Definition
När, hur och till vilket belopp ett företag ska redovisa moms i en skattedeklaration beror på följande:
När inträder den beskattningsgrundande händelsen för transaktionen?
Efter vilken redovisningsmetod redovisas momsen - tillämpas faktureringsmetoden eller bokslutsmetoden (redovisning av moms)?
När inträder redovisningsskyldigheten för transaktionen (redovisning av moms)?
I vilket dokument redovisas momsen - i en skattedeklaration som omfattar 1, 3 eller 12 månader?
Här sammanfattas de datum m.m. som gäller för avlämnande av deklarationen.
Beskattning
Begreppet skattedeklaration används som samlingsbegrepp i skatteförfarandelagen men även arbetsgivardeklaration och mervärdesskattedeklaration används. I Rätt Moms används främst det samlade begreppet skattedeklaration.
Redovisning i skattedeklaration
Möjligheten att momsredovisa i inkomstdeklarationen försvann 2013 och redovisning sker alltid i en mervärdesskattedeklaration.
Beroende på beskattningsunderlagets storlek gäller följande redovisningsperioder och deklarationsdatum. Datumen nedan kan vara justerade något med hänsyn till helgdagar. Beskattningsunderlaget ska beräknas exklusive moms och exklusive inköp från EU och import.
Beskattningsunderlagets storlek | Redovisningsperiod | Deklarationen lämnas |
Över 40 mkr | Månadsvis | 26 i månaden efter |
Max 40 mkr | Huvudregel kvartalsvis | jan-mar 12 maj apr-jun 17 aug jul-sep 12 nov okt-dec 12 feb |
Max 40 mkr | Efter ansökan månadsvis | 12 i andra månader efter |
Max 1 mkr | Helår | 26 i andra månaden efter redovisningsperiodens utgång i vissa fall i samband med lämnande av inkomstdeklaration, se vidare nedan. |
Årsredovisning
För företag med ett beskattningsunderlag som är högst 1 miljon kronor per beskattningsår är redovisningsperioden helår.
Tänk på att:
Observera att bara de som uppfyller följande villkor kan momsredovisa 12 maj året efter beskattningsåret, annars gäller 26e i andra månaden efter periodens slut:
Har redovisningsperioden beskattningsår (dvs. beskattningsunderlag max 1 mkr exklusive unionsinterna förvärv och import),
lämnar inkomstdeklaration och
inte handlar (köp eller försäljning) med andra EU-länder.
Enskilda näringsidkare och dödsbon som uppfyller ovanstående villkor ska därmed redovisa moms senast den 12 maj året efter beskattningsåret. Denna tidpunkt gäller inte om inköp sker från eller försäljning sker till annat EU-land då måste momsen redovisas den 26e i andra månaden efter periodens slut.
Skatteverket har i ett ställningstagande (140602, dnr: 131 236748-14/111) påtalat att lagen inte ger utrymme för den som redovisar moms årsvis att använda den senare deklarationstidpunkten för perioden beskattningsår om man har EU-handel dvs. försäljning eller inköp inom EU. Skatteverket påpekar också att det saknar betydelse att EU-handeln är av mindre omfattning, såsom vid ett enstaka tillfälle och till ett mindre belopp. Detta innebär att har exempelvis en enskild firma ett enstaka köp eller försäljning inom EU, så ska den årsvisa momsen redovisas den 26e i andra månaden efter periodens slut. För den med kalenderår innebär det den 26e februari.
På Skatteverkets webbplats kan man hämta de viktiga datum som gäller för sitt företag.
Månadsredovisning på företagets egen begäran
För företag med ett beskattningsunderlag överstigande 40 miljon kronor är redovisningsperioden månadsvis. För företag med ett beskattningsunderlag på högst 40 miljon kronor är huvudregeln kvartalsvis redovisning. Dessa företag kan efter ansökan hos Skatteverket välja att redovisa månadsvis. Ett sådant beslut om enmånadsredovisning gäller, om det inte finns särskilda skäl, i minst tjugofyra månader. Ett skäl till varför företag vill ha månadsredovisning i stället för kvartalsredovisning kan vara att företaget har omfattande försäljning till utlandet. I sådana fall kan den ingående överstiga den utgående momsen varför företaget har en regelbunden återbetalning av moms.
Förseningsavgift
Om skattedeklarationen lämnas för sent påförs en förseningsavgift. Förseningsavgiften är 625 kronor, men kan vara 1 250 kronor om Skatteverket begärt att deklaration ska lämnas och detta inte sker inom föreskriven tid.
Ränta
Ränta tas ut om inbetalningen av skatten är sen, dvs. när det finns ett underskott på skattekontot. Se vidare ordet ränta.
Anstånd
Det finns möjlighet att få anstånd (extra tid) med att lämna skattedeklaration, t.ex. vid sjukdom eller annan oförvållad omständighet som datorhaveri. Likviditetsproblem utgör däremot inte skäl för anstånd. Det finns möjlighet att få såväl deklarationsanstånd som betalningsanstånd under vissa omständigheter. Företaget blir dock skyldigt att betala ränta.
Alla företag som redovisar moms, oavsett företagsform, kunde få så kallat tillfälligt anstånd med betalningen på grund av coronapandemin. Se vidare orden corona och anstånd.
Periodisk sammanställning
Förutom redovisning i en skattedeklaration finns krav på att specificera försäljningar av varor och tjänster till företag inom EU i en särskild rapport. Se vidare ordet periodisk sammanställning.
Kommentar
Vid byte mellan redovisningsperioderna kalendermånad och kalenderkvartal anser Skatteverket enligt ställningstagande (210205, dnr: 8-730499) att det är möjligt att bevilja tillfälligt anstånd för både ett kalenderkvartal och tre kalendermånader.