Definition

Rätten att ingå bindande rättshandlingar för bolaget och företräda detta externt, t.ex. i domstol.

Andra former av fullmakter och bindande handlingar

Även andra personer än bolagsrättsligt utsedda firmatecknare kan ha rätt att ingå avtal och binda bolaget. Det gäller dels personer som på grund av sin ställning har en så kallad ställningsfullmakt, dels personer som har fått en skriftlig fullmakt genom en vidaredelegation från en överordnad behörig företrädare för bolaget.

Både styrelse och verkställande direktör kan inom sina kompetensområden delegera rätt att sluta bindande överenskommelser till andra i organisationen. Denna maktöverföring följer vanliga fullmaktsregler i avtalslagen och rättspraxis, bland annat reglerna om ställningsfullmakt.

Ställningsfullmakten binder bolaget genom att en person är placerad i sådan tjänst att det följer av lag eller sedvänja att personer som är i sådan position har en viss behörighet att företa bindande rättshandlingar för bolagets räkning. Det kan vara försäljningschefer och inköpschefer som fått fullmakt genom att bli anställda och utsedda av den verkställande direktören. Dessa personer i ledande befattningar delegerar sedan vidare genom att ge ställningsfullmakt till anställda som har kontakter och sluter avtal med kunder och leverantörer.

Attesträtt innebär att styrelsen eller verkställande direktör ger en person inom bolagets organisation rätt att godkänna vissa handlingar eller fakturor och därmed binda bolaget vid förpliktelser mot utomstående personer. En sådan fullmakt är normalt sett beloppsbegränsad och endast giltig inom ett visst område av bolagets verksamhet. Fullmakter och attestinstruktioner bör beslutas och dokumenteras i en attestinstruktion som godkänts av styrelsen.

Firmateckningens betydelse

I aktiebolagslagen krävs att skriftliga handlingar som utfärdas av ett aktiebolag ska undertecknas med bolagets företagsnamn om företagsnamnet inte framgår på annat sätt.

Om en företrädare för bolaget utfärdat en handling utan firmateckning är de som undertecknat den solidariskt ansvariga för förpliktelserna som uppkommit genom handlingen. Denna allvarliga konsekvens av att inte underteckna handlingen gäller dock inte:

  • Om det av handlingens innehåll framgår att den utfärdats för bolagets räkning.

  • Om det av omständigheterna vid handlingens tillkomst framgått att den utfärdades för bolaget.

  • Om mottagaren av handlingen får ett behörigen undertecknat godkännande av handlingen så snart som möjligt efter det att han eller hon har begärt det eller gjort personlig ansvarighet gällande mot undertecknarna av handlingen.

Underskrift vid firmateckning

En firmateckning ska enligt lagen (2018:1653) om företagsnamn ske genom att den fullständiga firman tydligt skrivs ut och skrivs under av en firmatecknare. Eftersom delar av ett företagsnamn kan återfinnas i andra företagsnamn är det viktigt att den fullständiga firman skrivs ut utan att använda förkortningar, vilket minskar risken för förväxling. En firmateckning är inte fullständig utan minst en egenhändig namnteckning.

Om ett särskilt företagsnamn används ska även företagsnamn för hela verksamheten anges.

En firmateckning sker genom att firmatecknarna skriver sitt namn under företagsnamnet på till exempel följande sätt:

Exempel på firmateckning

Figur_E

Ort, datum och organisationsnummer är egentligen överflödiga uppgifter för själva firmateckningen, men bör i normalfallet inkluderas i en handling som identifierar bolaget och förutsättningarna för firmateckningen.

Lagar och regler

28 kap. 6 § aktiebolagslagen (2005:551)

7 kap. 7 § lagen (2018:1653) om företagsnamn

10 § avtalslagen (1915:218)