Enligt lag finns ett särskilt register som innehåller bland annat uppgifter om den som ålagts påföljd för brott. Belastningsregistret används för att tillhandahålla dessa uppgifter till bland annat domstolsväsendet men även till enskilda för att lämna uppgifter som är av särskild betydelse i dennes verksamhet.

En enskild person har rätt att på begäran få ta del av samtliga uppgifter i registret om sig själv. Sådana uppgifter ska på begäran lämnas ut utan avgift en gång per kalenderår. Det kan till exempel gälla inför en anställning inom förskola eller skola eftersom det föreskrivs i lagen om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnomsorg att en person måste förse arbetsgivaren med ett sådant utdrag inför anställning.

Det finns ännu inget förbud i lag mot att be om ett sådant besked från en arbetssökande på den privata sektorn även om det inte är nödvändigt för den anställning det är frågan om. Det diskuteras dock om en sådan begäran kan stå i strid med det man kallar ”god sed på arbetsmarknaden” och det har i en statlig utredning om eventuell lagstiftning till skydd för integritet i arbetslivet tagits upp frågan om ett förbud mot att begära sådana uppgifter vid rekrytering till anställningar som inte kräver sådant intyg. Men än så länge råder inte något sådant förbud.

I vissa fall kan en enskild person ha rätt att få ut uppgifter ur registret om en annan person. Det gäller om det behövs för att pröva en fråga om anställning eller uppdrag i en verksamhet som avser vård eller är av betydelse för förebyggande eller beivrande av brott. Men det gäller endast i den utsträckning regeringen föreskriver det för vissa typer av fall. En enskild person som styrker att dennes rätt är beroende av uppgifter ur registret om annan enskild, har rätt att få ta del av dessa uppgifter om regeringen medger att uppgifterna får lämnas ut. Det är dock en mycket sällsynt situation.

En uppgift i registret ska gallras bland annat om en överrätt genom dom eller beslut frikänt den registrerade för den gärningen som denne har stått åtalad för, eller om domen annars har undanröjts. Normalt gallras uppgifterna efter 10 år. Även skyddstillsyn eller villkorlig dom gallras 10 år efter beslutet eller fem år efter beslutet om uppgiften avser en person som var under 18 år. Däremot gallras uppgifter som rör beslut om sluten ungdomsvård tio år efter det att påföljden helt verkställs men fem år efter domen eller beslutet om uppgiften avser en person under 18 år. Ovanstående är endast några exempel av de utförliga regler som gäller avseende gallring.

Tänk på

För vissa anställningar kan utdrag från belastningsregistret vara en förutsättning. Ett sätt att praktisk hantera frågan är att be den enskilde om ett sådant utdrag i oöppnat kuvert, detta för att säkerställa att något dokument med belastningsuppgifter inte har tagits ur kuvertet.

Lagrum

2, 10 och 17 §§ lagen (1998:620) om belastningsregister