En svensk arbetsgivare som anställer en person som bor utomlands ska i normalfallet göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter beräknade på de lönesummor som betalas ut för arbete i Sverige.

Undantag finns från huvudregeln. En inkomst kan vara skattebefriad på grund av ett skatteavtal mellan den anställdes hemland och Sverige. Undantag från betalning av arbetsgivaravgifter i Sverige kan bero på EU:s förordning om social trygghet eller en socialförsäkringskonvention. Det kan också hända att en anställd inte ska beskattas i Sverige men omfattas av svensk socialförsäkring.

Regler för beskattning och socialförsäkring beror på hur lång tid personen vistas i Sverige.

Kortare tid än sex månader

Den som bor utomlands, men som vistas i Sverige under kortare tid än sex månader ska bara beskattas i Sverige för inkomster som intjänats under arbete i Sverige. En anställd som tidigare varit bosatt i Sverige och har väsentlig anknytning till Sverige är obegränsat skattskyldig och beskattas på samma sätt som den som vistas i Sverige längre tid än sex månader.

Den som blir begränsat skattskyldig i Sverige får vid registreringen hos Skatteverket ett samordningsnummer som motsvarar personnumret. Det är viktigt att samordningsnumret anges i kontakter med Skatteverket.

Om en anställd ska beskattas för sina inkomster i Sverige blir inkomsten normalt beskattad enligt lag om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (1991:586), SINK. Den särskilda inkomstskatten är en definitiv källskatt med 25 procent.

Inkomst av tjänst är skattepliktig enligt SINK när arbetet utförts i Sverige medan styrelsearvoden och liknande ersättningar från svenska aktiebolag är skattepliktiga även om styrelsearbetet utförts utomlands.

Ansökan om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK ska göras till Skatteverket på blankett SKV 4350. Blanketten kan hämtas från Skatteverkets hemsida,www.skatteverket.se.

I beskattningsunderlaget för SINK ska inräknas lön för utfört arbete men även kostnadsersättningar, t.ex. traktamenten. Däremot kan ersättning för kostnader avseende resa till och från Sverige vid anställningens början och slut samt ersättning för logi under arbetstiden i Sverige undantas från skatteplikt. Detta gäller även för styrelseledamot som reser till och från Sverige i samband med sitt uppdrag.

I underlaget ska också inräknas eventuella skattepliktiga förmåner t.ex. bilförmån som erhållits under vistelsetiden.

Den som är begränsat skattskyldig kan välja att beskattas enligt inkomstskattelagen i stället för särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK. I det fallet kan den anställde göra avdrag för kostnader som uppstått i samband med arbetet.

Om inte SINK-beslut eller beslut om skatteavdrag visats ska arbetsgivaren göra ett förhöjt skatteavdrag, i normalfallet enligt den skattetabell som gäller för företaget plus 10 procent.

Arbetsgivaravgifter

Även när ersättning betalas ut till någon som omfattas av lag om särskild beskattning av utomlands bosatta, SINK, ska arbetsgivaren betala arbetsgivaravgift för arbete som utförts i Sverige.

Enligt EU:s förordning om social trygghet är huvudregeln att den som arbetar i annat land omfattas av arbetslandets socialförsäkring. Det finns dock flera undantag från denna regel. För att arbetsgivaravgift inte ska betalas i Sverige ska den anställde styrka detta genom ett E101-intyg. Intyget utfärdas av socialförsäkringsmyndigheten i hemlandet. Om ett sådant intyg inte visas ska arbetsgivaravgifter betalas i Sverige.

Arbetsgivardeklaration på individnivå

För anställda som omfattats av lag om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK, ska arbetsgivardeklaration på individnivå lämnas.

Om den anställde har visat ett E101 intyg som anger att han ska tillhöra ett annat lands socialförsäkring ska kontant lön och förmåner redovisas i ruta 131. Inkomsten är då inte pensionsgrundande i Sverige och arbetsgivaren ska inte betala arbetsgivaravgifter i Sverige.

