Definition

Avdragsrätten är en grundläggande förutsättning för att få momssystemet att fungera och att mervärdet i varje led beskattas och slutligen kan överföras till konsumenten. Men det är ett vanligt missförstånd att momsen alltid är avdragsgill och att momsen därför inte kan bli en kostnad. För att någon ska ha rätt att få dra av moms eller få moms återbetald krävs avdragsrätt eller rätt till återbetalning av moms. Båda begreppen syftar till samma sak dvs. få tillbaka moms och att momsen inte ska bli en kostnad. Avdragsrätt har t.ex. företag som debiterar moms i en faktura och företag som exporterar varor till ett land utanför EU. Avdragsrätt finns också vid EU-handel, vid omvänd beskattning, i vissa särskilda fall och för specifika undantagna transaktioner. Sammantaget ska momsen på inköpet ha en koppling till utgående momspliktiga transaktioner eller någon av de situationer som precis räknats upp. Dessutom får det inte finnas ett avdragsförbud. Slutligen kan momsavdraget begränsas för den som bedriver s.k. blandad verksamhet.

Rätt till återbetalning av ingående moms har utländska företag, hjälporganisationer, utländska beskickningar, EU-organ, väpnade styrkor och rätt till återbetalning finns även vid viss import.

Den som bedriver s.k. blandad verksamhet har inte full avdragsrätt för moms på alla inköp. Det finns momsavdrag i den momspliktiga delen av verksamheten men inte i den momsfria verksamheten. Moms på inköp som ska användas i båda verksamheterna får dras av enligt en skälighetsberäkning eller med årsomsättning som fördelningsgrund genom direkt tillämpning av EU:s mervärdesskattedirektiv. I vissa fall när ett företag har mottagit bidrag kan avdragsrätten också begränsas.

avdrag_01

Tänk på:

  • att avdrag normalt kräver momspliktiga transaktioner

  • att blandad verksamhet begränsar avdraget

  • att det finns förbud och begränsningar

  • att justeringsreglerna innebär korrekt avdrag över tid

  • att handling ska finnas som styrker avdraget.

Lagrum

13-14 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

1 kap. 8 §, 8 kap. och 10 kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

Avdragsrätt har t.ex. företag som debiterar moms i en faktura och företag som exporterar varor till ett land utanför EU. Även EU-handel, vid omvänd beskattning, i vissa särskilda fall och för specifika undantagna transaktioner finns avdragsrätt. Vissa transaktioner är specifikt undantagna och de kallas kvalificerade undantag eller nollmoms. Med det avses vissa momsfria transaktioner exempelvis framställning av periodiska medlemsblad, personaltidningar och organisationstidskrifter, försäljning av läkemedel och skepp för yrkesmässig sjöfart. Se vidare ordet kvalificerade undantag där en mer utförlig redogörelse återfinns.

Rätt till återbetalning av ingående moms har utländska företag, hjälporganisationer, utländska beskickningar, EU-organ, väpnade styrkor och återbetalningsrätt finns även vid viss import.

Observera att utländsk moms aldrig får dras av i den svenska skattedeklarationen. Se vidare utländsk moms. Momsavdrag medges aldrig för felaktigt debiterad moms. I en sådan situation måste man istället vända tillbaka till den som ställt ut fakturan för att återfå det felaktiga momsbeloppet.

Avdragsrätten inträder vid ett tillfälle med hela det avdragsgilla beloppet. Regler om justering finns vilket kan medföra att ett företag som använder en investeringsvara kan bli skyldigt att återbetala tidigare redovisad ingående moms alternativt att återfå ytterligare ingående moms (se vidare nedan).

Genom Högsta förvaltningsdomstolens dom (240909, HFD 2024 ref.44) har det klargjorts att startpeng för att delta i travtävling utgör ekonomisk verksamhet. Med ekonomisk verksamhet följer normalt en rätt till momsavdrag för inköp till den momspliktiga verksamheten. Se vidare ordet beskattningsbar person.

Ett holdingbolag kan ha avdragsrätt för moms i olika omfattning beroende på om det är ett passivt eller aktivt holdingbolag (se vidare ordet holdingbolag).

