Definition
Överlåtbarhetsprincipen är en bestämmelse i aktiebolags- lagen som föreskriver att aktier kan överlåtas och förvärvas fritt. Det står en aktieägare fritt att överföra sina aktier till en annan ägare, till exempel genom försäljning, byte eller gåva.
En person som äger aktier kan alltså fritt förfoga över dessa. Rättigheterna som en aktie representerar är knutna till aktien och inte till personen som innehar den, vilket medför att andelarna i ett aktiebolag enkelt kan omsättas.
Aktiernas fria överlåtbarhet är en av de grundläggande Aktierättigheter som tillkommer en aktieägare. Aktieägaren kan förfoga över överlåtbarheten, exempelvis genom att pantsätta aktierna.
Överlåtbarhetsprincipen medför att aktieägaren snabbt och enkelt kan avsluta sin riskexponering i bolaget om han eller hon inte skulle vara nöjd med utvecklingen. Den fria överlåtbarheten är central för aktiebolagets förmåga att attrahera riskkapital. Att när som helst kunna realisera sin investering (antingen för att skörda en vinst eller begränsa en förlust) och placera om kapitalet i en annan sparform är en av de stora fördelarna med ett aktieinnehav. Om en aktieägare har rätt att avsluta sitt engagemang i ett bolag vid ett godtyckligt tillfälle sänks trösklarna för att investera i bolaget. Risken att fastna i en mindre lönsam investering minskar. Givetvis är rätten att överlåta aktien praktiskt sett även beroende av att det finns en fungerande marknad för de ifrågavarande aktierna eller åtminstone en intresserad köpare. Att aktierna fritt kan överlåtas är viktigt också för bolaget. Bolagets krets av finansiärer kan förändras utan att bolagets verksamhet påverkas.
Begränsningar av överlåtbarheten
Aktieägarens rätt att fritt överlåta aktierna kan aktiebolagsrättsligt villkoras på olika sätt. I bolagsordningen kan tre former av Överlåtelseförbehåll införas, nämligen Samtyckesförbehåll, Förköpsförbehåll och Hembudsförbehåll.
Överlåtelsebegränsningar kan även åstadkommas avtalsrättsligt (Aktieägaravtal). Det finns även begränsningar i annan lagstiftning (exempelvis börsrättslig lagstiftning och regleringen av Utländska direktinvesteringar).