Definition
Det är tillåtet med vikariatsanställning. För att det ska vara ett giltigt vikariat krävs att vikarien anställs som ersättare för den ordinarie befattningshavaren på en viss tjänst eller för att inneha en tillfälligt ledig befattning. Det krävs också att vikarien informeras om vem man vikarierar för eller vilken ledig befattning vikariatet avser.
Vikariat är en vanlig form av tidsbegränsad anställning. Det stora behovet av vikarier är bl.a. en följd av ledighetslagstiftningen som gör att arbetstagarna har rätt att vara lediga från arbetet i betydande omfattning, t.ex. på grund av semester, föräldraskap och studier. Ett vikariat kan utformas så att man anger en bestämd slutdag för vikariatet. En sådan formulering medför en risk för dubbelbemanning om den ordinarie befattningshavaren återgår i arbete tidigare än beräknat. Det kan därför vara lämpligt att i stället utforma vikariatet så att vikarien anställs under den ordinarie befattningshavaren frånvaro dock längst till ett visst angivet datum.
Rättspraxis
Arbetsdomstolen har i några fall gjort undantag för kravet på en direkt koppling mellan vikariatet och en namngiven ordinarie befattningshavare. Det har då gällt semestervikarier där det kan vara svårt att vid varje tidpunkt ange vem av de semesterlediga befattningshavarna som man vikarierar för.
Tidsgräns
Det finns en gräns för hur länge man får vara anställd som vikarie. En arbetstagare får vara anställd som vikarie i sammanlagt högst två år under en femårsperiod. Om arbetstagaren haft vikariat hos arbetsgivaren i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod övergår anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning (5 § andra stycket anställningsskyddslagen).
Det finns inget som hindrar att anställningsskyddslagens regler om företrädesrätt till återanställning kan medföra att tvåårsgränsen för vikariat överskrids och att det därmed blir en tillsvidareanställning. För vikariat som har ingåtts före den 1 januari 2008 gäller särskilda övergångsregler.
Vid tillämpning av tvåårsregeln är det endast anställningstid i vikariat som ska räknas samman. Tid i annan tidsbegränsad anställning ska alltså inte räknas med. Vid beräkning av den sammanlagda anställningstiden ska på vanligt sätt enligt 3 § anställningsskyddslagen anställningstid hos tidigare arbetsgivare tas med vid byte av anställning inom koncern och vid övergång av verksamhet.
Avslutande av vikariatsanställning
Tidsbegränsade anställningar kan inte sägas upp. De upphör i stället med automatik vid utgången av den avtalade anställningstiden (provanställning är ett undantag). Detta gäller under förutsättning att inte annat angetts i anställningsavtalet. Detta innebär att avtalet inte kan sägas upp om inte parterna uttryckligen i anställningsavtalet, eller senare, kommit överens om annat.
Ett vikariat har en fastställd slutpunkt. Till vilken tidpunkt ett vikariat kan avslutas beror på hur anställningsavtalet är utformat. Löper vikariatet en viss tid kan det inte avslutas tidigare än den dagen då vikariatet löper ut.
Är en vikaries anställningsperiod definierad så att den omfattar den anställdes frånvaro kan vikariatet bringas att upphöra den dagen den anställde väljer att återgå i tjänst. Det är därför viktigt att vara särskilt noggrann vid upprättande av anställningsavtal avseende vikariat.
Uppstår det arbetsbrist i ett bolag där en person är vikariatsanställd så kan inte vikarien sägas upp och anställningen kan inte avslutas innan den avtalade tiden har löpt ut. Inte heller kan en vikarie sägas upp på grund av personliga skäl. Detta gäller om inte parterna särskilt kommit överens om att avtalet kan upphöra i förtid. Parterna kan i anställningsavtalet komma överens om att anställningen ska kunna avslutas i förtid. Skulle arbetsgivaren enligt anställningsavtalet ha denna rätt anses arbetsgivaren behöva visa sakliga skäl för uppsägning.
Avskedande kan dock alltid ske av alla slag av anställda, oavsett anställningsform, för det fall grund för avskedande föreligger.
En tidsbegränsad anställd har under vissa förutsättningar rätt att få ett besked om att anställningen inte kommer att förlängas. Ska sådant besked lämnas av arbetsgivaren så ska även arbetstagarens arbetstagarorganisation varslas. Arbetstagaren och dennes fackförening har då rätt att överlägga med arbetsgivaren om beskedet.
Tänk på
Tänk på att vid utformandet av ett vikariatsavtal ange sluttiden som den tidigaste av antingen ett visst slutdatum eller den tidigare dag den ordinarie befattningshavaren återträder i tjänst. Genom kollektivavtal kan avvikelser göras från reglerna I LAS.