Den som ensam eller tillsammans med andra har skapat ett upphovsrättsligt skyddat verk har upphovsrätten till verket. Den upphovsrätt som tillkommer upphovsmannen kan enligt upphovsrättslagen helt eller delvis överlåtas, med undantag för upphovsmannens så kallade ideella rätt. Något formkrav för överlåtelser finns inte för upphovsrättsliga avtal. En övergång av upphovsrätten kan därmed ske genom ett konkludent handlande.
När en uppdragstagare tar fram ett upphovsrättsligt skyddat verk som beställts av en beställare kan beställaren genom uppdragsavtalet förvärvat åtminstone viss rätt till verket, såvida inte parterna uttryckligen kommit överens om vilken rätt beställaren ska ha. Vilken närmare rätt beställaren har förvärvat får avgöras mot bakgrund av omständigheterna i samband med uppdragsavtalets tillkomst och tillämpning samt parternas agerande.
När verk skapas inom ramen för anställningsavtal
Rättspraxis
Arbetsdomstolen har uttalat i AD 2002 nr 87 att, då inget uttryckligen avtalats genom anställningsavtalet, ska en övergång av upphovsrättigheter till det som arbetstagaren presterat inom ramen för anställningen i vissa fall kunna äga rum underförstått i och med anställningsförhållandet. Då reglering av rättigheter saknas får ledning sökas i anställningsförhållandets art samt branschens allmänna villkor och sedvänjor. Hur utnyttjandet av verket sker med hänsyn till företagets normala verksamhet är en omständighet som ska tas med i bedömningen. Bedömningen av om arbetsgivaren ska få rätt till arbetstagares upphovsrättsliga verk ska göras utifrån den så kallade tumregeln som lyder;
Arbetsgivaren får inom sitt verksamhetsområde och för sin normala verksamhet utnyttja sådana verk som tillkommer som ett resultat av tjänsteåligganden och särskilda åtaganden gentemot arbetsgivaren. Arbetsgivarens rätt avser utnyttjanden för de ändamål som kan förutses när verket tillkommer.
I AD 2019 nr 53 hade en illustratör enligt huvudsakligen muntligen ingångna uppdragsavtal varit uppdragstagare hos ett bolag för att på olika sätt arbeta med illustrationer till ett visst koncept (de så kallade Babblarna). Illustratören anställdes därefter av bolaget för att på heltid arbeta med illustrationer till konceptet. Illustratören arbetade i bolaget fram till december 2017 då anställningen upphörde. I sitt arbete som uppdragstagare och arbetstagare hos bolaget har illustratören gjort upphovsrättsligt skyddade prestationer. Frågan i målet var om bolaget förvärvat rätten att förfoga över dessa prestationer och rätten att ändra och vidarelicensiera dessa.
Arbetsdomstolen kom fram till att bolaget genom de uppdragsavtal parterna träffade hade förvärvat rätten till de upphovsrättsligt skyddade alster som illustratören skapade inom ramen för uppdragsavtalen. Genom att illustratören inte protesterat när han fick kännedom om att bolaget använde hans illustrationer på olika produkter har han handlat på ett sådant sätt att bolaget och han ansågs ha avtalat att bolaget haft förfoganderätten till hans illustrationer. Arbetsdomstolen fastställde att bolaget förvärvat rätten från illustratören att förfoga över, ändra och vidarelicensiera de upphovsrättsligt skyddade prestationerna som uppkommit inom ramen för hans uppdragsförhållanden och anställningsförhållanden hos bolaget. Arbetsdomstolen ansåg också att illustratören kunnat förutse vad bolaget skulle göra med de illustrationer han gjorde under sin anställning. Illustratören fick betala över två och en halv miljoner kronor i rättegångskostnader till bolaget.
Tänk på
Om det saknas reglering i kollektivavtal ska en tolkning göras av det enskilda anställningsavtalet.
Inte mer av upphovsrätten än vad som uttryckligen följer av avtalet ska anses övergå till arbetsgivaren.
Otydliga eller tysta avtal ska tolkas restriktivt.
Vid tveksamhet om överlåtelse har skett eller vilken innebörd den har är presumtionen att upphovsrätten ligger kvar hos upphovsmannen.
Lagrum
upphovsrättslagen 27 §