Många fackförbund, speciellt på LO-sidan, vill att arbetsgivaren ska göra avdrag för medlemsavgiften på den anställdes lön. På tjänstemannasidan är det vanligare att den anställde själv betalar in sin medlemsavgift.

Arbetsgivaren får en fullmakt från den anställde, vilken ger i uppdrag åt arbetsgivaren att göra avdrag för fackföreningsavgiften. Avgiften till fackföreningen/fackförbundet är inte avdragsgill i den anställdes inkomstdeklaration.

Avdrag för fackföreningsavgiften görs från den anställdes nettolön, alltså lönen efter preliminärskatteavdrag. Om den anställde har utmätningfrån Kronofogden ska fackföreningsavdraget göras efter att beloppet för utmätning har dragits.

Den avdragna fackföreningsavgiften ska sedan redovisas till fackföreningen/fackförbundet. Ofta får arbetsgivaren listor från det aktuella facket över medlemmar som ska betala avgift. Dessa listor ska kompletteras med uppgift om eventuella sjukdomar, ledigheter m.m. som medfört att fackföreningsavgiften inte kunnat dras från lönen. Listorna skickas sedan tillbaka till fackföreningen/förbundet och avgiften betalas in till post- eller bankgiro. Normal förfallodag brukar vara den sista i den månad avdraget gjorts. T.ex. en avgift som dragits på lönen i augusti, ska sändas in senast 31 augusti.

Kommentar

I de fall avgift inte har kunnat dras på lönen kommer fackförbundet/föreningen att kräva in avgiften direkt från den anställde. Arbetsgivaren ska alltså inte göra dubbelt avdrag månaden efter att inget avdrag kunnat ske.

Bokföring

De fackföreningsavgifter som arbetsgivaren innehållit från den anställdes nettolön krediteras vid löneutbetalningen konto 2794 Fackföreningsavgifter. När avgiften sedan betalas till fackföreningen debiteras konto 2794 Fackföreningsavgifter, samt krediteras det konto varifrån utbetalningen sker.

Beskattning

Fackföreningsavdraget görs på lönen efter preliminärskatteavdrag och kommer inte att påverka preliminärskatt eller arbetsgivaravgifter.