Tabellen nedan sammanfattar momshanteringen för en allmännyttig ideell förening.

Transaktion i en allmännyttig ideell förening

Konsekvens

Beskattningsbara transaktioner (t.ex. försäljning).

Anses normalt inte bedriva ekonomisk verksamhet och ska därför inte redovisa utgående moms på försäljningen. Avdragsrätt för moms föreligger inte i denna del.

Beskattningsbara transaktioner som görs i ekonomisk verksamhet t.ex. uthyrning av lokaler som omfattas av frivillig beskattning.

Anses bedriva ekonomisk verksamhet när reglerna om frivillig beskattning tillämpas och ska därför redovisa utgående moms på uthyrningen. Avdragsrätt för moms föreligger i denna del.

Inköp från utlandet av tjänster som omfattas av huvudregeln (huvudregelstjänst).

Anses som en beskattningsbar person även om föreningen bedriver näringsverksamhet som undantagits från inkomstskatt, dvs. föreningen har försäljning av något slag. Vid inköp av s.k. huvudregelstjänster från utlandet ska föreningen därför redovisa utgående förvärvsmoms avseende inköpet. Motsvarande belopp får endast redovisas som ingående moms i den omfattning som det finns rätt till momsavdrag i föreningen.

Inköp av vara från EU.

Om föreningen ej har VAT-nummer:

Vid inköp över 90 000 kr under löpande eller det närmast föregående kalenderåret ska momsregistrering göras och förvärvsbeskattning ske (EU-vara till kund utan VAT-nummer).

Om föreningen har VAT-nummer:

Förvärvsbeskattning ska ske för inköpet (EU-vara till kund med VAT-nummer).

Observera att avdrag för beräknad ingående förvärvsmoms endast får göras i den omfattning som det finns rätt till momsavdrag i föreningen.

Avdrag för ingående moms.

Får endast göras för moms på inköp i ekonomisk verksamhet (t.ex. avseende uthyrning av lokaler som omfattas av frivillig beskattning, se ovan).

En ideell förening eller registrerat trossamfund (nedan används endast begreppet förening) bedriver inte ekonomisk verksamhet i momshänseende när inkomsten är undantagen från inkomstskatt. Föreningen är då en allmännyttig ideell förening med begränsad betalningsskyldighet. Föreningen debiterar inte moms på sina transaktioner och drabbas, precis som en konsument, av moms på sina kostnader. Det kan nämnas att en allmännyttig ideell förening kan, med stöd av EU-rätten, vara betalningsskyldig till moms under vissa förutsättningar. En sådan förening redovisar moms även om inkomsten är undantagen från inkomstskatt. En fördel kan då vara att föreningen får dra av ingående moms på kostnader i verksamheten.

För att en förening ska anses som allmännyttig krävs att:

ändamålet ska vara allmännyttigt föreningen i sin verksamhet så gott som uteslutande ska tillgodose ändamålet avkastningen av tillgångarna och övriga skattefria inkomster ska till huvudsaklig del användas i den allmännyttiga verksamheten medlemsantagning ska vara öppen, och medlemmar eller andra bestämda personers ekonomiska intressen får inte tillgodoses.

Exempel på allmännyttiga ändamål är verksamhet för rikets försvar, utbildning, hjälpverksamhet, vård och uppfostran av barn, idrott och kultur.

Definition

Det finns två huvudtyper av föreningar; ekonomiska och ideella

Den ideella föreningen har ett ideellt ändamål eller bedriver ideell verksamhet. Det är inte medlemmarnas ekonomiska intresse som ska främjas. En idrottsförening är ett exempel på en förening med ideellt ändamål.

Genom att anta stadgar och välja en styrelse bildas en förening. En förening har medlemmar. Föreningen är en juridisk person som kan ha tillgångar, skulder och andra förpliktelser. Det medför att den även kan vara part inför t.ex. domstolar och myndigheter.

För ekonomiska föreningar finns särskild lagstiftning. De krav som uppställs avseende bildandet av en ideell förening har i stället utvecklats i praxis. För att en ideell förening ska anses vara en juridisk person krävs att den har antagit stadgar av viss fullständighet och att den valt en styrelse. Det kan ske formlöst genom att ett antal personer kommer överens om att bilda en förening. Vid bildandet av en ekonomisk förening krävs enligt lagen (2018:672) om ekonomiska föreningar minst 3 personer och det tar man sikte på även vid bildandet av en ideell förening.

