Många arbetsgivare erbjuder skolungdomar och studerande feriearbete under skolloven.
Lag
Om arbetsgivaren anställer skolungdomar, som är minderåriga, finns det bestämmelser om hur dessa får arbeta. Den som inte fyllt 18 år är minderårig.
Minderåriga ska skyddas i arbetslivet för att inte drabbas av olycksfall, belastningsskador, överansträngning m.m. Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2012:3 gäller allt arbete som minderåriga utför som anställda, i familjeföretag, som egen företagare och i utbildning.
Det finns inga speciella lagregler för hur skolungdom och studerande ska avlönas under sitt feriearbete. Anställs skolungdom hos en arbetsgivare som är kollektivavtalsbunden kan vissa minimilöner framgå av avtalet, bland annat beroende på ålder och erfarenhet.
Beskattning
För den anställde
Lön som betalas ut till skolungdom och studerande är kontant bruttolön och är underlag för beräkning av preliminärskatt.
För skolungdom som endast arbetar under några veckor på sommaren kan dock befrielse från skatteavdrag bli aktuellt. Beräknas lönen under 2024 inte bli högre än 24 237 kronor kan lönen betalas ut utan avdrag för preliminärskatt. Den anställde ska dock lämna en ifylld blankett för befrielse från skatteavdrag där den anställde intygar att han inte kommer att tjäna mer än det angivna beloppet.
För arbetsgivaren
Kontant bruttolön till skolungdom och studerande är underlag för beräkning av arbetsgivaravgifter när lönen överstiger 1 000 kronor under året.
Kommentar
Om den ferieanställde tjänar mer än det skattefria ovan angivna beloppet, ska preliminärskatt enligt tabell beräknas på hela den sista löneutbetalning, som innebär att beloppet för skattebefrielse överskrids. Om man som löneadministratör har den minsta möjlighet att bevaka beloppsgränsen, kan man säga till den anställde att söka jämkning hos Skatteverket. Det är ju inte troligt att skolungdom kommer att få betala full tabellskatt. Visserligen får dom tillbaka pengarna året efter, men det är nog inte så mycket tröst när man sommarjobbar.