I samband med import av varor från land utanför EU är det viktigt att importförfarandet hanteras korrekt. Skatterättsnämnden har i ett förhandsbesked (240704, dnr: 131-23/I) kommit fram till att ett företag ska ses som ombud för en importör av varor till Sverige. Därmed kan importören enligt gällande momsregler själv redovisa utgående och ingående moms för importen. Hade Skatterättsnämnden kommit fram till det motsatta beslutet hade det uppstått momsinlåsningseffekter genom att ombudet endast skulle ha redovisat utgående moms utan rätt till avdrag för ingående moms (eftersom importen inte gjordes i ombudets momspliktiga verksamhet). Högsta förvaltningsdomstolen har fastställt förhandsbeskedet och därmed finns fastställd praxis på området (241202, HFD 2024 ref. 59).

Blandad verksamhet

Om ett företag både har verksamhet som medför avdragsrätt/rätt till återbetalning och verksamhet som är momsfri där avdragsrätt saknas, uppkommer så kallad blandad verksamhet. Ett mycket vanligt exempel är en fastighet som både har undantagen (momsfri) uthyrning av bostäder och uthyrning av kontor som omfattas av frivillig beskattning vid lokaluthyrning (se detta ord). Detta kan illustreras på följande sätt:

avdrag_02

Att beräkna hur stor andel som är avdragsgill vid blandad verksamhet kan vara en utmaning. Skatteverket har i ställningstagande (240202, dnr: 8-2749853) redogjort för verkets generella syn kring avdragsrätten vid blandad verksamhet. Ställningstagandet utgår från Högsta förvaltningsdomstolens domar i två mål (HFD 2014 ref. 18 I och HFD 2023 ref. 45). Domen från 2023 innebär en utökad möjlighet för en beskattningsbar person att använda en omsättningsbaserad beräkningsmetod som anges i artikel 174 i mervärdesskattedirektivet för att bestämma andelen avdragsgill ingående moms avseende gemensamma kostnader vid blandad verksamhet. Det andra alternativet är att tillämpa fördelning efter skälig grund i svenska momslagen. Enligt Skatteverket innebär det följande för en beskattningsbar person som bedriver blandad verksamhet där momsen på inköp ska delas upp:

  • - Skälig grund ska tillämpas så att uppdelningen så långt som möjligt motsvarar resursförbrukningen i verksamheten. Skatteverket uttalar att det ”innebär bl.a. att om det finns en annan metod än en uppdelning efter årsomsättning, som mer exakt visar hur de förvärvade varorna och tjänsterna förbrukas i verksamheten, så ska denna metod användas.”

  • - Bestämmelserna om årsomsättning som fördelningsgrund i artiklarna 173.1 och 174 i mervärdesskattedirektivet kan dock väljas av en beskattningsbar person i stället för bestämmelsen om skälig grund i momslagen.

Om årsomsättningen enligt mervärdesskattedirektivet används innebär det bl.a. att hela årsomsättning ska tas med i beräkningen. Användningen av en omsättningsbaserad fördelningsgrund stödjs även av ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden (241115, dnr: 35-24/I). Nämnden konstaterade att årsomsättningen kan användas som fördelningsgrund även i verksamhet med avdragsförbud som t.ex. en bostadsrättsförening med såväl kommersiella lokaler som bostäder. Förhandsbeskedet är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen. Frågan om omsättningen, dvs. hyrorna, kan användas för att beräkna avdraget för ingående moms kommer slutligen att prövas. Se vidare ordet blandad verksamhet.

En annan begränsning i avdragsrätten uppkommer vid bidragsfinansierad verksamhet, se vidare ordet bidrag.

Holdingbolag

Frågan om avdrag för moms på kostnader kopplade till försäljning av aktier är komplicerad genom att själva aktieförsäljningen är momsfri. Både EU-domstolen och våra svenska domstolar har prövat frågan i olika omgångar och bedömningen har varit sträng, men Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i september 2023 återigen prövat frågan om avdragsrätt. Målet rör AB Volvo och avsåg bedömningen av ett holdingbolags samlade ekonomiska verksamhet och avdragsrätt vid försäljning av dotterbolagsaktier (HFD 2023 ref. 41). HFD återförvisade frågan om eventuell uppdelning av momsavdraget i Volvo-målet till Kammarrätten (Gbg 240423, mål nr 5919-5220-23 och 5922-23). Frågan var om momsavdraget ska begränsas med hänsyn till dels icke-ekonomisk verksamhet som holdingbolaget bedriver i egenskap av passivt holdingbolag och dels den momsfria aktieförsäljningen. Kammarrätten ansåg inte att det fanns förutsättningar att göra en uppdelning av verksamheten och inte heller skulle den momsfri aktieförsäljningen påverka momsavdragets storlek. Holdingbolaget fick därmed avdrag för alla ingående moms. Skatteverket överklagade kammarrättsdomarna (rättsfallskommentar 240618, dnr: 8-2948417). HFD meddelade inte prövningstillstånd (241125, HFD mål nr 3744-3746-24) och Skatteverkets kommentar till detta saknades 241215. Se vidare ordet organisationskostnader.

