Definition

Jäv på bolagsstämma innebär att en person som är berörd av ett av stämmans beslut om att antingen väcka talan eller befria från ansvar inte får delta i omröstningen om beslutet. Jäv på bolagsstämma är mer begränsad än andra jävsbestämmelser i bolagsrätten.

Jäv på bolagsstämma uppkommer vid röstningen om vilka beslut som ska fattas på stämman. Jävsbestämmelsen vid bolagsstämmor gäller endast röstning i frågor som rör rättsliga åtgärder mot aktieägare. Aktieägare eller ombud får inte rösta rörande:

  • Fråga om talan mot aktieägaren.

  • Fråga om befrielse om skadeståndsansvar eller annan förpliktelse mot bolaget.

  • Fråga om talan och befrielse för annan än aktieägaren, om aktieägaren har ett väsentligt intresse som kan strida mot bolagets.

Utöver det aktiva beslutet att väcka talan gäller jäv det vanligare beslutet att befria någon från ett potentiellt skadeståndsansvar. Exempelvis ska frågan om Ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktör fattas vid varje årsstämma. Aktieägande styrelseledamöter får inte delta i beslutet om ansvarsfrihet rörande dem själva, de får dock rösta om ansvarsfrihet för andra styrelseledamöter.

Jäv inkluderar även annan än aktieägaren om han eller hon har ett motstående intresse gentemot bolaget som är väsentligt. Det kan vara olika former av intressegemenskap mellan personen och aktieägaren, exempelvis ett ekonomiskt intresse genom delägande i bolag eller ett närståendeintresse.

Jäv på bolagsstämman omfattar även ett ombuds personliga ställning och förhållanden oberoende av aktieägaren. Det innebär att en aktieägare kan vara ojävig, men det ombud som han eller hon utsett ändå kan vara förhindrat att rösta på grund av jäv.

Jävsregeln vid bolagsstämmor är begränsad. Den rör endast situationer där rättsliga processer ska inledas eller undvikas mot aktieägare, ombud eller där dessa har ett väsentligt intresse. Jävsituationen inkluderar exempelvis inte affärstransaktioner eller andra avtal mellan bolaget och aktieägaren. Sådana beslut beslutas alltså i normal ordning. Om aktieägare skadas i sådana situationer kan beslutet eventuellt angripas genom Likhetsprincipen eller Generalklausulerna.

Jävsställningen påverkar inte heller aktieägarens Yttranderätt på bolagsstämma utan aktieägaren har rätt att närvara och delta i diskussionen som leder fram till stämmans beslut. Jäv innebär att maktförhållandena kan förändras vid stämmans röstning. En majoritetsaktieägare som är jävig får inte delta i röstningen vilket medför att minoriteten får kontroll över beslutet.

Lagar och regler

7 kap. 46 § aktiebolagslagen (2005:551)