distance sales of good
Vid internationell handel med varor och tjänster kan det vara komplicerat att reda ut vilket land som har rätt att beskatta transaktionen. Regelverket inom EU har lappats och lagats i omgångar då konkurrens såväl mellan EU-länder som med länder utanför EU (tredje land) medfört förändrade regler avseende varor, tjänster och handel via plattformar (e-handel).
Det finns olika ord i Rätt Moms där reglerna om beskattningsland återfinns. I tabellen nedan återfinns dessa sökord.
EU - handel med varor EU-reservregeln EU-vara till kund med VAT-nummer EU-vara till kund utan VAT-nummer EU-vara till privatperson EU-överföring av vara | EU och tredje land - e-handel med varor/tjänster digital handel distansförsäljning e-handel särskilda ordningar |
EU och tredje land - handel med tjänster tjänstebeskattning | Tredje land - handel med varor export import |
När en vara säljs inom EU och köparen inte har ett VAT-nummer träder normalt reglerna om distansförsäljning in. Varor ska då sändas eller transporteras av säljaren eller för dennes räkning från ett annat EU-land än det land där försändningen eller transporten till köparen avslutas. Ett exempel är e-handel via ett svenskt företags webbplats med leveranser från Sverige till privatpersoner i olika EU-länder. Reglerna innebär att momsen tillfaller landet där köparen finns, om säljaren överskrider ett tröskelvärde på 99 680 kronor per år för försäljning av varor och vissa tjänster inom hela EU. När säljaren ska redovisa moms i annat land krävs antingen en momsregistrering i det landet eller en redovisning via de särskilda ordningar som finns om redovisning via en One Stop Shop (OSS). Det förenklade sättet innebär för ett svenskt företag, att den s.k. OSS-redovisningen lämnas till svenska Skatteverket. Därifrån skickas redovisning och pengar vidare till respektive medlemsstat.
En stor del av distansförsäljning av varor möjliggörs genom användningen av ett elektroniskt gränssnitt, såsom en marknadsplats, plattform, portal eller liknande. I syfte att säkerställa momsuppbörden och minska administrationen har bestämmelser införts när sådana distansförsäljningar sker via plattformar. I vissa fall blir plattformen den som ska redovisa momsen.
Från och med 1 juli 2021 infördes nya regler om distansförsäljning med anledning av det s.k. e-handelspaketet.
Lagrum
2 kap. 7-8 §§, 6 kap. 7-12 §§, mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
2 kap. 1 j-k §§, 5 kap. 2 § 4p. och 2 a §, 2 f § sant 2 g § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
Beskattning
Omsättningströskel 99 680 kr
På momsområdet är det avgörande att det finns regler om vilket land som är beskattningsland. Detta har särskilt stor betydelse när köparen är en privatperson utan VAT-num-mer, eftersom staten då får in momspengar till statskassan. Beskattningslandströskeln, som infördes 1 juli 2021 inom EU, styr vilket land som ska få in momspengarna. Tröskelvärdet styr beskattningslandet för distansförsäljning av varor och för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster. Beskattningslandströskeln, eller med ett annat ord omsättningströskeln, uppgår till 10 000 euro (99 680 kronor). Den innebär att gränsöverskridande trans- aktioner upp till tröskelnivån beskattas i säljarens land, medan de transaktioner som överskrider tröskeln beskattas i köparnas länder. Tröskelbeloppet tillämpas för total försäljning av sådana varor och tjänster som sker till alla medlemsstater, och inte per medlemsstat. Ett företag med omsättning över tröskelvärdet måste ha god kunskap om reglerna för distansförsäljning. Försäljning sker då med skattesatser för den aktuella varan som gäller i respektive land. Redovisning av momsen sker antingen genom momsregistrering i respektive EU-land där köparen finns eller genom den förenklade redovisningen via One Stop Shop (OSS) till svenska Skatteverket som överför information och betalning till konsumtionslandet.
De nya bestämmelserna innebär att det finns två definitioner för distansförsäljning av varor:
unionsintern distansförsäljning av varor samt
distansförsäljning av varor importerade från ett land utanför EU.
Innan det sker en genomgång av definitionerna är det viktigt att uppmärksamma kravet på att det är säljaren som ombesörjer transporten.
