Lag

En arbetsgivare kan vid olika tillfällen ge gåvor till de anställda. Regler för vid vilka tillfällen och hur de ska behandlas skattemässigt finns i inkomstskattelag (1999:1229).

I inkomstskattelagen anges tydligt att gåvan inte får ges i form av kontanta pengar. Ett presentkort, som inte kan bytas mot kontanta pengar, är skattefritt.

Jubileumsgåva

När företaget fyller 25 år, 50 år, 75 år, 100 år etc. kan arbetsgivaren ge en, vad man i inkomstskattelagen kallar, sedvanlig jubileumsgåva till de anställda. Förutsättningen för att den här gåvan ska vara skattefri för den anställde, är att gåvan inte är i form av kontanta pengar och att värdet på gåvan inte är högre än 1 650 kronor inklusive moms.

Beloppet 1 650 kronor är ett gränsvärde, d.v.s. om beloppet överskrids blir även 1 650 kronor skattepliktiga och ska tas upp som en förmån i den anställdes löneberäkning.

Minnesgåva

Arbetsgivaren kan till en anställd ge en minnesgåva vid högtidsdagar. När den anställde fyller t.ex. 50 eller 60 år eller då en anställning upphör. Förutsättningen är att anställningen pågått i minst sex år.

En minnesgåva kan också ges vid längre tids anställning, t.ex. ”guldklockan” vid 25 års anställning.

Om en minnesgåva ska vara skattefri får värdet på gåvan inte överstiga 15 000 kronor inklusive moms. Det beloppet är ett gränsvärde, d.v.s. om värdet överskrids ska hela beloppet tas upp till beskattning som en löneförmån.

Om gåvan ges i form av en resa måste resan betalas av arbetsgivaren direkt till researrangören. Om gåvan ges i form av pengar till en resa är det en skattepliktig ersättning och betraktas som lön.

Arbetsgivaren får ge en minnesgåva vid högst ett tillfälle utöver gåvan vid anställningens upphörande.

Julgåvor

Arbetsgivaren kan ge en julgåva skattefritt till den anställde. Förutsättningen för skattefrihet är att gåvans värde inte överstiger 550 kronor inklusive moms och inte är kontanta pengar.

I inkomstskattelagen anges tydligt att gåvan inte får ges i form av kontanta pengar. Däremot kan gåvan ges i form av ett presentkort som inte går att lösa in i kontanta pengar och inte får överstiga 550 kronor.

Arbetsgivare kan också som julgåva till anställda ge ett presentkort på RUT- eller ROT-arbete. Värdet på presentkortet får vara högst det skattefria gåvobeloppet 550 kronor. Den anställde kan sedan betala t.ex. städning för 1 000 kronor och betala 550 kronor med presentkortet. Resten av beloppet blir skattereduktion. Detta förutsätter naturligtvis att den anställde har rätt till skattereduktion för städtjänster och inte slagit i taket för den maximala skattereduktionen.

Övriga gåvor

Om arbetsgivaren ger gåvor vid andra tillfällen än de ovan nämnda är det en skattepliktig förmån. Förmånen ska då värderas till marknadsvärde, d.v.s. det pris man kan köpa gåvan för.

En gåva av mer symboliskt värde, t.ex. en blombukett vid en födelsedag, kan dock betraktas som en enklare personalvårdsförmån. Likaså kan man ge en enkel sommargåva till de anställda. Kanske i form av någon reklamartikel med företagets logotype på. Detta kan betraktas som reklamgåva och är därmed skattefri.

Kommentar

Om beloppen ovan överskrids blir hela beloppet en skatte- pliktig förmån. Värdet på förmånen görs enligt marknadsvärde, d.v.s. priset som den aktuella gåvan kan köpas för på orten inklusive moms. Om gåvan ingår i företagets ordinarie sortiment ska värdet sättas enligt företagets försäljningspris.

Bokföring

Arbetsgivarens utgifter för gåvor till anställda debiteras konto 7631 Utgifter för skattefria gåvor till anställda. Om gåvan till den anställde är skattepliktig debiteras konto 7310 Kontanta extraersättningar eller aktuellt lönekonto.

Beskattning

Om ett skattepliktigt belopp uppstår vid gåvor till anställda enligt ovan, ska värdet behandlas som en skattepliktig förmån. Värdet ökar den anställdes skatteberäkningsunderlag och den skatt som dras från den anställdes bruttolön ökar.

Värdet redovisas också som övrig förmån i arbetsgivardeklarationen på individnivå.