Den utbetalare som är huvudarbetsgivare, d.v.s. den arbetsgivare som den anställde har sin huvudsysselsättning hos, ska göra skatteavdrag enligt skattetabell. Det är den kommun som den anställde är skriven i den 1 november året före inkomståret som avgör vilken skattetabell som gäller under inkomståret.

Vilken skattetabell som ska användas framgår av den anställdes A-skattsedel och utbetalaren måste därför begära in denna från arbetstagaren.

I rutinerna för hantering och uppdatering av lönesystemet i samband med årsskifte gör de flesta företag numera en fråga om skatteavdrag (FOS) direkt till centrala skatteregistret och får på så sätt korrekta skatteuppgifter för sina anställda för det nya året. En fråga om skatteavdrag (FOS) kan dock göras närsomhelst under året.

Ibland kan arbetsgivaren vilja att en anställd lämnar in sin A-skattsedel, t.ex. vid nyanställningar under året. Den anställde kan då ladda ner sin A-skattsedel via Skatteverkets e-tjänster eller beställa den via Skatteverkets servicetelefon på nummer 020-567 000.

Om den anställde inte lämnar in en A-skattsedel trots att arbetsgivaren efterfrågat den, är arbetsgivaren skyldig att göra ett förhöjt skatteavdrag från den anställdes lön. Förhöjt skatteavdrag innebär att skatt beräknas efter den tabell som gäller för företaget plus 10 %.

Skattetabellen har sex kolumner:

Kolumn 1 avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som vid årets ingång inte fyllt 66 år om inkomsten ger rätt till jobbskatteavdrag. Tabellen ska tillämpas oavsett om allmän pensionsavgift ska betalas eller inte.

Kolumn 2 avser pensioner och andra ersättningar till den som vid årets ingång fyllt 66 år, förutsatt att ersättningen inte utgör underlag för allmän pensionsavgift och inte ger rätt till jobbskatteavdrag.

Kolumn 3 avser löner, arvoden och liknande ersättningar till den som vid årets ingång fyllt 66 år, om inkomsten ger rätt till förhöjt jobbskatteavdrag. Kolumnen tillämpas oavsett om allmän pensionsavgift ska betalas eller inte. Tabellen ska även tillämpas för personer som är födda 1937 eller tidigare som har förvärvsinkomster.

Kolumn 4 avser sjuk- och aktivitetsersättning till den som vid årets ingång inte fyllt 66 år. Allmän pensionsavgift ska inte betalas. Inkomsten ger inte rätt till förhöjt grundavdrag eller jobbskatteavdrag. Inkomsten ger rätt till skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning.

Kolumn 5 avser andra pensionsgrundande ersättningar än löner m.m., t.ex. ersättning från arbetslöshetskassa och egen arbetsskadelivränta, till den som är född 1938 eller senare, förutsatt att ersättningen utgör grund för allmän pensionsavgift men inte ger rätt till jobbskatteavdrag.

Kolumn 6 avser pensioner och andra ersättningar till den som vid årets ingång inte fyllt 66 år, förutsatt att ersättningen inte är underlag för allmän pensionsavgift och inte ger rätt till jobbskatteavdrag.

Kommentar

Under inkomståret 2023 fanns en 7:e kolumn men den tas nu bort eftersom åldersgränsen för jobbskatteavdrag höjs från 65 år till 66 år från och med inkomståret 2024.

Veckolön

Skatteavdrag för veckolön beräknas med hjälp av tabellen för månadslön. Veckolönen multipliceras med 4,3 och sedan läser man av skatteavdraget för det beloppet i tabellen för månadslön. Det aktuella skatteavdragsbeloppet delas därefter med 4,3 och utgör skatteavdraget för veckolönen.

Exempel

Arvid får lön beräknad per vecka. Vid den första utbetalningen i januari ska han få 6 300 kronor.

6 300 × 4,3 = 27 090 kronor blir underlag för preliminärskatt och skatteavdrag enligt tabell 30 blir 6 459 kronor.

6 459/4,3 = 1 502 kronor blir skatteavdraget för veckolönen.

Arvids löneutbetalning:

veckolon_02

Tvåveckorslön

Skatteavdraget för tvåveckorslön beräknas med hjälp av tabellen för månadslön. Tvåveckorslönen multipliceras med 2,2 och sedan läser man av skatteavdraget för det beloppet i tabellen för månadslön. Det aktuella skatteavdragsbeloppet delas därefter med 2,2 och utgör skatteavdraget för tvåveckorslönen.

Kommentar

På Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se finns skattetabeller för tvåveckorslön.

Exempel

Konrad får lön beräknad per tvåveckorsperiod. Vid den första utbetalningen i januari ska han få 12 500 kronor.

12 500 × 2,2 = 27 500 kronor blir underlag för preliminärskatt och skatteavdrag enligt tabell 30 blir 6 580 kronor.

6 580/2,2 = 2 991 kronor blir skatteavdraget för tvåveckorslönen.

Konrads löneutbetalning:

tvaveckorslon_02

Halvmånadslön

Skatteavdraget för halvmånadslön beräknas med hjälp av tabellen för månadslön. Halvmånadslönen multipliceras med 2 och sedan läser man av skatteavdraget för det beloppet i tabellen för månadslön. Det aktuella skatteavdragsbeloppet delas därefter med 2 och utgör skatteavdraget för halvmånadslönen.

Exempel

Bella får lön beräknad per halvmånadsperiod. Vid den första utbetalningen i januari ska hon få 13 000 kronor.

13 000 × 2 = 26 000 kronor blir underlag för preliminärskatt och skatteavdrag enligt tabell 30 blir 6 098 kronor.

6 098/2 = 3 049 kronor blir skatteavdraget för tvåveckorslönen.

Bellas löneutbetalning:

halvmanadslon_02

Daglön (korttidsanställning)

Om en anställning är avsedd att vara kortare tid än en vecka ska skatteavdrag göras med 30 %.