Allmännyttig ideell förening

För att en ideell förening ska anses som allmännyttig och omfattas av de förmånliga beskattningsreglerna krävs att fyra villkor är uppfyllda:

  • Ändamålskravet

Föreningen ska främja allmännyttiga ändamål. Exempel på allmännyttiga ändamål är utbildning, social hjälpverksamhet, vetenskaplig forskning, idrott, kultur, och miljövård. Medlemmar eller andra bestämda personers ekonomiska intressen får inte tillgodoses, vilket gör att t.ex. fackföreningar och branschföreningar normalt inte uppfyller ändamålskravet.

  • Verksamhetskravet

Ändamålet ska till minst 90-95 % tillgodoses i den faktiskt bedrivna verksamheten. Skatteverket har i ett ställningstagande (130503, dnr: 131 298420-13/111) uttalat att vid prövning av om verksamhetskravet är uppfyllt bortses från sådan verksamhet som inte främjar något ändamål.

  • Öppenhetskravet

Medlemsantagningen ska vara öppen för alla som står bakom föreningens målsättning och stadgar. Det finns dock möjlighet att begränsa antagningen. Det skulle t.ex. vara möjligt mot bakgrund av att en anläggning endast klarar ett visst antal människor och att föreningen därför måste begränsa antalet medlemmar.

Fullföljdskravet

Det krävs att föreningen aktivt fullföljer det allmännyttiga ändamålet. Fullföljdskravet är inriktat på användningen av inkomsterna och innebär att dessa ska komma till användning för den allmännyttiga verksamheten. För att uppfylla fullföljdskravet krävs att minst ca 80 % av nu nämnda inkomster används för det allmännyttiga ändamålet.

Lagrum

4 kap. 6 § mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

4 kap. 8 § mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

7 kap. 3 § inkomstskattelagen (1999:1229)

Beskattning

För att en beskattningsbar person ska vara betalningsskyldig för moms ska det finnas en:

  • beskattningsbar transaktion

  • som är momspliktig och

  • görs inom landet.

För föreningar är det villkoret ”beskattningsbar person” som är särskilt viktigt att bedöma. Med beskattningsbar person avses nedanstående.

Den som självständigt bedriver ekonomisk verksamhet, oavsett på vilken plats och oberoende av verksamhetens syfte eller resultat.

Allmännyttiga ideell föreningar är under vissa förutsättningar undantagna från inkomstskatt. När det inträffar anses föreningen inte bedriva ekonomisk verksamhet enligt 4 kap. 6 § ML. Därmed är föreningen inte en beskattningsbar person och moms ska därför inte redovisas.

Skatteverket har i två ställningstaganden uttalat sig om begreppen beskattningsbar person och ekonomisk verksamhet (170621, dnr: 131 203052-17/111 och 210413, dnr: 8-902676, det första ställningstagandet ska inte längre tillämpas men motsvarande information framgår av Rättslig vägledning på Skatteverkets webbplats).

Som exempel på att moms uppstår i det ena fallet men inte i det andra fallet kan nämnas ett aktiebolag som upplåter tider för tennisspel i en tennishall. När aktiebolaget upplåter tiden känns det naturligt att moms ska redovisas. Om däremot en allmännyttig ideell förening låter någon spela tennis så ska föreningen inte redovisa moms. Det beror på att den allmännyttiga ideella föreningen normalt inte anses bedriva ekonomisk verksamhet och därigenom är den allmännyttiga ideella föreningen inte heller betalningsskyldig för moms.

Bilden nedan visar en förening som har ideell idrottsverksamhet som faller helt utanför reglerna om beskattning (ruta 1). Vidare bedriver föreningen i vårt exempel kurs- och konferensgårdsverksamhet och i den delen bedriver man kommersiell verksamhet för vilken föreningen är fullt ut betalningsskyldig för moms (ruta 3). Den tredje delen av verksamheten, den ”separata förvärvskällan” i mitten, ger upphov till ett antal frågor:

  • Vilken verksamhet bedrivs?

  • Är verksamheten ideell eller kommersiell?

  • Innehåller verksamheten olika inslag som ska viktas samman?

Allman_01NY

Den allmännyttiga ideella föreningen inkomst- och mervärdesbeskattas inte för inkomst av näringsverksamhet som utgör rörelse om inkomsten till huvudsaklig del härrör från verksamhet som:

  • är ett led i främjandet av allmännyttigt ändamål, t.ex. försäljning av märken för att sprida kännedom om föreningen,

  • har naturlig anknytning till föreningens allmännyttiga verksamhet t.ex. entré- och anmälningsavgifter till idrotts- och kulturevenemang, eller

  • om inkomsten av hävd har utgjort ett sätt att finansiera sådan ideell verksamhet som föreningen bedriver, t.ex. bingo, lotterier, festarrangemang och viss serveringsverksamhet i samband med den allmännyttiga verksamheten.

