämnden ansåg att det är ett sammansatt tillhandahållande där el (en vara) är den huvudsakliga delen som kunden efterfrågar, att elen är omsatt i två led - först från operatören till bolaget och sedan från bolaget till kund. Förhandsbeskedet har överklagats och Högsta förvaltningsdomstolen har begärt ett förhandsavgörande från EU-domstolen (230206, mål 2678-22) som ännu inte lämnat sitt besked. Skatteverket anger i Rättslig vägledning att laddning av elfordon ska ses som leverans av vara (elektricitet) och att en transaktionskedja i flera led innebär att parterna i varje led gör ett inköp och en vidareförsäljning där föraren är sista parten i kedjan. Vad gäller beskattningsland anger Skatteverket i Rättslig vägledning, med hänvisning till Mervärdesskattekommittén, att vid bedömning av omsättningsland (beskattningsland) ska laddleverantören ses som en beskattningsbar återförsäljare. Det innebär att laddpunktsoperatörens leverans av el till laddleverantören ska anses ske i Sverige om laddleverantören har sätet för sin ekonomiska verksamhet, eller ett fast etableringsställe i Sverige från vilket varan levereras. Vidare anger Skatteverket att laddleverantörens leverans av el till föraren ska ses som försäljning till slutkonsument vilket innebär att elleveransen är gjord i Sverige om förarens användning och förbrukning av varan äger rum i Sverige, det vill säga om laddstationen är belägen i Sverige.