Definition
Tjänstledighet innebär att en arbetstagare erhåller obetald ledighet från arbetsgivaren. Det finns olika situationer då tjänstledighet aktualiseras och då arbetsgivaren ska bevilja detta. En av de vanligaste grunderna för tjänstledighet är ledighet för utbildning, men det finns även andra typer av tjänstledighet som exempelvis ledighet för att bedriva näringsverksamhet, ledighet för vård av närstående och ledighet av trängande familjeskäl. Uppräkningen i denna artikel är ej uttömmande.
Även i de fall då en arbetstagare inte har laglig rätt till tjänstledighet kan en arbetsgivare välja att efter förfrågan från arbetstagaren bevilja arbetstagaren tjänstledighet. Det är viktigt att överenskommelser om tjänstledighet upprättas skriftligen och att arbetstagare och arbetsgivare är överens om när och hur huruvida tjänstledigheten ska kunna avbrytas i förtid.
Ledighet för utbildning
Vad gäller ledighet för utbildning ska arbetstagaren vid ledighetens början ha varit anställd hos arbetsgivaren under de senaste sex månaderna eller sammanlagt under minst tolv månader under de senaste tre åren. Om det rör sig om utbildning avseende facklig verksamhet behövs inte någon kvalifikationstid.
Vad gäller ledighet för sedvanliga studier kan arbetsgivaren begära att arbetstagaren ska skjuta upp ledigheten. Detta kan ske på obegränsad tid. Efter två år från begäran om ledighet kan arbetstagaren få domstolsprövning avseende fortsatt uppskjutande av den begärda ledigheten.
Ledighet för att bedriva näringsverksamhet
Avseende ledighet för att bedriva näringsverksamhet utgörs kvalifikationstiden av anställning under de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste tre åren. Anmälan om ledighet ska ske minst tre månader i förväg. Arbetstagaren ska därefter inom en månad besluta om ledighet ska medges eller ej.
Ledighet för att bedriva näringsverksamhet får beviljas under sex månader om det inte är av väsentlig olägenhet för arbetsgivaren. Den näringsverksamhet som ska bedrivas får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet. Eftersom anställningen består även under tjänstledigheten skulle det utgöra illojal konkurrens att starta en med arbetsgivaren konkurrerande verksamhet.
Ledighet för vård av närstående
Att vara ledig för vård av närstående innebär att en arbetstagare har rätt till ledighet under den tid han eller hon får ersättning beslutad av Försäkringskassan enligt lagen om ersättning för ledighet för närstående. Arbetsgivaren har således bara att följa Försäkringskassan beslut om att medge ersättning till den som vårdar sin svårt sjuke närstående.
Ledighet på grund av trängande familjeskäl
Det finns en särskild rätt till ledighet som gäller trängande familjeskäl. Arbetstagare har rätt till ledighet med anledning av till exempel svår sjukdom eller allvarliga olycksfall inom familjen enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl.
Ledighet för att prova annat arbete på grund av sjukdom
En arbetstagare har sedan den 1 oktober 2008 rätt att vara tjänstledig för att pröva annat arbete på grund av sjukdom. Lagen syftar till att öka möjligheterna för en arbetstagare att påverka sin rehabilitering. En arbetstagare har rätt till ledighet om denne på grund av sjukdom har haft nedsatt arbetsförmåga i sitt vanliga arbete under minst 90 dagar och som har fått anställning hos annan arbetsgivare under tiden från och med dag 91 till och med dag 180 av sjukperioden.
Rätten till ledighet gäller som mest under nio månader efter de tidigare dagarna. Främst gynnar dessa regler arbetstagare som är delvis arbetsföra men som har en sjukskrivningsgrad på 25, 50 eller 75 %. De har då rätt att ta ledigt från sin arbetsgivare för att pröva på annat arbete i vilket de kanske skulle kunna fungera i högre grad trots sjukdomen.
Tänk på
Kollektivavtal kan innehålla särskilda bestämmelser om ledighet.
Avseende studieledighet krävs kollektivavtalsbunden fackförenings samtycke om ledigheten skjuts upp mer än sex månader. Vid studieledighet under en vecka eller facklig utbildning får inte skjutas upp mer än två veckor utan motsvarande samtycke.