Definition
När två bolag äger lika stora andelar vardera (50 %) i ett tredje bolag så kallas det samägda bolaget ofta 50/50-bolag (”femtiofemtio-bolag”).
Det är relativt vanligt med 50/50-bolag eftersom många samarbeten och samriskföretag (joint venture) har en lika fördelning av ägandet mellan två entreprenörer och grundare. Även om det är otympligt från en rent bolagsrättslig utgångspunkt är det ofta en rimlig fördelning ur ett logiskt och ekonomiskt perspektiv. Går det att undvika en 50/50-fördelning kan det vara fördelaktigt på lång sikt.
50/50-bolag är problematiska ur ett styrningsperspektiv eftersom de kortsluter flera av aktiebolagslagens beslutsfunktioner i och med att båda aktieägare har Enkel majoritet. När aktieägarna inte är överens kan konflikten inte lösas genom lagens regler. Val av styrelse måste i sista hand avgöras via lottdragning vid lika röstetal. En aktieägare som förlorar lottdragningen kan därefter begära ny bolagsstämma varvid hela proceduren upprepas och bolaget lamslås av konflikten. Det uppstår många gånger konflikter med tiden vid ett lika delägarskap, Kompanjonkonflikter.
Därför är det i 50/50-bolag särskilt viktigt att reglera potentiella konfliktsituationer i ett Aktieägaravtal.
Eftersom ingen ägarmässigt har det bestämmande inflytande över bolaget uppstår normalt inte ett koncernförhållande för någondera av ägarna, förutsatt att inga av de andra situationerna i definitionen av koncern är tillämpliga. Det betyder att 50/50-bolaget inte är ett dotterbolag i lagens mening och de båda ägarna inte är moderbolag.