pension_01

Pensionssystemet i Sverige består av tre olika delar som ofta visualiseras som en pyramid: allmän pension som består av inkomstpension och premiepension, tjänstepension samt eventuellt privat pension genom eget sparande (denna del är frivillig).

Alla som arbetat eller har bott i Sverige får allmän pension och den baseras på de inkomster som man betalar skatt för. Det betyder att förutom lön så är även exempelvis sjukpenning, föräldrapenning och arbetslöshetsersättning pensionsgrundande.

65 år är den vedertagna pensionsåldern i Sverige, men enligt lagen om anställningsskydd, LAS, har man dock som anställd rätt att fortsätta arbeta fram till dess att man fyller 69 år. Vill man fortsätta även efter 69 års ålder krävs samtycke från arbetsgivaren.

Många går dock i pension före 69 års ålder och den allmänna delen av pensionen kan man börja ta ut tidigast från 63 års ålder. Det är viktigt att vara medveten om att den allmänna pensionen är beräknad att tas ut från 65 års ålder. Om man tar ut sin pension tidigare så ska pensionen räcka under fler år vilket gör att det månatliga beloppet minskar.

Pensionsålder i LAS höjdes från 67 till 68 år 2020 och till 69 år 2023. Även tidpunkten för när man tidigast kan börja ta ut den allmänna delen av pensionen höjdes till 63 år den 1 januari 2023 och kommer höjas till 64 år 2026.

Den som vill börja ta ut av sin allmänna pension måste ansöka om detta hos Pensionsmyndigheten och ansökan bör skickas in minst två månader före det datum när man vill ha sin första utbetalning. Man kan ansöka om att ta ut 25, 50, 75 eller 100 % av pensionen och man kan fortsätta arbeta även om man tar ut pension.

För tjänstepension och eventuell privat pension gäller olika regler för när den pensionen kan tas ut och för säkrast och mest korrekt information är det bäst att kontakta de olika pensionsbolagen direkt.

Mer och fördjupad information om det svenska pensionssystemet finns på www.pensionsmyndigheten.se och på www.minpension.se