Som framgår av lagtexten och av artikeln gäller följande. Innan turordningen fastställs får en arbetsgivare, oavsett antalet turordningskretsar, undanta högst tre arbetstagare som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. Om ett sådant undantag har gjorts, får inga ytterligare undantag göras vid en uppsägning som sker inom tre månader efter att den första uppsägningen skett. En fråga som uppkommer är när turordningen kan anses fastställd.
Exempel
En arbetsgivare vill behålla de två senast anställda pga. av att den som ska sägas upp, den tredje sist in, inte har tillräckliga kvalifikationer för de andra två tjänsterna. Under MBL-förhandlingen är parterna inte överens om den berörda arbetstagaren (3:e sist in) har tillräckliga kvalifikationer eller inte. Arbetsgivaren väljer då, för att undvika tvist, nyttja undantagen i 22 § LAS för att slippa tvista. Undantagen har inte nyttjats tidigare. Fråga uppkommer om det är för sent för att åberopa undantagen.
Det saknas enligt vår kännedom rättspraxis om när en turordning kan anses fastställd. Vår bedömning är att en turordningslista med anställningstid inte är fastställd förrän förhandlingen är avslutad. Det är först i och med förhandlingen som listan kan - eventuellt med beaktande av arbetstagarorganisationernas synpunkter - fastställas. Det kan finnas andra formella fel på listan och personerna på listan kanske väljer att avsluta sin anställning eller ansöka om tjänstledighet eller föräldraledighet, vilket kan få till följd av att turordningen behöver anpassas under förhandlingen. Vår bedömning är att turordningen är en av de frågor som förhandlas och under förhandlingen kan arbetsgivaren välja att nyttja undantagen. För tydlighetens skull kan en arbetsgivare ange på turordningslista som skickas över till arbetsgivare att den är ej slutligt fastställd, dvs. preliminärt.