Varor sänds eller transporteras av säljaren
I definitionen för distansförsäljning ligger att transporten ska utföras av säljaren eller för dennas räkning. Även om säljaren medverkar indirekt i transporten eller försändelsen ska den anses vara utförd av säljaren eller för dennas räkning. Så här beskriver Skatteverket transportkravet.
”Transporten eller försändelsen ska särskilt anses vara utförd av säljaren i följande fall:
om försändelsen eller transporten av varorna lagts ut av säljaren på en tredje part som transporterar varorna till kunden
om försändelsen eller transporten av varorna tillhandahålls av en tredje part, men säljaren ansvarar helt eller delvis för transporten av varorna till kunden
om säljaren fakturerar och uppbär transportavgifterna från kunden och vidarebefordrar dem till en tredje part som ombesörjer försändelsen eller transporten av varorna
om säljaren gentemot kunden på något sätt främjar en tredje parts transporttjänster, sätter kunden och tredje part i kontakt med varandra eller på annat sätt ger tredje part den information som behövs för transport av varorna till konsumenten.
Varorna ska inte anses ha försänts eller transporterats av säljaren eller för säljarens räkning i något av följande fall:
om kunden själv transporterar varorna
om kunden ombesörjer transporten av varorna med en tredje person och säljaren inte direkt eller indirekt medverkar för att tillhandahålla eller hjälpa till med att organisera försändelsen eller transporten av dessa varor.”
Unionsintern distansförsäljning
Definitionen för distansförsäljning omfattar varor som sänds eller transporteras av säljaren eller för dennas räkning från ett annat EU-land om:
köparen inte gör ett unionsinternt förvärv (inte använder VAT-nummer) och
varorna varken är nya transportmedel, ingår i en monteringsleverans eller varor som vinstmarginalbeskattas.
Distansförsäljning av varor importerade från ett land utanför EU
Definitionen omfattar varor som sänds eller transporteras av säljaren eller för dennas räkning från ett land utanför EU till en förvärvare i en medlemsstat, om:
köparen inte gör ett unionsinternt förvärv (inte använder VAT-nummer) och
varorna varken är nya transportmedel, ingår i en monteringsleverans eller varor som vinstmarginalbeskattas.
Om kunden själv transporterar varorna eller ombesörjer leveransen uppfylls inte definitionen och varorna anses inte ha sänts eller transporterats av säljaren eller för säljarens räkning.
Vem uppfyller villkoret ”är köpare som inte gör ett unionsinternt förvärv”?
Villkoret att köparen inte ska göra ett unionsinternt förvärv, det vill säga inte använder VAT-nummer vid inköpet (se Vara till kund med VAT-nummer) innebär att följande försäljningar omfattas när köparen är:
en privatperson
en beskattningsbar person som inte kan göra momsavdrag (t.ex. ett företag som bedriver momsfri vårdverksamhet) och som inte har överskridit förvärvströskeln på 90 000 kronor och inte heller omfattas av Skatteverkets beslut om förvärvsbeskattning
en juridisk person som inte är en beskattningsbar person, som inte har överskridit förvärvströskeln på 90 000 kronor och inte heller omfattas av Skatteverkets beslut om förvärvsbeskattning.
Distansförsäljning till privatperson
Försäljning till privatpersoner inom EU kan exemplifieras med bilden nedan. Varor skickas från företagets lager i Sverige till privatpersoner inom EU. Det totala värdet på försäljningen till EU uppgår till mer än 99 860 kronor under ett år. Försäljning till företags svenska kunder redovisas i den svenska momsdeklarationen. Övrig försäljning inom EU redovisas via OSS till Skatteverket som för redovisning och pengar vidare till respektive land. Det svenska företaget undviker därmed momsregistrering inom övriga EU.
Distansförsäljning till beskattningsbar person utan momsavdrag
När köparen är en beskattningsbar person så hanteras inköpet enligt reglerna för distansförsäljning när alla förutsättningar för reglerna är uppfyllda. I exemplet nedan säljer det danska företaget en vara till ett svenskt företag. Köparen är ett vårdföretag utan VAT-nummer. Säljare transporter varan till Sverige. Den danska säljaren omfattas av distansförsäljningsreglerna inom EU. Under förutsättning att det danska företaget har viss försäljning inom EU, dvs. överskrider omsättningsgränsen 10 000 euro, så är Sverige rätt beskattningsland. Det danska företaget kan vara momsregistrerat i Sverige men mer troligt är att momspengarna kommer till Sverige via det danska företagets OSS-redovisning i Danmark. Det svenska företaget kommer att få betala svensk moms via den danska säljaren.