Användnings- och verksamhetsregeln

För gemensamma inköp finns även en användningsregel och en verksamhetsregel. Användningsregeln innebär att fullt avdrag får göras för en anskaffning som till mer än 95 % ska användas för transaktioner som medför avdragsrätt, dvs. användningsregeln ser till var anskaffningen ska användas. Verksamhetsregeln innebär att om andelen momsfria transaktioner är liten, dvs. 5 % eller mindre av totalen, får fullt avdrag göras för ingående moms som inte överstiger 1 000 kronor per anskaffning, dvs. verksamhetsregeln ser till storlek på verksamheten och inte till användningen. Detta innebär att om momsen på en inköpsfaktura överstiger 1 000 kronor, måste momsen fördelas efter skälig grund. Användningsregeln och verksamhetsregeln kan sammanfattas på följande sätt:

 

Avser inköp

Används

Avdrag

Användningsregeln.

Gemensamt inköp som används i både den momsfria verksamheten och verksamheten med moms eller rätt till återbetalning.

Inköpet används till mer än 95 % i verksamheten med moms eller rätt till återbetalning.

Fullt avdrag

Verksamhetsregeln.

Gemensamt inköp som används i både den momsfria verksamheten och verksamheten med moms eller rätt till återbetalning och den ingående momsen på inköpet inte överstiger 1 000 kr.

Verksamheten till mer än 95 % medför moms eller rätt till återbetalning, dvs. den momsfria verksamheten är liten (mindre än 5 %.

Fullt avdrag

Det är viktigt att notera att användningsregeln utgår ifrån hur det gemensamma inköpet ska användas, dvs. resursförbrukning. Skatteverket påpekar att om mervärdesskattedirektivet används med s.k. direkt effekt för uppdelning av momsavdraget så kan inte användningsregeln användas. Det beror på att en uppdelning vid tillämpning av s.k. direkt effekt inte utgår ifrån resursförbrukning. Skatteverket uttalar följande på Rättslig vägledning:

”Ersättningen i form av årsomsättningen kan därför bara användas för att avgöra om den beskattningsbara personen använder inköpet för transaktioner som medför rätt till avdrag till mer än 95 procent i de fall då årsomsättningen är den fördelningsnyckel som speglar resursförbrukningen.”

Avdragsförbud och begränsningar

Begreppet avdragsrätt används ofta både för avdragsrätt eller återbetalningsrätt.

Avdragsrätten är i princip generell dvs. ett företag får göra avdrag för inköp till verksamhet som medför avdragsrätt eller återbetalningsrätt. Det finns avdragsförbud som innebär att ingen moms får dras av och avdragsbegränsningar som innebär att endast viss del av momsen får dras av.

Avdragsförbud och avdragsbegränsningar finns bl.a. avseende:

  • personbil och motorcykel

  • stadigvarande bostad

  • representation.

En skillnad mot inkomstbeskattningens regler är att avdrag inte medges för anskaffningar av inventarier som helt är avsedda att användas privat av de anställda. Kostnader för personalen är som regel avdragsgilla vid inkomstbeskattningen. En eventuell löneförmån beskattas därefter hos den anställde. I den här situationen måste arbetsgivaren ta ställning till om t.ex. ett erbjudande om städhjälp innebär att företaget ska redovisa moms på ett netto- eller bruttolöneavdrag (se vidare ordet löneavdrag). Om förmånen erbjuds utan ersättning eller löneavdrag, medges inte avdrag för moms då inköpet inte görs för att användas i verksamheten utan för användning av den anställde i privat syfte. Däremot är moms avseende enklare personalvårdsförmåner (se detta ord) avdragsgill förutsatt att momspliktig verksamhet bedrivs.

