Personnumret är en identitetsbeteckning för fysiska personer. I sin nuvarande form tillkom personnumret 1967 men redan 1947 infördes ett personnummersystem med födelsetid och ett tresiffrigt födelsenummer.

Lag

Bestämmelser om personnummer finns i folkbokföringslag (1991:481).

Alla som är registrerade i folkbokföringen ska ha ett personnummer. Skatteverket fastställer personnummer för barn i samband med att barnet folkbokförs. Skatteverket tilldelar också personer som inflyttar till Sverige ett personnummer.

Personnumret består av följande delar:

Födelsetid

Födelsenummer

Kontrollsiffra

64 08 23

- 323

4

Födelsetiden anges med sex siffror, de två första anger födelseår, de två följande anger födelsemånaden och de följande två siffrorna anger dagen. Mellan födelsetiden och födelsenumret finns ett bindestreck (-) detta byts ut till ett plustecken (+) det år en person blir 100 år.

Den tionde siffran är en kontrollsiffra. Denna infördes 1967 och räknas ut med ledning av födelsetiden och födelsenumret. Kontrollsiffran läggs till födelsenumret som en fjärde siffra. Med hjälp av kontrollsiffran kontrolleras riktigheten i personnumret vid t.ex. databearbetningar så att inte fel uppgifter har angetts.

Kontrollsiffran räknas ut så här:

Siffrorna i födelseår, födelsemånad, födelsedag och födelsenummer multipliceras växelvis med 2 och 1.

personnummer-01

Lägg samman siffrorna i produkterna (12 räknas som 1+2)

12+4+0+8+4+3+6+2+6 = 36

Sista siffran i siffersumman (här: 6) dras från talet 10

10 - 6 = 4

Restsiffran 4 blir kontrollsiffra. Blir restsiffran 10 blir kontrollsiffran 0.

Personnumret blir 640823-323 4

Kommentar

För den som arbetar med företagets löner är det väldigt viktigt att personnumret anges riktigt. Det är kanske inte något problem när det gäller anställningar som är tills vidare. Problemet kan uppstå om man till exempel har skolungdomar som kanske arbetar på företaget under en begränsad tid. Skolungdomen kanske arbetar några få timmar och får 500 kronor i lön för sitt arbete.

Eftersom summan understiger 1 000 kronor behövs det inte göras något avdrag för preliminärskatt eller betalas arbetsgivaravgifter, men däremot ska beloppet redovisas i arbetsgivardeklaration på individnivå. Då kan det uppdagas att vissa uppgifter saknas, bl.a. personnummer.

De flesta lönesystem varnar om man glömmer att lägga in personnumret, likaså om det finns felaktiga siffror i personnumret.

I många lönesystem kan personnumret användas som anställningsnummer. Fördelen med detta är att anställningsnumret verkligen blir unikt. Det finns ingen risk för sammanblandning. Det kan dock vara tungrott med ett anställningsnummer på tio siffror.

Efter millennieskiftet måste man i många lönesystem även skriva in århundradet före födelseåret, d.v.s. 19 än så länge. Annars lägger lönesystemet in födelseår 2000 och vid automatisk löneberäkning kan systemet uppfatta att personen inte är född ännu.