Plattformar
En stor del av all distansförsäljning av varor till privatperson sker via olika plattformar (elektroniska marknadsplatser). Från och med 1 juli 2021 kan en plattform som möjliggör försäljning från land utanför EU bli skyldig att redovisa momsen till rätt EU-land. Det nya systemet är bland annat ett sätt för EU att försäkra sig om att leverantörer i länder utanför EU betalar moms på EU-försäljningar och att momsen betalas in i rätt land.
I exemplet nedan är företaget i Sverige en marknadsplats som möjliggör försäljning av olika företags varor till privatpersoner inom EU. Säljarna är företag utanför EU. I det här exemplet kan en särskild ordning kallad importordningen tillämpas. När varan ska in i EU till det land där privatpersonen finns sker ingen importbeskattning. Det fullgörs genom att Marknadsplats AB anger sitt IOSS-nummer vid tulldeklareringen. Därefter redovisas respektive köparlands moms i IOSS-redovisningen som Marknadsplats AB lämnar till Skatteverket. Det är därefter Skatteverket som skickar redovisning och momspengar vidare till respektive land.
Av reglerna följer att plattformen blir skattskyldig för försäljning genom att den anses ha köpt in varan för att sedan sälja den till konsumenten. För detta krävs följande:
Försäljningen som möjliggörs är distansförsäljning av importerade varor från ett land utanför EU med ett realvärde om högst 150 euro. Det spelar ingen roll var den underliggande leverantören är etablerad.
Försäljningen som möjliggörs är en distansförsäljning inom EU. Den underliggande leverantören är ett företag (beskattningsbar person) som inte är etablerad inom EU.
Försäljningen som möjliggörs avser vara som transporteras inom ett och samma EU-land. Den underliggande leverantören är ett företag (beskattningsbar person) som inte är etablerad inom EU.
När möjliggör en plattform inte en försäljning?
Plattformen har varken direkt eller indirekt fastställt något av allmänna villkoren för försäljningen.
Plattformen har varken direkt eller indirekt medverkat till godkännandet av debitering av konsumenten för betalning som gjorts.
Plattformen har varken direkt eller indirekt medverkat till beställning eller leverans av varorna.
Samtliga tre punkter måste vara uppfyllda för att en plattform inte ska bli skyldig att redovisa momsen på försäljningen till privatpersonen. Reglerna ställer stora krav på en plattforms kunskap om momsreglerna, logistik, affärsmodeller och redovisningssystem.
I ett ställningstagande (211029, dnr: 8-1293055) kommenterar Skatteverket olika situationer vid försäljning via plattformar till konsumenter.
Regler för distansförsäljning intill 30 juni 2021
Distansförsäljning till privatpersoner i Sverige
Vid försäljning från ett annat EU-land till Sverige innebar reglerna i korthet att Sverige krävde att en säljare inom EU momsregistrerade sig i Sverige om denne sålde för mer än 320 000 kronor per år på den svenska marknaden. Efter momsregistrering fakturerades och redovisades svensk moms för varuleveranser från det andra EU-landet till svenska privatpersoner och andra köpare utan VAT-nummer i Sverige.
Distansförsäljning från Sverige
På motsvarande sätt som företag från andra EU-länder kunde bli momspliktiga i Sverige blev svenska företag tvungna att momsregistrera sig i andra EU-länder. Möjlighet till frivillig momsregistrering i andra EU-länder fanns även om tröskelvärdet inte överstegs. De årliga tröskelvärdena låg mellan ca 320 000 kronor och 1 000 000 kronor i respektive land.
Deklaration
För en svensk säljare som momsbeskattar distanshandel till privatpersoner eller andra utan VAT-nummer upp till tröskelvärdet 99 860 kronor, redovisas momsen på vanligt sätt med svensk moms i momsdeklarationen. Om tröskelvärdet överskrids och momsbeskattning ska ske i köparens land kan en momsregistrering i detta land behöva ske om inte redovisning i Sverige via de särskilda ordningarna kan göras, se vidare ordet särskilda ordningar.