Vid beräkning av den anställdes lön, måste vi ofta veta lönen per arbetstimme.

Timlönen regleras vanligen i kollektivavtal. Timlönens storlek är då beroende på den anställdes utbildning, yrkeserfarenhet, anställningstid m.m. Ofta finns en lägsta timlön angiven i kollektivavtalet.

Anställning med timlön tillämpas ofta för sådan personal som anställts under en begränsad tid, t.ex. studerande, behovsanställda m.fl. Men också tillsvidareanställd personal kan avlönas per timme.

Enligt många kollektivavtal på arbetarsidan är timlönen kombinerad med en rörlig lön, t.ex. bonus, ackord eller annan rörlig lön som beror på vad den anställde presterar. När man då vill ta reda på timlön för att beräkna t.ex. sjuklön, måste hänsyn också tas till den rörliga lönen. Man måste då räkna ut den anställdes medeltimförtjänst eller snittlön.

Den som är anställd med timlön får sin lön för varje timme han arbetar. Det betyder att ingen timlön utbetalas för helgdagar, som infaller på vardagar. Därför har man i dessa kollektivavtal, främst arbetaravtal, förhandlat fram en genomsnittslön som betalas ut för dessa helgdagar, s.k. helglön.

Även då en anställd är avlönad med en fast månadslön måste man ibland räkna ut timlönen. Beroende på vad som ska räknas ut kan det förekomma olika beräkningar. Inom kollektivavtalsområden på tjänstemannasidan räknas timlönen vid sjuklön ut genom att man utgår från årslönen och delar med årsarbetstiden.

Exempel

En anställd har 21 000 kronor i månadslön och arbetar 40 timmar per vecka. Uträkning av timlön för beräkning av sjuklön blir då:

timlon-01

När man på tjänstemannasidan ska göra ett avdrag för tjänstledighet del av dag, räknar man vid 40 timmars arbetsvecka med en divisor på 175.

timlon-02

Inom andra avtalsområden kan andra divisorer förekomma. T.ex. inom Handelns avtalsområde räknar man med 166 timmar på heltid per månad. Inom Hotell och Restaurangområdet räknar man med 172 timmar på heltid per månad.

Bokföring

Utbetald timlön är kontant bruttolön som debiteras lämpligt lönekonto i kontogrupp 70 eller 72.

Beskattning

För den anställde

Timlön betraktas som kontant bruttolön och beskattas i normalfallet enligt preliminärskattetabell. Enligt vilken preliminärskattetabell som skatt ska beräknas, bestäms av vilken kommun den anställde är folkbokförd den 1 november året före inkomståret.

För företaget

Timlönen är en kontant bruttolön som är underlag för beräkning av arbetsgivaravgifter och ska redovisas på företagets arbetsgivardeklaration. Timlönen är också underlag för beräkning av semesterlön.