Andra inkomstgivande verksamheter än de angivna och som har ett samband med dessa genom att de t.ex. utförs med ideella arbetsinsatser eller samma personal - ingår i samma förvärvskälla - får inte uppgå till mer än 25 % av inkomsten i denna särskilda förvärvskälla (ruta 2). Inkomsten i denna förvärvskälla måste alltså till minst 75 % komma från anknuten eller hävdvunnen verksamhet enligt ovan. Här gäller en s.k. huvudsaklighetsprincip. Om minst 75 % av inkomsten kommer från anknuten och/eller hävdvunnen verksamhet är hela inkomsten skattefri. Om mindre än 75 % kommer från sådan verksamhet är å andra sidan föreningen skattskyldig för alla inkomster i denna förvärvskälla, även den anknutna och hävdvunna.

Det kan bli fråga om komplexa bedömningsfrågor som måste hanteras för att inte riskera skattebefrielsen för den allmännyttiga föreningen och för att avgöra i vilken utsträckning föreningen är momspliktig.

Avdragsrätt för moms

Om en förening inte är betalningsskyldig till moms innebär det att föreningen inte heller kan göra momsavdrag på inköp. Om föreningen däremot har kommersiell verksamhet så kan föreningen, beroende på verksamhetens inriktning, vara betalningsskyldig för moms för en del av verksamheten och därmed även ha avdragsrätt för moms i den delen. Föreningen har då s.k. blandad verksamhet och får vara uppmärksam på vilken moms som får dras av och inte.

Föreningen köper tjänster från utlandet

Vid inköp av tjänster från utlandet (EU och icke EU) är huvudregeln att den som är en beskattningsbar person och bedriver ekonomisk verksamhet ska redovisa moms på inköpet i Sverige. Det kan t.ex. gälla tjänster som licenser, reklam och annonsering. När det kommer till just inköp av tjänster från utlandet anses den annars skatte- och momsbefriade allmännyttiga ideella föreningen därför som en beskattningsbar person med ekonomisk verksamhet. Detta gäller under förutsättning att föreningen har någon form av försäljning av varor eller tjänster. Den förening som endast tar emot bidrag kommer alltså inte att omfattas av denna bestämmelse. I det här sammanhanget är det viktigt att observera att föreningen troligen inte har avdragsrätt för momsen som beräknas. Effekten blir därför en inbetalning av moms till Skatteverket.

Om föreningen inte är momsregistrerad och inte har någon försäljning ska inte moms redovisas vid inköp av tjänster från utlandet.

Det nu beskrivna framgår av en dom från:

Högsta förvaltningsdomstolen. Domen avser Degerfors IF (070921, mål nr: 1326-1328-05) och domstolen uttalade att att fotbollsföreningen är att betrakta som näringsidkare (sedan 2013 används begreppet beskattningsbar person) när föreningen betalar övergångsersättningar och hyra för spelare till näringsidkare i utlandet. Degerfors IF betalade för rättigheter och hyra. Dessa tjänster beskattas enligt huvudregeln i köparens hemland. Den utländske säljaren skulle därför inte fakturera moms utan i stället skulle Degerfors IF redovisa moms på sitt inköp i form av s.k. förvärvsmoms. Observera att Degerfors IF inte fick dra av motsvarande belopp som ingående moms. Den frågan tog inte Högsta förvaltningsdomstolen ställning till i det aktuella fallet. Skatteverket framhåller på Rättslig vägledning att föreningen är en beskattningsbar person i momshänseende vid inköp av tjänster från utlandet. Rätt till momsavdrag finns däremot bara om inköpet tillhör en verksamhet som föreningen redovisar moms för.

Föreningen köper varor från EU

Vid inköp av varor från EU finns ett tröskelvärde som uppgår till 90 000 kronor per kalenderår. Om föreningen inte är momsregistrerad och inte gör inköp över tröskelvärdet ska säljaren i stället normalt fakturera varan med moms. Om däremot tröskelvärdet överskrids under löpande eller föregående kalenderår ska momsregistrering ske och förvärvsmoms redovisas för inköpet. Observera att föreningen troligen inte har avdragsrätt för momsen som beräknas. Effekten blir därför en inbetalning av moms till Skatteverket.

Föreningen köper varor från land utanför EU

Vanliga reglera för import gäller. Det innebär att den som inte har ett VAT-nummer blir påförd importmoms av Tullverket. Se vidare ordet import.

Kostnadsdelning

Observera att det är oklart om det går att dela kostnader mellan olika föreningar. För t.ex. redovisnings- och administrativa tjänster som en allmännyttig ideell förening utför åt någon annan förening eller annat bolag kan moms behöva redovisas. Om regeln om kostnadsdelning för s.k. interna tjänster i 10 kap. 19 § ML kan tillämpas återstår att få prövat i domstol.