Avdragsförbudet för stadigvarande bostad har ansetts tillämpligt på en arbetsgivares inköp av skrivbord och skrivbordslampor som placeras i de anställdas hem för att användas vid arbete hemifrån (HFD 2023 ref. 31), se vidare ordet hemmakontor.

För inköp av varor som görs dels för verksamheten och dels för att kunna nyttjas för privat bruk finns två metoder för justering av momsavdraget som belöper på det privata nyttjandet. Man kan välja mellan att göra avdrag för hela momsen vid inköpet och därefter uttagsbeskatta det privata nyttjandet successivt, eller så kan man proportionera avdraget redan vid inköpet. Det finns en begränsning i detta val och det gäller avdragsrätten för fast egendom. Denna regel innebär att det inte längre är möjligt att göra omedelbart avdrag för ingående moms som tillhör hela fastigheten. I stället ska en proportionering av hur stor del som ska användas i verksamheten respektive privat göras direkt vid inköpet. Regeln är inte avsedd att träffa bostäder då det redan finns ett avdragsförbud som förhindrar sådant avdrag som tillhör stadigvarande boende.

Registreringens betydelse

Att registreringen i sig bara är en formell åtgärd för att underlätta uppbörd av skatt och kontroll har slagits fast av EU-domstolen. Av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD 2021 ref. 52) framgår dock att ett beslut om momsregistrering är en bekräftelse på att Skatteverket vid tiden för beslutet bedömt att personen är betalningsskyldig för moms och att ekonomisk verksamhet föreligger. Därmed ska den sökande kunna förlita sig på registreringsbeslutet. Kammarrätten i Stockholm har i en dom (211103, mål nr 6581-6584-20) medgivit momsavdrag mot bakgrund av att bolaget blivit momsregistrerat. I skrivelse (220224, dnr: 8-1523359) och på Rättslig vägledning anger Skatteverket att registreringen i sig inte ger rätt till momsavdrag. Skatteverket anser att oavsett om det skett en registrering till moms så måste avdragsrätten kunna kopplas till en beskattningsbar utgående transaktion.

Tvärtemot utgången i HFD 2021 ref. 52 har Högsta förvaltningsdomstolen i HFD 2024 ref. 34 II kommit fram till att den faktiska användningen av en inköpt vara eller tjänst avgör frågan om avdragsrätt framför vad som var bolagets avsikt med inköpet. I det aktuella fallet hade bolaget varken vidarefakturerat ett visst inköp till sitt dotterbolag eller tagit betalt för förvaltningstjänster av sitt dotterbolag. Bolaget kunde därmed inte hänvisa till att man förlitade sig på Skatteverkets beslut om momsregistrering eftersom inköpta tjänster inte använts i en ekonomisk verksamhet.

Högsta förvaltningsdomstolen har även i HFD 2024 ref. 34 I kommit fram till att momsavdrag inte ska medges med hänvisning till att man ska kunna förlita sig på myndighetens beslut om registrering för moms. I det aktuella fallet har förutsättningarna för betalningsskyldighet till moms ändrats genom praxis från EU-domstolen som säger att prispengar i hästtävlingsverksamhet inte utgör ersättning för en tjänst . Frågan om avdragsrätt för moms med hänvisning till att startpeng i lopp utgör ersättning för en tillhandahållen tjänst har återförvisats till kammarrätten för prövning. Högsta förvaltningsdomstolen kunde nämligen inte pröva den frågan som första instans. Det kan tilläggas att frågan om startpeng har prövats av Högsta förvaltningsdomstolen under 2024 (240909, HFD 2024 ref. 44) varför det kan tänkas att kammarrätten kommer att följa utgången i det målet i det återförvisade målet.

Justering

Det finns regler om justering (jämkning) vilket kan medföra att ett företag som använder en investeringsvara kan bli skyldigt att återbetala eller ha möjlighet att återfå tidigare redovisad ingående moms. Justering kan uppkomma t.ex. vid försäljning av varan, om användningen av varan förändras eller om den momspliktiga delen av verksamheten minskar eller ökar. Syftet är att åstadkomma ett korrekt momsavdrag över tiden. Se vidare ordet justering.

