Resultatet av löneberedningen ska bl.a. bli en lönespecifikation till den anställde.
På lönespecifikationen ska olika lönehändelser redovisas. Detta sker genom att rubriken på lönearten i löneartsregistret, samt resultatet av beräkningen visas på lönespecifikationen. Man ska sträva efter att göra lönespecifikationen så tydlig som möjligt för den anställde. Detta sker bl.a. genom att dela upp lönearterna på ett logiskt sätt.
Lönehändelserna kommer att redovisas i ordning efter löneartsnumren. Bruttolöner först därefter bruttolönetillägg, t.ex. övertidsersättningar. Därefter redovisas semesterlöner, förmånsvärden, bruttolöneavdrag, nettolönetillägg och nettolöneavdrag.
På lönespecifikationen kan också ackumulerade värden redovisas. T.ex. utbetald bruttolön och avdragen preliminärskatt hittills i år. Vanligt är också att man visar den anställdes kompsaldo och resterande betalda semesterdagar.
På lönespecifikationen brukar också finnas utrymme för såväl gemensamma som individuella meddelanden till de anställda. Vissa löneadministratörer använder det gemensamma utrymmet till tänkvärda ordspråk.
Lönespecifikationen är inte enbart ett papper som visar hur mycket den anställde fått insatt på sitt bankkonto. Den är också en kvittens på att arbetsgivaren har gjort preliminärskatteavdrag. Efter att arbetsgivardeklarationen på individnivå infördes för samtliga arbetsgivare 1 januari 2019 kan en betalningsmottagare logga in på Skatteverkets e-tjänst »Mina sidor« och kontrollera att siffrorna på lönespecifikationen stämmer överens med det som arbetsgivaren har redovisat och betalat in till Skatteverket.