Definition
Europabolag (även kallat SE-bolag) är en enhetlig europeisk aktiebolagsform för gränsöverskridande verksamhet som tillkommit som ett led i genomförandet av den europeiska inre marknaden.
Bakgrund
Idén om ett europabolag är gammal. Redan 1965 tillsattes en utredning med uppdrag att föreslå regler för en europeisk bolagsform. Beroende på meningsmotsättningar medlemsländerna emellan kom arbetet med den nya bolagsformen att dra ut på tiden. Nya förslag presenterades 1975, 1989 och 1991. Alltjämt fanns emellertid olika åsikter mellan flera medlemsländer i vissa frågor, främst hur arbetstagarinflytandet skulle ordnas.
I och med att frågan om arbetstagarinflytandet i europeiska företagsråd löstes i mitten av 1990-talet aktualiserades ånyo frågan om europabolag. Arbetet resulterade i en förordning om europabolag (förordning (EG) nr 2157/2201 om stadga för europabolag, den s.k. SE-förordningen) som innehåller de bolagsrättsliga frågorna, och ett direktiv (2001/86/EG) om arbetstagarinflytande i europabolag. Av förordningen följer att arbetstagarinflytandet i ett europabolag ska följa bestämmelserna i direktivet.
Arbetstagarinflytandet
Direktivet om arbetstagarinflytande har införlivats i svensk rätt genom en lag, lagen (2004:559) om arbetstagarinflytande i europabolag, som trädde i kraft den 8 oktober 2004. Genom lagen säkerställs att arbetstagare ges rätt till information och samråd i frågor som beslutas av ett europabolag. En grundläggande princip är att de rättigheter beträffande medinflytande, som arbetstagarna förvärvar före bildandet av ett europabolag ska överföras till det bildade europabolaget.
Lagen reglerar inflytandet för arbetstagarna på i allt väsentligt samma sätt som gäller för inflytandet i europeiska företagsråd. Detta betyder i korthet att en förhandlingsdelegation ska bildas för arbetstagarna som ska förhandla med de företag som deltar i bildandet av europabolaget om ett avtal om arbetstagarinflytande. Träffas inget avtal träder vissa tilläggsregler i lagen (s.k. stupstocksregler) i kraft som innebär att ett arbetstagarråd ska bildas för information och samråd.