Gruppregistrering och slopad koncernregel

För bolag i en koncern fanns en specialbestämmelse om momsavdrag, den s.k. slussningsregeln som innebar att moms inte drogs av i det inköpande bolaget utan slussades till annat koncernbolag. Slussningsregeln avskaffades 2016. Se vidare slussningsregeln.

Regler om gruppregistrering finns för företag som bedriver finansiell verksamhet eller försäkringsverksamhet och för företag i inkomstskatterättsliga kommissionärsförhållanden. Reglerna har tillkommit för att undvika ej avdragsgill ingående moms på inköp från andra företag i gruppen. Se vidare ordet gruppregistrering.

Avdrag för importmoms, ombud och bristande tullhantering

Skatteverket anser att vid import ska moms tas ut i enlighet med skatteförfarandelagen även när en annan momsregistrerad person än den verklige importören är deklarant i tulldeklarationen. Med den verkliga importören avses den som ska använda varan i sin ekonomiska verksamhet. Det är dock enligt Skatteverket bara den verklige importören som får dra av importmomsen i sin momsdeklaration (071204, dnr: 131 670947-07/111). Det kan leda till att ingen har avdragsrätt for importmomsen när det saknas en korrekt fullmakt att företräda importören. Effekten blir att utgående importmoms ska redovisas men ingen har avdragsrätt för motsvarande ingående importmoms. Under 2024 har Skatterättsnämnden lämnat förhandsbesked (240704, dnr: 131-23/I) i ett ärende som rör samma fråga. Nämnden kom fram till att ett företag ska ses som ombud för en importör av varor till Sverige. Därmed kan importören enligt gällande momsregler själv redovisa utgående och ingående moms för importen. Enligt Skatterättsnämnden är det momslagens regler som avgör om det finns ett ombud, och inte Tullverkets beslut enligt tullkodex på grund av bristande efterlevnad av tullreglerna. Hade Skatterättsnämnden kommit fram till det motsatta beslutet hade det uppstått momsinlåsningseffekter genom att ombudet endast skulle ha redovisat utgående moms utan rätt till avdrag för ingående moms (eftersom importen inte gjordes i ombudets momspliktiga verksamhet). Högsta förvaltningsdomstolen har fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked (241202, HFD 2024 ref. 59). Vi har därmed fastställd praxis på detta område.

Högsta förvaltningsdomstolen har i domar meddelade under 2021 (HFD ref. 54 och ref. 57) prövat hur en tullskuld som uppkommit på grund av bristande efterlevnad av tullagstiftningen ska beräknas. Domstolen har även prövat om Tullverket varit rätt myndighet att besluta om moms. Skatteverket har kommenterat domarna på sin webbplats Rättslig vägledning och anser att det inte finns lagstöd för avdragsrätt för importmomsen när det brister i hanteringen. Olika företagarorganisationer gick under 2021 ut i media och pekade på riskerna för inlåsning av moms. Därefter kommenterade även Skatteverket de olyckliga inlåsningseffekterna, men påpekade samtidigt att myndigheten inte har möjlighet att göra annan bedömning inom ramen för gällande lagstiftning. Under 2024 har Skatterättsnämnden lämnat förhandsbesked (240704, dnr: 131-23/I) i ett ärende som bland annat rör momsavdrag vid import. Nämnden kom fram till att ett företag ska ses som ombud för en importör av varor till Sverige. Därmed kan importören enligt gällande momsregler själv redovisa utgående och ingående moms för importen. Enligt Skatterättsnämnden är det momslagens regler som avgör om det finns ett ombud och inte Tullverkets beslut enligt tullkodex på grund av bristande efterlevnad av tullreglerna. Hade Skatterättsnämnden kommit fram till det motsatta beslutet hade det uppstått momsinlåsningseffekter genom att ombudet endast skulle ha redovisat utgående moms utan rätt till avdrag för ingående moms (eftersom importen inte gjordes i ombudets momspliktiga verksamhet). Se vidare ordet import.

Krav på fakturaunderlag eller liknande underlag

Ett företag eller en beskattningsbar person som drar av ingående moms ska normalt alltid kunna uppvisa en faktura eller liknande handling som uppfyller momslagens krav för att avdragsrätt ska erhållas. Exempel på när fakturakravet kan frångås (prop. 2007/08:25 s. 221) är när det kan styrkas med ett avtal mellan parterna. Vidare kan en faktura kompletteras i efterhand. Se vidare ordet faktura.

