Vid internationell handel med varor och tjänster kan det vara komplicerat att reda ut vilket land som har rätt att beskatta transaktionen. Regelverket inom EU har lappats och lagats i omgångar då konkurrens såväl mellan EU-länder som med länder utanför EU (tredje land) medfört förändrade regler avseende varor, tjänster och handel via plattformar (e-handel).

Det finns olika ord i Rätt Moms där reglerna om beskattningsland återfinns. I tabellen nedan återfinns dessa sökord.

EU - handel med varor

EU-reservregeln

EU-vara till kund med VAT-nummer

EU-vara till kund utan VAT-nummer

EU-vara till privatperson EU-överföring av vara

EU och tredje land - e-handel med varor/tjänster

digital handel

distansförsäljning

e-handel

särskilda ordningar

EU och tredje land - handel med tjänster

tjänstebeskattning

Tredje land - handel med varor

export

import

För att främja handeln av varor och tjänster på den inre marknaden införde EU nya regler för e-handel den 1 juli 2021. Med e-handelspaketet införs ytterligare möjligheter att redovisa moms via ett EU-land och därmed slippa krav på momsregistrering i olika länder. Det gäller t.ex. vid gränsöverskridande distansförsäljning av varor till privatpersoner inom EU (postorder) men även vid försäljning av vissa tjänster.

De nya reglerna påverkar handeln mot konsument, B2C, och innebär i korthet följande:

Tröskelvärdet för distansförsäljning B2C blir 99 680 kr

Sedan 2019 finns en EU-gemensam omsättningströskel om 99 680 kronor för försäljning av elektroniska tjänster till privatpersoner i ett annat EU-land. Detta tröskelvärde utökas till att även omfatta gränsöverskridande distansförsäljning av varor inom EU till privatpersoner (postorder/e-handel). Det EU-gemensamma värdet uppgår till 10 000 euro (99 680 kronor) och omfattar sedan 1 juli 2021 all handel med gränsöverskridande varor B2C och vissa tjänster som elektroniska tjänster, förmedling och fastighetstjänster.

Förenklad momsredovisning kan ske genom en så kallad One Stop Shop (OSS). Se vidare orden distansförsäljning och särskilda ordningar.

E-handel - postorderhandel inom EU

Det gemensamma tröskelvärdet inom EU innebär att företag redan vid en årsomsättning inom EU på 99 680 kronor ska redovisa olika EU-länders moms. Det blir t.ex. aktuellt om ett svenskt företag via sin webbplats säljer varor och tjänster till privatpersoner i olika EU-länder till ett sammanlagt värde som överstiger 99 680 kronor per år. Genom att företaget kan lämna en OSS-deklaration i Sverige för all e-handel till privatpersoner inom EU har förenklad administration införts. Se vidare orden distansförsäljning och särskilda ordningar.

Import av varor till ett värde av 150 euro

När varor importeras från land utanför EU för att säljas till privatpersoner inom EU kan en särskild ordning användas, IOSS. Företaget som är registrerat för IOSS redovisar och betalar momsen via sitt skatteverk till aktuellt land. Förfarandet gäller för varor med ett värde om högst 150 euro. Se vidare orden distansförsäljning och särskilda ordningar.

Plattformar kan bli skyldiga att redovisa moms vid import

En stor del av all distansförsäljning av varor till privatperson sker via olika plattformar (elektroniska marknadsplatser). Från och med 1 juli 2021 kan en plattform som möjliggör försäljning från land utanför EU bli skyldig att redovisa momsen till rätt EU-land. Det nya systemet är bland annat ett sätt för EU att försäkra sig om att leverantörer i länder utanför EU betalar moms på EU-försäljningar och att momsen betalas in i rätt land. Se vidare ordet distansförsäljning.

Olika sätt att redovisa moms efter 1 juli 2021

För försäljning av elektroniska tjänster till konsumenter i andra EU-länder har en MOSS-deklaration kunnat användas sedan 2015. De särskilda ordningarna enligt vilka moms kan redovisas har utökats. När en OSS-deklaration lämnas i det land företaget valt som kontaktpunkt är det skattemyndigheten i det landet som ser till att momsen skickas vidare till respektive konsumtionsland. I Sverige lämnas OSS-deklarationen elektroniskt till Skatteverket och redovisning sker i euro. Sammanfattningsvis finns följande särskilda ordningar:

Unionsordningen (OSS-deklaration) Företag inom EU och utanför EU kan omfattas av denna, samt även plattformar. Har ett svenskt företag försäljning av varor till privatpersoner i olika EU-länder till ett sammanlagt värde som överstiger 99 680 kronor per år kan företaget lämna en OSS-deklaration i Sverige för all e-handel. Då undgår företaget att momsregistrera sig i alla länder där konsumenter finns. Redovisning sker i en OSS-deklaration. Tredjelandsordningen (OSS-deklaration) För all handel med tjänster till privatpersoner inom EU kan företag utanför EU ha en enda momsdeklaration. Företaget väljer då en kontaktpunkt i ett utvalt EU-land och i det landet lämnas OSS-deklarationen. Importordningen (IOSS-deklaration) Den 1 juli 2021 införs ett nytt sätt att redovisa moms vid import av varor som har sålts till privatpersoner inom EU. Ordningen kalla IOSS. Den gäller för företag inom och utanför EU, samt även plattformar. Med IOSS redovisas distansförsäljning av varor till privatpersoner inom EU när värdet av den importerade varan från land utanför EU inte överstiger 150 euro.

Se vidare ordet särskilda ordningar.

Kommentar

Ett företag kan i princip omfattas av alla de särskilda ordningarna för redovisning av moms (OSS och IOSS) och dessutom ska den vanliga skattedeklarationen lämnas. Då är det viktigt att redovisningssystemet kan stödja flera olika sorters momshantering.