De rekommendationer och åtgärder som beslutats att gälla för att stävja spridningen av covid-19 har varierat. Per den 1 oktober 2021 upphörde flera tillfälliga ersättningar och regler som regeringen infört med anledning av coronaviruset. Sedan dess har vissa åtgärder återinförts.
Arbetsskada
Covid-19 är en smittsam sjukdom som kan orsaka en arbetsskada. Om arbetstagaren har smittats av coronavirus i arbetet och fått sjukdomen covid-19 kan det vara en arbetsskada. Det gäller personer som arbetar vid en sjukvårdsinrättning eller i annat arbete där arbetstagaren behandlat, vårdat eller tagit hand om personer, djur eller material som är smittförande eller i ett laboratorium där coronaviruset hanteras.
Ovaccinerade arbetstagare
En intressant fråga är om arbetsgivaren kan tvinga en arbetstagare att vaccinera sig, till exempel för att minska smittspridningen av covid-19.
I och med det grundlagsskydd som finns mot påtvingande kroppsliga ingrepp kan arbetsgivaren inte tvinga en arbetstagare att ta ett vaccin. Inom vissa verksamheter kan det däremot finnas goda skäl att vara vaccinerad.
Att säga upp en anställd på grund av att han eller hon inte är vaccinerad är enligt rådande rättsläge med stor sannolikhet inte sakliga skäl för uppsägning. Skyddet för medborgarnas personliga integritet är starkt, arbetsgivaren bör därför heller inte kunna villkora fortsatt anställning av att arbetstagaren ska vaccinera sig.
Återgång i arbetet
I samband med lättnad av restriktioner och möjligheten att arbeta på plats, och inte hemifrån, valde många arbetsgivare att återgå till arbete på arbetsplatsen. Arbetsgivare med kollektivavtal ska förhandla återgång i arbete inför ett beslut därom. Vidare ska en riskanalys och bedömning göras.
Arbetsgivare och arbetstagare ska följa de vid var tid gällande rekommendationerna och beslut från myndigheter.
Framkallande av fara
I en dom från hovrätten (Hovrätten över Skåne Blekinge 2021-11-11, mål nr B 2805-21) avgjordes frågan om det var brottsligt att gå till arbetsplatsen efter att ha tagit ett covid-19-test men ännu inte hunnit få svaret. Enligt 3 kap. 9 § brottsbalken ska den som av grov oaktsamhet utsätter någon annan för livsfara eller fara för svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom dömas för framkallande av fara för annan. I det aktuella fallet friades dock kvinnan. Det var inte styrkt att det har funnits en sådan konkret fara för överföring av covid-19 att de objektiva brottsförutsättningarna för framkallande av fara för annan är uppfyllda. Bedömningen skedde utifrån just de i rättsfallet specifika omständigheterna. I andra situationer skulle eventuellt det alltså kunna vara brottsligt och anses som framkallande av fara att sprida covid-19-smitta.
Rättspraxis
AD 2023 nr 75. Ett vårdbolag införde en vaccinationspolicy. Policyn innebar att personal som arbetade med vården av patienter inom geriatriken var tvungna att vaccinera sig mot covid-19. Arbetsdomstolen kom fram till att arbetsgivaren enligt arbetsledningsrätten haft rätt att fatta beslut om en sådan vaccinationspolicy. De arbetstagare som inte vaccinerat sig i enlighet med vaccinationspolicyn har inte ansetts stå till arbetsgivarens förfogande och har därmed inte haft rätt till lön.