EU-domstolen har uttalat sig om när avdragsrätt kan nekas då fakturan är ofullständig (130508, C-271/12). Ett bolag i en koncern tillhandahöll tjänster till andra koncernbolag, skattemyndigheten nekade de köpande koncernbolagen avdragsrätt då fakturorna ansågs ofullständiga. Fakturorna saknade uppgift om pris per enhet eller det antal timmar som arbetet avsåg. Bolaget kompletterade underlaget med avtal och handskrivna uppgifter. EU-domstolen kom fram till att avdragsrätt kan nekas med hänvisning till att fakturan är ofullständig i vart fall när komplettering gjorts efter det att skattemyndigheten fattat sitt beslut att neka avdragsrätt.

Skatteverket har uttalat sig om brister i en faktura och hur dessa kan läkas (181205, dnr: 202 503957-18/111). Fakturan ska innehålla vissa obligatoriska uppgifter för möjlighet till kontroll. Med ledning av fakturan ska Skatteverket kunna bedöma avdragsrätten för moms. Det framgår tydligt att det ska göras en bedömning av avdragsrätten vid inköpstillfället, och att det är köparen som ska visa att rätt till avdrag föreligger. För att styrka sitt momsavdrag används fakturan för inköpet.

Bokföring

Exempel på bokföring av avdragsgill och ej avdragsgill moms i ett företag som tillämpar faktureringsmetoden redovisas i följande exempel:

Inköp av datakonsulttjänster görs med 5 000 kronor (exklusive moms 25 % dvs.1 250 kronor). Inköpet görs för att användas i blandad verksamhet (där den momspliktiga och momsfria delen uppgår till 50 % vardera) varför endast 50 % av momsen i detta fall är avdragsgill och den andra hälften av momsen blir en kostnad. Den ej avdragsgilla momsen kan exempelvis bokföras direkt på kostnadskontot alternativt på ett separat kostnadskonto (t.ex. baskonto 6999).

Den ej avdragsgilla delen av momsen bokförs direkt på kostnadskonto:

Avdrag_02a

Den ej avdragsgilla delen av momsen bokförs i stället på separat kostnadskonto:

Avdrag_02b

Deklaration

Redovisning kan ske via Skatteverkets e-tjänst eller på blankett. Sedan maj 2024 görs inte längre några automatiska utskick av momsdeklarationer på papper. En pappersdeklaration kan beställas i e-tjänsten ”Beställ blanketter”. Avdragsgill ingående moms som debiterats på en faktura (oavsett skattesats), importmoms eller förvärvsmoms ska redovisas på rad 48 i skattedeklarationen.

Kommentar

Avdragsrätten är ofta föremål för en rad rättsliga prövningar och frågeställningar och Skatteverket har utfärdat en stor mängd ställningstaganden.

Datum

Dnr

Avser

990203

851-99/100

Avdragsrätt för ingående moms som avser kostnader av personalvårdskaraktär.

041004

130 573672-04/111

Avdragsrätt för ingående skatt på ombyggnadskostnader när säljaren redan frånträtt en fastighet som omfattas av frivillig skattskyldighet.

050426

130 228909-05/111

Arbetsgivares avdragsrätt för ingående skatt på förvärv för skattefri motions- eller friskvårdsförmån.

050902

130 455977-05/111

Skattskyldighet och avdragsrätt till mervärdesskatt för föreningar, stiftelser m.fl. som har till syfte att stimulera entreprenörskap och nyföretagande.

060512

131 293148-06/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt vid rivning av byggnad och oljesanering av mark.

070423

131 224115-07/111

Avdrag för mervärdesskatt på ett aktiebolags kostnader för aktiekapitalet m.m.

071204

131 670947-07/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt vid import när ett indirekt ombud anlitas.

080612

131 382472-08/111

Betydelsen av god tro för avdragsrätten för ingående skatt när säljarens omsättning inte medför skattskyldighet till mervärdesskatt.

090623

131 568530-09/111

Mervärdesskatt vid mottagande av bidrag från EU:s strukturfonder.

100602

131 367278-10/111

Avdragsrätt för ingående skatt hänförlig till förvärv av projekteringstjänster.

