Med hemarbetare kan även avses arbete inom någons hushåll. Det kan röra sig om en arbetstagare som är anställd hos en arbetsgivare för att utföra hushållsnära tjänster i arbetsgivarens hem. Enligt anställningsskyddslagen undantas två grupper helt från lagens tillämpningsområde.

Ett av dessa undantag avser arbetstagare i arbetsgivarens hushåll. Detta beror på att det finns en särskild lag som reglerar förhållandena för anställda i hushållsnära arbete, nämligen lagen om arbetstid m.m. i husligt arbete. Emellertid är anställningsskyddslagens regler dock mer omfattande och ger arbetstagarna ett större skydd än vad lagen om arbetstid m.m. för husligt arbete ger de arbetstagare som faller under den lagens tillämpningsområde.

Genom den särskilda lagen har anställningsskyddet för de husligt anställda anpassats till att arbetet bedrivs i ett nära förhållande till arbetsgivaren. Arbetsgivaren ska dock ändå lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet. Arbetsgivaren får heller inte förbjuda en arbetstagare att under anställningen ha en anställning hos en annan arbetsgivare om inte den andra anställningen är arbetshindrande, konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet på ett sätt som kan orsaka skada, eller på något annat sätt kan skada arbetsgivarens verksamhet.

Lagen innehåller inte samma krav på sakliga skäl för uppsägning som finns i anställningsskyddslagen. Det finns inte heller någon motsvarighet till anställningsskyddslagens regler om turordning eller företrädesrätt till återanställning. Avtal om tidsbegränsade anställningar kan ingås utan några inskränkningar. Om en arbetstagare med tidsbegränsad anställning begär en annan anställningsform eller en högre sysselsättningsgrad, eller om en arbetstagare som är anställd tills vidare begär en högre sysselsättningsgrad, ska arbetsgivaren lämna ett skriftligt svar till arbetstagaren inom en månad efter begäran. I det skriftliga svaret ska skälen för arbetsgivarens ställningstagande anges.

En förutsättning för att arbetstagaren ska ha rätt till ett skriftligt svar är att han eller hon när begäran görs har varit anställd hos arbetsgivaren i sammanlagt minst sex månader. Om arbetstagaren gör en ny begäran inom tolv månader från den senaste begäran är arbetsgivaren inte skyldig att lämna ett skriftligt svar, under förutsättning att den senaste begäran gav rätt till ett skriftligt svar.

Det förekommer att en arbetstagare omväxlande utför arbete i arbetsgivarens hushåll och i en rörelse som arbetsgivaren driver. I sådant fall bör den lag som gäller för den övervägande delen av arbetet, tillämpas. Det betyder att anställningsskyddslagen bör tillämpas i sin helhet om större delen av arbetet utförs i arbetsgivarens rörelse. Arbetstagaren ska i sådant fall inte undantas från den lagen.

Rättspraxis

AD 2013 nr 2. En tillsvidareanställd personlig assistent avskedades enligt lagen om arbetstid m.m. i husligt arbete. Parterna var överens om att laga grund för att skilja arbetstagaren från anställningen genom avskedande inte förelåg och att arbetsgivaren därmed var skyldig att utge både ekonomiskt och allmänt skadestånd. Frågan gällde om för hur lång tid ekonomiskt skadestånd skulle utgå och hur stort allmänt skadestånd som skulle betalas.

I domen konstateras det att den särskilda lagen skiljer sig från anställningsskyddslagen på ett avgörande sätt, då det är möjligt att enligt lagen om husligt arbete säga upp en arbetstagare oavsett om det finns sakliga skäl eller inte. Lagen innehåller dessutom inga regler om ogiltigförklaring eller regler om förbud mot avstängning. En arbetsgivare kan med andra ord alltid avsluta en tillsvidareanställning genom uppsägning. Den uppsagda arbetstagaren kan då få lämna arbetsplatsen i och med beskedet om uppsägning och arbetsgivaren är skyldig att utge uppsägningslön. Skillnaden vid avsked är att ett laga grundat avskedande innebär att arbetsgivaren inte behöver betala uppsägningslönen. Vidare kan inte ett felaktigt avskedande ogiltigförklaras och den ekonomiska skadan ska begränsas till inkomstförlusten motsvarande uppsägningslönen. Således kan, enligt Arbetsdomstolens mening, den kränkning som ett felaktigt avskedande enligt lagen om husligt arbete innebär, inte jämställas med den kränkning som ett felaktigt avskedande enligt anställningsskyddslagen innebär. Arbetsdomstolen bestämde det allmänna skadeståndet i det aktuella fallet till 40 000 kr.

Tänk på

Anställningsskyddslagen gäller inte husligt anställda och att husligt anställda åtnjuter mindre skydd än de flesta andra grupper. Avvikelser från vissa delar av lagen får göras genom kollektivavtal.

Lagrum

lagen (1970:943) om arbetstid m.m. i husligt arbete

1 § andra stycket anställningsskyddslagen (1982:80)