Ett familjeföretag är ett företag som till övervägande del ägs eller drivs av personer som tillhör en och samma familj. Det kan vara en enskild näringsverksamhet där näringsidkaren har sina syskon anställda, det kan vara ett handelsbolag eller kommanditbolag i vilket bolagsmännen är gifta och det kan röra sig om ett aktiebolag i vilket en familj är aktieägare. Även annan släkt än familjen kan bli delägare i ett familjeföretag genom till exempel arv och gåva av aktier.
Oavsett vilken juridisk form av bolag det rör sig om kan familjeföretagande få arbetsrättsliga konsekvenser. I 1 § anställningsskyddslagen undantas vissa grupper helt eller delvis från lagens tillämpningsområde. En av dessa grupper är arbetsgivarens familj.
Till att börja med gäller det att reda ut vem som är arbetsgivare. Enligt medbestämmandelagen är en arbetsgivare den fysiska eller juridiska person för vilken arbetet utförs. Det är således möjligt att någon även utan att ha ett färdigbildat bolag kan vara att anse som arbetsgivare. Observera att arbetstagare kan endast fysiska personer vara. Således kan inte ett bolag vara anställd någonstans.
Gränsen för vad som avses med arbetsgivarens familj framgår av rättspraxis. Generellt sett anses medlemmar av samma hushåll utgöra familj. Även syskon som inte tillhör samma hushåll samt barn som har flyttat hemifrån anses utgöra samma familj. Enligt rättsfallet AD 1979 nr 145 räknades även styvbarn falla inom familjebegreppet i detta avseende.
Har syskon eller föräldrar och barn företag tillsammans innebär det följaktligen att väsentliga delar av arbetslagstiftningen inte är tillämplig på dem. Exempelvis är anställningsskyddslagens regler om bland annat anställning, uppsägning och avskedande inte gällande avseende dessa arbetstagare. I stället är det sedvanliga avtalsrättsliga principer som gäller, liksom avtalslagen. Detta innebär ett sämre skydd för arbetstagarna om de inte genom särskilda avtal med arbetsgivaren försäkrat sig om ett visst anställningsskydd. Det är därför viktigt att anställningsavtalen rörande familjemedlemmar i familjeföretag är tydliga och utförligt formulerade för att täcka de situationer som kan uppkomma i ett anställningsförhållande.
Medbestämmandelagen
I medbestämmandelagen finns en bestämmelse som anger att en arbetstagarorganisation inte får vidta stridsåtgärd eller delta i en stridsåtgärd som har till ändamål att organisationen ska få träffa kollektivavtal med ett företag som inte har några arbetstagare eller där bara ägaren själv och/eller dennes familjemedlemmar är arbetstagare och ensamma ägare.
Rättspraxis
I AD 1993 nr 57 fann Arbetsdomstolen att en arbetstagares släkting, dennes far, räknades som arbetsgivare endast om fadern var aktiv i företaget och på grund av delägarställning hade ett väsentligt inflytande i verksamhet. Företaget i fråga var ett aktiebolag och fadern ansåg sig sakna ett verkligt och avgörande inflytande i bolaget.
Domstolen som dock tog hänsyn till att fadern ägde hälften av aktierna i bolaget, utgjorde styrelse tillsammans med den andre hälftenägaren och hade firmateckningsrätt kom fram till att arbetstagarens far var att betrakta som arbetsgivare.
Tänk på
Inom familjeföretag är det viktigt att utforma tydliga och innehållsrika anställningsavtal eftersom vissa regler anställningsskyddslagen inte alltid är tillämplig.