100623

131 393060-10/111

Avdrags- eller återbetalningsrätt för mervärdesskatt när beskattning har skett enligt den s.k. reservregeln.

100922

131 599911-10/111

Jämkning när investeringsvaror används i rörelsen både för ekonomisk och för icke-ekonomisk verksamhet.

101216

131 824926-10/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt på byggåtgärder avseende fastighet i samband med byte av hyresgäst.

101221

131 818436-10/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt på investeringsvaror som används både i verksamheten och för privat bruk.

101222

131 819389-10/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt hänförlig till mäklararvode vid fastighetsförsäljning.

110613

131 388032-11/111

Avdrags- och återbetalningsrätt för mervärdesskatt vid import av varor för reparation.

120601

131 393807-12/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt på konkursförvaltararvode m.m.

150610

131 326433-15/111

Rätt till avdrag för mervärdesskatt på utbildningskostnader.

150825

131 446423-15/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt - fördelning efter skälig grund. Ställningstagandet ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 240202, dnr: 8-2749853.

161108

131 486675-16/111

Mervärdesskatt för egenanställningsföretag.

171218

202 501173-17/111

Överlåtelse av s.k. blandad verksamhet, mervärdesskatt. Ställningstagandet ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 240220, dnr: 8-2785199.

171219

202 377677-17/111

Holdingbolag - avdragsrätt för mervärdesskatt. Ställningstagandet är överspelat till den del det anges att det finns ett krav på förvaltning av det förvärvade bolaget och inte endast av det förvärvade bolagets dotterbolag. HFD 240312, mål nr 3204-23 och Skatteverkets rättsfallskommentar 240321, dnr: 8-2831346.

Avsnitt 4.2.4 och exempel 2 om riskkapitalbolag upphör att gälla. Se vidare ställningstagande 240202, dnr: 8-2756161.

180123

202 377722-17/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt på inköp i samband med försäljning av aktier i dotterbolag.

181205

202 503957-18/111

Brister i fakturans innehåll.

200923

8-495013

Avdragsrätt för mervärdesskatt i samband med miljöinvesteringar för förbättrad vattenkvalitet.

201109

8-112176

Avdragsrätt vid inköp och installation m.m. av en solcellsanläggning för mikroproduktion av el.

210621

8-1068402

En hyresvärds tillhandahållande av el, gas, vatten eller värme. Ersatt av 220225, dnr: 8-1467660.

220111

8-1398376

Återbetalning av mervärdesskatt till beskattningsbara personer etablerade i Sverige som utför transaktioner i andra EU-länder. Ställningstagandet ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 240202, dnr: 8-2749853.

220224

8-1523359

KRNS mål nr 6581-6584-20 - registreringens betydelse för rätten till avdrag av ingående skatt.

220225

8-1467660

En hyresvärds tillhandahållande av el, gas, vatten eller värme.

221220

8-2068095

Registreringens betydelse för egenskapen av beskattningsbar person och rätten till avdrag.

230424

8-2338256

Tillhandahållande till anställda mot ersättning.

240202

8-2749853

Uppdelning av ingående mervärdesskatt.

240220

8-2785199

Överlåtelse av verksamhet när ingående skatt inte skulle varit avdragsgill för mottagaren.

241202

HFD 2024 ref. 59

Domstolen fastställer att ett företag ska ses som ombud för en importör i momshänseende (bristande efterlevnad av tullagstiftning).

Nedanstående ställningstaganden har Skatteverket upphävt och i stället överfört förtydliganden till Skatteverkets Rättsliga vägledningen. Även upphävda ställningstaganden finns fortsatt sökbara på Skatteverkets webbplats och dessa kan innehålla exempel eller uttalanden som kan vara till nytta vid bedömning av beskattningen.

020201

11756-01/110

Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt på processkostnader i skatteärenden.

020815

4530-02/120

Mervärdesskatt vid ersättning för rättegångskostnader.

021108

5373-02/120

Fråga om avdragsrätt för mervärdesskatt vid s.k. vidarefakturering till andra bolag i en koncern.

041201

130 682100-04/111

Avdragsrätt för mervärdesskatt på mäklararvode vid förvärv av fastighet.

130625

131 393895-13/111

Begreppen beskattningsbar person och ekonomisk verksamhet - mervärdesskattekonsekvenser för Ideella föreningar.