Ett aktiebolag får inte teckna sina egna aktier. Förbudet är aktuellt i nyemissioner. Om en person tecknat aktier i ett bolag, men för bolagets räkning, anses personen ha tecknat aktierna för egen räkning.

Om ett bolag i strid med förbudet ändå tecknar sina egna aktier får det till följd att aktierna anses vara tecknade av styrelsen och den verkställande direktören. De får ett solidariskt ansvar för betalningen av aktierna. En ledamot eller en verkställande direktör kan dock undvika aktieteckningen om han eller hon lyckas visa att de inte kände till att bolaget tecknat aktierna.

Förbudet mot teckning av egna aktier gäller även den situationen att ett dotterbolag tecknar aktier i sitt moderbolag. Samma konsekvenser drabbar i det fallet dotterbolagets styrelse och verkställande direktör.

Förbudet mot teckning gäller endast aktier, ett aktiebolag kan alltså teckna konvertibler och teckningsoptioner samt andra värdepapper. Rättigheterna att konvertera alternativt teckna aktier upphör dock att gälla i och med att värdepappren kommer i bolagets besittning, Köp av egna konvertibler och teckningsoptioner.

Lagar och regler

19 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551)