Aktiebolagslagen skiljer på datumet för när bolagsstämman ska hållas och tidpunkten för när bolagsstämman ska hållas. Datumet regleras i viss utsträckning av aktiebolagslagen eller i bolagsordningen och förändras normalt inte. Tidpunkten för stämman ska anges i kallelsen och kan förändras från stämma till stämma.
Datum för bolagsstämma
Bolagsordningen bestämmer datum för årsstämman, men det sker på ett indirekt sätt. Bolagsordningen ska ange bolagets räkenskapsår. Med den kunskapen kan aktieägaren veta inom vilket tidsintervall den årliga ordinarie stämman ska hållas, eftersom en årsstämma ska hållas inom sex månader efter räkenskapsårets utgång. På årsstämman ska bland annat årsredovisning och revisionsberättelse presenteras, vilket kräver en hel del arbete i stora företag. Därför kan inte tiden bestämmas närmare utan anges som ett brett intervall.
I svensk kod för bolagsstyrning har man dock inte nöjt sig med en så oprecis tidsangivelse. Börsbolag och andra bolag som tillämpar svensk kod för bolagsstyrning ska lämna uppgift om tid för bolagsstämman utan dröjsmål så snart detta fastställts. För årsstämman ska denna upplysning lämnas senast i samband med tredje kvartalsrapporten.
Bolagsordningen kan även innehålla föreskrifter om att and- ra ordinarie bolagsstämmor ska hållas. Då anges eventuellt mer precisa tidsangivelser.
Tidpunkt för bolagsstämma
Det finns inga specifika regler i aktiebolagslagen för vilket klockslag en bolagsstämma ska hållas. I bolagsordningen kan klockslaget för de ordinarie bolagsstämmorna regleras, vilket dock begränsar möjligheterna att anpassa tidpunkten till praktiska omständigheter.
Det är relativt vanligt att stämmor hålls under dagtid, men det är normalt bättre att hålla stämma efter arbetstid så att fler aktieägare kan närvara.
Lagar och regler
3 kap. 1 §, 7 kap. 10 § aktiebolagslagen (2005:551)
1.1 Svensk kod för bolagsstyrning