Lag

En anställd som av någon anledning inte kan betala, t.ex. skatter, felparkeringsavgifter, underhållsbidrag, skulder till kontokortsföretag, banklån, m.m. kan hamna i en situation där Kronofogden blir inblandad. Kronofogden kan i de här fallen besluta om utmätning av den anställdes lön för att betala den anställdes skulder.

Löneförfrågan

Utmätningen föregås av en löneförfrågan som arbetsgivaren är skyldig att fylla i och skicka till Kronofogden. Arbetsgivaren ska lämna upplysningar om den anställdes lön, hur ofta den betalas ut, om den anställde har några förmåner, o.s.v. Det går även att besvara förfrågan elektroniskt via Kronofogdens e-tjänst ”Svar på förfrågan”.

Utmätningsbesked

Arbetsgivaren får sedan beslutet om löneutmätning i brev med mottagningsbevis från Kronofogden. Mottagningsbeviset skall skrivas på av arbetsgivaren och skickas tillbaka till Kronofogden.

Förbehållsbelopp

I utmätningsbeskedet anges hur mycket som varje månad ska utmätas från den anställdes lön samt hur stor del av lönen som ska skyddas mot utmätning, s.k. förbehållsbelopp. Förbehållsbeloppet är det belopp som den anställde behöver för sin och familjens försörjning eller för annan försörjningsplikt.

Utmätning av lönen ska påbörjas vid det första löneutbetalningstillfället efter det att arbetsgivaren erhållit beslutet från Kronofogden.

Utmätning får göras av kontant lön, pension, livränta och t.ex. den del av milersättning och traktamente som överstiger den skattefria schablonen.

Prioritering av avdrag

Avdrag från bruttolönen görs i följande ordning:

  1. Preliminärskatt

  2. Utmätning enligt beslut från Kronofogden

  3. Andra eventuella nettolöneavdrag

Inbetalning

Den summa som dragits av från lönen med anledning av utmätning ska betalas in till Kronofogden senast på löneutbetalningsdagen. Om hela utmätningsbeloppet inte har kunnat dras är det viktigt att kontakta Kronofogden och informera dem om det.

Om arbetsgivaren inte verkställer avdragen enligt Kronofogdens beslut eller gör avdraget men låter bli att betala in pengarna, kan utmätning göras hos arbetsgivaren i stället. Arbetsgivaren kan också bli dömd till böter om han åsidosätter Kronofogdens beslut.

Överklagande

Om den anställde överklagat Kronofogdens beslut och ärendet behandlas i domstol, är arbetsgivaren trots detta skyldig att göra avdrag till dess att Kronofogden återkallar beslutet.

Bokföring

Det avdragna utmätningsbeloppet krediteras vid löneutbetalningstillfället konto 2750 Utmätning i lön. Vid inbetalningen av det utmätta beloppet till Kronofogden debiteras kontot.

Exempel

Enligt utmätningsbeslut från Kronofogden ska arbetsgivaren innehålla 5 645 kronor per månad av Lenas lön. Avdraget ska göras tillsvidare och Lenas förbehållsbelopp är 12 575 kronor. Lena har en månadslön på 25 000 kronor och hon är också medlem i konstföreningen vilket kostar 100 kronor i månaden.

utmatning-01

I exemplet kan arbetsgivaren alltså dra hela utmätningsbeloppet. Eftersom nettoavdraget till konstföreningen ska göras efter preliminärskatteavdraget och utmätningen blir nettolönen 100 kr lägre än förbehållsbeloppet.

Kommentar

Kronofogden skickar ofta ut löneförfrågan och utmätningsbesked till arbetsgivaren utan att ange någon speciell mottagare. Detta gör att post från Kronofogden kommer till en central postöppning och kanske ligger till allmän åsyn efter postöppning. I möjligaste mån bör man behandla brev från Kronofogden konfidentiellt och de ska inte öppnas centralt. För många anställda är utmätning en obehaglig upplevelse och ska inte komma till allmän kännedom inom företaget.