Definition

Underkursförbudet innebär att det är förbjudet för aktiebolag att ge ut aktier till en Teckningskurs som understiger aktiernas Kvotvärde.

Om ett bolag tilläts ge ut aktier till underkurs skulle det innebära att de pengar eller tillgångar som emissionen baserades på inte tillfördes bolaget och bolagsförmögenheten skulle då urholkas. I linje med miniminivåer för aktiekapital och offentlighet för bolagets förmögenhet strider emissioner mot aktiebolagslagens Kapitalskyddsregler och regler för Borgenärsskydd.

Underkursförbudet gäller både vid kapitaltillskottet vid bolagsbildning och vid nyemission av aktier.

För börsbolag finns en specialregel som tillåter emissioner till underkurs om aktiekapitalet samtidigt ökas genom en överföring av ett belopp som täcker underkursen från bolagets övriga egna kapital eller genom en uppskrivning av en anläggningstillgång. Regeln kan beskrivas som att börsbolaget samtidigt med underkursemissionen gör en fondemission med motsvarande belopp.

Om aktieteckningen strider mot underkursförbudet, det vill säga att betalningen understiger kvotvärdet, är teckningen fortfarande giltig. Inte heller betalningen för en aktie får understiga aktiens kvotvärde. Om en aktie tecknats i strid med underkursförbudet ska ändå ett belopp motsvarande aktiens kvotvärde betalas. En konkursförvaltare kan alltså kräva in bristande belopp från aktietecknaren. Mindre avvikelser mellan betalning och kvotvärde kan dock accepteras.

Lagar och regler

2 kap. 5 §, 13 kap. 4 § aktiebolagslagen (2005:551)