Bolagsstyrning är inte ett rättsligt definierat begrepp. Bolagsstyrning är en översättning av det engelska begreppet corporate governance. Även begreppet ägarstyrning förekommer, med ibland mer fokus på aktieägarnas inflytande över bolaget. Bolagsstyrning saknar en vedertagen definition, men näringslivets egna regelverk svensk kod för bolagsstyrning ger en sammanfattande beskrivning: God bolagsstyrning handlar om att säkerställa att bolag för aktieägarna sköts hållbart, ansvarsfullt och så effektivt som möjligt.
Bolagsstyrning är ett brett område, men styrning och kontroll av Bolagsorgan är centralt. Organen har i sin tur till uppgift att på ett ansvarfullt sätt förvalta, organisera, kontrollera och representera bolagets affärsverksamhet. Utanför bolagsorganen finns intressenter (så kallade stakeholders) som kan utöva inflytande över bolaget, främst aktieägare men även borgenärer, affärsparter, arbetstagare och normgivare ( Intressentmodellen). Många intressenter har en position i förhållande till bolaget som gör att de kan ställa krav och i vissa fall utmäta ansvar. Bolagsstyrningen lyfter fram bolaget som ett medel för intressenterna, oavsett vilka mål de har. Det är vanligt att det uppstår intressekonflikter mellan grupperna. På detta sätt rör bolagsstyrningen ytterst sett fördelning av fördelar och risker mellan olika aktörer i aktiebolagssystemet och hanteringen av intressekonflikter.
I praktiska sammanhang får begreppet bolagsstyrning främst betydelse för Börsbolag, eftersom de ska tillämpa Svensk kod för bolagsstyrning, som föreskriver särskilda regler för bolagsstyrning utöver de som gäller enligt aktiebolagslagen och annan lagstiftning. Bland annat ska de publicera en bolagsstyrningsrapport. Även bolag av allmänintresse, till exempel statligt ägda företag, följer i olika utsträckning svensk kod för bolagsstyrning.
I privata aktiebolag och andra bolag med begränsad ägarkrets har bolagsstyrningen som begrepp inte någon avgörande betydelse, eftersom ett fåtal delägare ofta intar rollen som aktieägare, styrelse och företagsledning.