Om den anställde valt att beskattas enligt inkomstskattelagen i stället för SINK och visat A-skattsedel eller beslut om skatteavdrag ska arbetsgivardeklaration på individnivå lämnas som för vanliga anställda. Samma sak gäller om den anställde inte har lämnat A-skattsedel eller SINK-beslut.

Sex månader upp till ett år

Om vistelsen i Sverige ska vara längre tid än sex månader men kortare tid än ett år folkbokförs personen inte i Sverige utan tilldelas ett samordningsnummer.

Vistelsen anses som stadigvarande om den pågår sammanhängande i minst sex månader. Vid bedömning vistelsens längd bortser man från tillfälliga avbrott för resa till utlandet. Vistelsen behöver alltså inte vara kontinuerlig. Det räcker att personen övernattar i Sverige i betydande omfattning och att det inte finns något långvarigt avbrott under vistelsen i Sverige.

Den som vistas i Sverige stadigvarande är obegränsat skattskyldig i Sverige. Det innebär att samma skatteregler gäller som får den som är bosatt i Sverige. Reglerna för SINK är inte tillämpliga. Arbetsgivaren gör alltså skatteavdrag enligt vanliga regler.

Den anställde kan för att undvika för stora skatteavdrag ansöka om jämkning hos Skatteverket. Detta görs på blankett SKV 4302. Blanketten kan hämtas från Skatteverkets hemsida,www.skatteverket.se.

Arbetsgivaravgifter

I normala fall ska arbetsgivare betala arbetsgivaravgifter beräknade på den ersättning som betalats ut för utfört arbete. Detta gäller även för den som är utomlands bosatt.

Enligt EU:s förordning om social trygghet ska som huvudregeln den som arbetar i annat land omfattas av arbetslandets socialförsäkring. Det finns dock flera undantag från denna regel. För att styrka att arbetsgivaravgift inte ska betalas i Sverige ska den anställde styrka detta genom ett E101-intyg. Intyget utfärdas av socialförsäkringsmyndigheten i hemlandet. Om ett sådant intyg inte visas ska arbetsgivaravgifter betalas i Sverige.

Arbetsgivardeklaration på individnivå

Om den anställde är obegränsat skattskyldig i Sverige, vilket är fallet om vistelsen varar i mer än sex månader, ska arbetsgivardeklaration på individnivå lämnas som för vanliga anställda.

Om den anställde har visat ett E101 intyg som anger att han ska tillhöra ett annat lands socialförsäkring ska kontant lön och förmåner redovisas i ruta 131. Inkomsten är då inte pensionsgrundande i Sverige och arbetsgivaren ska inte betala arbetsgivaravgifter i Sverige.

Ett år eller mer

Den som vistas i Sverige ett år eller mer ska normalt folkbokföras i Sverige. Den som bor i land utanför Norden ska också ansöka om uppehållstillstånd. Detta gäller dock inte de som är medborgare i ett EU-land.

När en person folkbokförs i Sverige får han ett personnummer. För de som tidigare har haft ett samordningsnummer ersätts detta med ett personnummer. När man blir folkbokförd i Sverige blir man också obegränsat skattskyldig i Sverige. Skattskyldigheten omfattar alla inkomster såväl i Sverige som utomlands. För att undvika för höga skatteavdrag kan den anställde ansöka om jämkning hos Skatteverket. Detta görs på blankett SKV 4302 som kan hämtas från Skatteverkets hemsida,www.skatteverket.se.

Arbetsgivaravgifter

En anställd som är folkbokförd i Sverige omfattas också av svensk socialförsäkring och arbetsgivaren ska betala sociala avgifter beräknade på löner och förmåner som utbetalats.

Kommentar

När en anställd som är bosatt utomlands arbetar i Sverige uppstår en mängd frågor. Många undantag finns i angivna regler, förordningar och konventioner förändras. Det är viktigt att skatteavdrag och arbetsgivardeklaration på individnivå blir riktiga. Den anställdes sociala trygghet påverkas av reglerna om var arbetsgivaravgifter ska betalas. Kontrollera därför med Skatteverket vid varje enskilt fall om förändringar skett.